HANGİ KUMAŞLA NE DİKİLİR

hangii kumas
Tarafından | 5 Mayıs 2017

Hangi Kumaşla Ne Dikilir?

Eğer hazır giyimden çok hoşlanmıyorsanız ve biraz da dikiş bilginiz varsa mutlaka kendinize özgün elbiseler, bluzlar, etekler yapmak istersiniz. Böylece hem yaratıcılığınızı geliştirmiş hem de kendi tarzınızda istediğiniz model ve ölçülerde kıyafetlere sahip olmuş olursunuz.

Peki hangi kumaşla ne dikilir? Hangi kumaş hangi modeller için uygundur? İşte şimdi bu sorulara cevap vereceğiz ve kumaşların özelliklerini belirtirken hangi kumaşla hangi modellerin daha uygun olduğunu anlatmaya çalışacağız.

Viskon kumaş ve özellikleri: 

viskon kumastan elbiselerSentetik ve polyester içermediğinden hamile kıyafetlerinde de sıklıkla kullanılır. Kolay kırışan ama bakımı kolay olan viskon kumaşların güneşte renk atmamasının yanı sıra ter emici özelliği de vardır. Viskondan gömlek, bluz, etek ve elbiseler dikilebilir.

Basma kumaşı ve özellikleri:

basma elbiselerPamuklu dokusu vücudu tahriş etmeyen özellikleri dolayısıyla yazlık etekler, elbiseler ve bluzların yanı sıra bebek çamaşırları yapmak için de çok elverişli bir kumaştır. Eski dönemlerde çok daha fazla kullanılsa da son yıllarda popülaritesi artan kumaş türlerinden birisidir.

Keten kumaş ve özellikleri:

keten elbiseYaz kıyafetlerinin vazgeçilmez kumaşıdır ketenler. Elbiseler, bluzlar, gömlekler, etekler ve pantolonlar, tunikler, ceketler, pardesüler yapılır. Genelde astarlı olarak dikilir.

Keten kumaş çok kırışan bir kumaştır. Serinletici olması, her zaman temiz bir görünümü olması, nem emici olması, toz toplamaması ise çok tercih edilmesine sebep olmaktadır.

Şile bezi  ve özellikleri :

sile bezinden bluz elbiseEl tezgahlarında, pamuk ipliğinden dokunan, tamamen Şile’ye özgü bir bezdir. Vücut terini emme özelliğinden dolayı sağlıklı bir kumaş türüdür. Şile bezinin rahat, hafif, ucuz, ter emici, sağlıklı doğal bir giysi olma özelliğiyle geniş kullanım alanı bulunan yaz kumaşlarından birisidir. Ayrıca kültürel ve sanatsal motif ve işlemelerle süsleme ve aksesuar olarak da kullanım alanı geniş bir üründür. İlk zamanlarda keten ipliğinden yapılan Şile Bezi taleplerin artmasıyla zamanımızda pamuk ipliği ve makineyle de dokuması yapılmaktadır. Özgün Şile bezinin ipliği 20 numara kıvırcık iplikle yapılmaktadır.

İpek kumaş ve özellikleri:

ipek elbiselerİpekböceğinin ürettiği yumuşak, parlak bir liften üretilen doğal bir kumaş türüdür. İpekböceği bir tırtıldır ve bu lifi kendine koza örmek için üretir. İnsanlar bu liften iplik yapar ve kumaş dokurlar. İpek çok sağlam bir kumaştır. Boyanınca da çok gösterişli olur. Uzun elbiseler, abiye elbiseler, günlük elbiseler, gömlekler ve bluzlarda dikilebilen narin ve çok hoş dokusu olan bir kumaştır.  Dezavantajı ise güneş ışığında rengi solar, hızlı buruşur. Terleme durumunda nem ipek yüzeyinden buharlaşırken leke bırakabilir. Alkolle bu lekeleri çıkarabilirsiniz. İpekli giysi sıcakta serinlik hissi yaratır. Doğal ipekten yapılmış pahalı giysiler kuru temizleyicilere verilmelidir, çünkü normal yıkamada boya atar. Ama çok isterseniz evde yıkayabilirsiniz.

Şifon kumaş ve özellikleri:

sifon elbiselerUçuş uçuş, ince, narin bir yaz kumaşı olan şifonlar en çok elbiselere ve bluzlara yakışıyor. Gömlekler ve etekler de yapılabilir ancak uzun uçuşan etekli bir elbise kadar güzel olmaz elbette. Kıyafet kadar şallar ve fular gibi aksesuarlar için de kullanılmaktadır. Ancak ince ve içi gösteren bir kumaş olması sebebiyle astar kullanılması zorunludur.

