FLOKE KUMAŞ ÖZELLİKLERİ

flok dosemelik
Tarafından | 18 Nisan 2018

Flok, yaşadığınız mekândan, yazı yazdığınız kâğıda, kullandığınız arabadan üzerinde durduğunuz halıya, kadar her alanda, hepimizin günlük hayatında vazgeçilmez bir şekilde yer almaya başladı. Flok hayranlık uyandırmaktadır; çünkü bir dokuma, kadifemsi veya fırça gibi her türlü materyale uygulanabilen bir madde. Flok her yerde karşımıza çıkmaktadır; bir tişörtün üstünde, oturduğunuz koltukta, pencerelerimizde kullandığımız perdelerde, abiye kumaşların üstünde, bir parfüm paketinin içinde, araba torpido gözlerinde, araba tavanlarında, yer kaplamalarında, makyajda kullanılan fırçalarda rastlamak mümkündür.


Floklama; yüzeyde kadifemsi, suni deri ve özel görünümlü tekstil yüzeylerini oluşturmak için kullanılan bir tekniktir. Flok, tekstil lifini kesmek, koparmak veya öğütmek suretiyle elde edilen çok kısa (toz gibi) liftir. Başlıca iki uygulama ile elde edilir:

Doldurma floku: Genellikle düzgünsüz kırık lif şeklinde ve karışık küçük kütleler veya topaklar şeklindeki olup, örneğin, keçeleştirme, makaslama veya tüylendirme işleminde yünlü kumaşlardan çıkan yan ürün olarak elde edilen, vatka veya döşemeliklerde kullanılan lif gruplarıdır.

Kaplama floku: Bir yapıştırıcı ile sıvanmış olan iplik, kumaş, kâğıt, tahta, metal veya duvar yüzeylerine uygulanmak üzere kesilmiş veya kıyılmış liflerdir.

flok dosemelik1

Yapıştırıcı aktarılmış kumaş yüzüne flokları aktarmak için iki yöntem vardır: Mekanik floklama ve elektrostatik floklama, her iki yöntemin de yüzeye farklı ve özgün bir teması vardır. Mekanik floklama da lifler kumaş üzerine, kumaş açık en şeklinde floklama odacığından geçmekte iken serpilir. Mekanik dövücüler kumaş titreşim yapmasına sebep olurlar. Tüylerin birçoğu kumaşa dik olarak tutunmuş duruma gelir. Elektrostatik floklamada, flok partikülleri elektrostatik olarak yüklenmişlerdir. Bu da, liflerin tümünün kumaşa dik olarak tutunmasını sağlar. Bu yöntem, daha yavaş ve daha pahalı olmasına karşılık, mekanik yönteme nazaran daha üniform ve yoğun floklama sağlar.

Flok kumaşlar elektostatik alanın etkisi altında zemin kumaşa göre flok lifleri dikey olarak yönlendirilerek su esaslı akrilik veya poliüretan ve polivinilklorür yapıştırıcılar ile zemin kumaşa kaplanarak üretilmektedir. Daha sonra lifler ile kaplanan zemin etüvde kurutulmaktadır. Sert tutumlu poliamid flok lifleri iyi renk haslıkları, parlaklıkları ve aşınma dayanımından dolayı, zayıf renk haslıklı ve aşınma dayanımlı yumuşak tutumlu viskon esaslı flok liflerinden daha avantajlı olduğu ifade edilmiştir.

cin flok kumas

Flok döşemelik kumaş 1960’lardan beri dış giyim ve ev tekstillerinde kullanılan temel tekstil ürünleridir. Dış giyim ve ev tekstil flok kumaşları için genellikle kullanılan flok katmanı olarak kullanılan flok lif materyali poliamid veya viskon olup, flok lif uzunluğu 0,5–2.0 mm arasındadır. Zemin kumaş nem dayanımının kapasitesi nedeniyle çoğunlukla poliester/pamuk karışımı liflerden oluşmaktadır.

Flok kumaşlar canlı, sıcak görünüm ve yumuşak tutumları ile karakterize edilir ve özel efekt uygulaması ile desenli flok kumaşlar elde edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir