GABARDIN KUMAŞ ÖZELLİKLERİ

gabardin
Tarafından | 30 Eylül 2016

Gabardin kumaş basit tanımıyla bir çeşit sık dokunmuş ince genellikle yünlü veya pamukla üretilen bir dokuma kumaştır. Sağlam ve dayanıklı kumaşların yapımında kullanılır. Dimi örgüyle dokunmaktadır. Fakat çözgüsü veya atkısı normalden çok daha sık dokunmaktadır. Rigalar kumaşın yüzünde veya tersinde her zaman 45 derecelik bir açıdan daha dik olduğu için Gabardin kumaşlar su geçirmez özelliği kazanmaktadır.


Gabardin Kumaş Özellikleri

Gabardin çözgü hâkim dimi örgülerde dokunan kumaşlardır. Özelliği dayanıklı ve esnekliği az bir kumaştır. Teknik özellikleri genellikle 2/1 dimi örgüde dokunan, çözgünün baskın olduğu ve dik dimi etkisi gösteren bir yünlü veya pamuklu kumaştır. Pardösülüklerde su geçirmezlik sağlamak için çözgü sıklığı artırılır. Pantolonluk ve trençkot olarak 40/2 – 48/2 Ne çözgü, 20/1 – 24/1 veya 40/2 – 48/2 Ne atkı ipliği kullanılarak elde edilir. Kaliteli bir gabardin kumaşta 75/2 Nm kamgarn çözgü, 60/2 veya 80/2 Ne pamuk atkı, cm.’de 40 çözgü, 35 atkı sıklıklarda ve 2/2 dimi örgüde dokunur. Pamuk atkı çile boyalı ipliktir ve kumaşa top boyama uygulanır. İnce bir kaliteli pamuklu gabardinde ise, atkı ve çözgüde 80/2 Ne iplik, cm.’de 64 çözgü, 30 atkı sıklıklarında kullanılır. Kalın gabardin özellikleri 30/2 iplikler de kullanılmaktadır. Gabardin kumaşların temizliğinde kuru temizleme yapılabilir. Ancak yine kullanılan ürünün üzerindeki yıkama ve temizleme talimatlarına göre temizlik işlemlerinin yapılması gereklidir.

  • Esnekliği çok düşük hatta neredeyse yoktur, sadece elastan ipliklerle örülenler esneme yapar.
  • Kışlık bir kumaştır ve sıcak tutar.
  • Chino pantolon ve denim kot pantolonlar bu kumaşlardan üretilir.
  • Sık dokunduğu için tok bir görünüme sahiptir.
  • Su geçirmez özelliği vardır.
  • Çok sağlam ve dayanıklıdır, zor kırışır ve iç göstermez.
  • Vücut hatlarını belli etmez ve dökümlü değildir.

gabardine

Gabardin Kumaş Çeşitleri

Gabardin kumaş Pamuk gabardin, Yün gabardin, Hafif ağırlıklı gabardin, Polyester gabardin, Parlak gabardin, Tencel Gabardin, Yün karışım gabardin gibi çeşitlere ayrılmaktadır. Dokuma sıklığı ve çeşidine göre farklı özelliklerde gabardin kumaş çeşitleri vardır.

Gabardin Kumaşlar Nerelerde Kullanılır

Gabardin kumaş birçok giyim alanında kullanılmaktadır. Başlıca gabardin kumaş pantolon, ceketler, erkek ve bayan giysilerinde, kumaş ayakkabılarda kullanılmaktadır. Hafif ağırlıklı gabardin kumaşlar daha çok spor giyiminde kullanılmaktadır.

Gabardinin Kısa Tarihçesi

Gabardin, Thomas Burberry tarafından 1879 yılında bulundu ve 1888 yılında patentli hale geldi. Thomas Burberry Basingstoke Burberry moda evinin kurucusudur. Gabardin başlarda sıkı dokunmuş ve su itici özelliği ile kauçuk kumaşlardan daha rahattı.Orta çağda kullanılan uzun pelerinlerin ve yağmurlukların yapumunda kullanılan gabardin ismi sektöre girmiş oldu.

Gabardinin bazı ilklerde de adı geçmektedir. Bunlardan bazıları: Kutup kaşiflerinden, 1911 yılında güney kutbunu ilk giden adam olan Roald Amundsen ve 1914 yılında Ernest Shackleton tarafından antartica ‘ya yapılan seferde kullanılmıştır. Yine George Mallory tarafından 1924 yılında Everset yapılan tırmanışta bu kumaştan yapılan ceketler kullanılmış, ancak bu girişim tarihlere talihsiz bir çaba olarak kayıt edilmiştir.

1950 yılından sonra tekstil sektörü Gabardin kumaşı daha saniyel şekilde kullanmaya başlamış ve özellikle jeket, pantalon ve takım elbise üretmekte alternatif olarak kullanılmaya başlamıştır. Özellikle tersi de kullanılabilen ceketler, kısa ve günlük kullanıma yönelik giyisilerin hammaddesi olarak kullanılan bu kumaş daha sonraki dönemde özellikle rock kültürü tarafından kabul görecek ve giyim tarzı olarak benimsenecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir