Hata Giderme Yöntemleri
Kumaşlarda delikler, yağ lekeleri gibi hatalar bulunabilmektedir. Bu hatalar, delik örme yöntemleri ve leke çıkarıcı çözücüler kullanılarak giderilebilir.
Delik Örme Yöntemi
Delik örme yöntemi, zaman alan bir yöntem olduğundan kaliteli kumaşlarda oluşmuş hataların giderilmesinde tercih edilen bir yöntemdir. Dokuma esnasında kumaşta atkı veya çözgü kopmasından, örme kumaşlarda ise üretim esnasında iğne kaçığından kaynaklanan delik hatası oluşabilir. Tüm kumaş boyunca veya kumaş kalitesini bozacak büyüklükteki delik hataları, ham kontrol aşamasında giderilemez. Ham kontrol aşamasında küçük çaplı delik hataları giderilir. Hatayı gidermek için iğne ve kumaştan alınmış iplik ile delik örme işlemi yapılır.
Leke Çıkarıcı Çözücüler
Üretim aşamasında, depolama veya taşıma esnasında kumaş üzerinde çeşitli yağ lekeleri oluşabilir. Bu lekeler, öncelikle ham kontrol aşamasında leke çıkarıcı çözücülerle giderilmeye çalışılır. Leke çıkarıcı çözücüler genelde sprey şeklindedir. Sprey, lekenin üzerine sıkılır. Kumaş üzerinde spreyden kaynaklanan beyaz renkli bir kalıntı oluşur. Bu kalıntının üzerine hava tutularak lekenin uzaklaşması sağlanır. Leke çıkarıcı çözücülerle giderilemeyen yağ lekeleri, iş emri kartının açıklama kısmına yazılır. Kumaş üzerindeki yağ lekeleri fazla ise terbiye işlemleri esnasında giderilir.