Şifon dikmenin püf noktası: 2 – 3 tatlı kaşığı nişastayı 2 kg su  suyun içinde eritip bu suya şifonu daldırıp çıkartıyoruz ve sonrasında kurutuyoruz. Böylece narin olan kumaşımız kolalanmış hale geliyor ve dikimi daha kolay oluyor.

Organze kumaş ve özellikleri:

organze elbiselerİnce, seyrek dokulu, şeffaf, parlak ya da yanar dönerli görünümüyle narin bir kumaş türüdür. Günlük giyilebilecek bir kumaş türü değildir. Gelinliklerde, abiye kumaşlarda çok kullanılan bir kumaştır. Genelde tül gibi kumaş üstüne kombine edilir.

Saten kumaş ve özellikleri:

saten elbiselerPürüzsüz yüzeyi, parlak görünümü (bazı çeşitleri de mattır) ve farklı kalınlıklarda olması sebebiyle kullanım alanı çok geniş ve popüler bir kumaş türüdür. Satenin cinsi içinde kullanılan ipeğin miktarına göre değişmektedir. Çok leke tutan, kullanımı zor bir kumaş türüdür. Buna rağmen gelinliklerde ve abiye elbiselerde çok kullanılır. İnce satenler ise gecelik, iç giyimi gibi alanlarda kullanılır. Bunun yanı sıra gömlek, bluz ve etekler içinde kullanılmaktadır.

Şantuk kumaş ve özellikleri:

santuk elbiselerŞantuğun üzerinde kendinden desenli çizgileri onun günlük hayatta kullanımına olanak sağlamasına rağmen en çok abiye kıyafetlerde, gelinliklerde kullanılmaktadır. Ne saten kadar yumuşak ne tafta kadar serttir. her ikisinin arasında sayılır. Çok parlak olmadığı gibi çokta mat değildir. Böylece dikişlerinde çok hata göstermemektedir. her rengini bulabileceğiniz şantuklar aynı zamanda ev tekstili içinde çok tercih edilen bir kumaş türüdür.

Krep kumaş ve özellikleri:

krep kumastan elbiselerŞifon gibi iç göstermez ama en az onun kadar dökümlü bir görünüme sahiptir. Dolayısıyla gömlek, etek, elbise, pantolon gibi hemen her kalıbın dikimine olanak sağlar. Astarlandığında harika ceket ve pardösüler de yapılabilir tabi. Mat de hata göstermeyen bir kumaştır. Abiye kumaşlar için oldukça ideal bir kumaştır. Ancak mat göründüğü için işlemeler ya da taşlarla süslenebilir.

Jersey kumaş ve özellikleri:

jersey elbiselerEsnek dokunmuş ipekli ya da yünlü bir kumaş ya da bu kumaştan yapılmış ya da esnek örülmüş bir kumaş türüdür.  Adını Fransa’nın Jersey Adası’ndan alır. Fransa’da 1660’lı yıllardan beri bilinmektedir.  Çok çeşitli ipliklerden üretilen ve genelde düz ve çizgisiz yüzeyli pamuk örgü kumaşlardır. Hafif olduğundan dolayı rahattır. Vücudu saran ve aynı zamanda dökümlü bir görünüme sahip olan esnek ve şık bir kumaştır. Dökümlü, degajeli bluzlarda ve abiye elbiseler çok kullanılmaktadır.

Kadife kumaş ve özellikleri:

kadife elbiselerKadife kumaşlar ışığı emerler, yumuşaktır, tüylü bir yüzeye sahiptir. Pamuklu, ipek (daha az yünlü)   kadife kumaşı yüksek tüylerinden ve üstünde ışık oyunlardan belirlemek oldukça kolaydır. Bu kumaşlar, çok asil durur ve genellikle özel günler için kullanılır. Birkaç mevsim podyumlardan inmez. Sık sık günlük giysilerde de kullanılır. Kadife kumaş kendini boydan veya enden iyi çeken ve daralan bir kumaştır. Bu yüzden kesmeden önce kumaş ıslatılmalıdır, elle sıkılmalı (makinede değil) ve havlu üstünde kurutulmalıdır. Buhar modunda “yünlü kumaş” seçeneği kullanılarak kumaşın ters tarafından ütülenir. Sentetik kadife o kadar duyarlı değildir, yıkanabilir. Durulamadan sonra bu ürünler sıkılmaz, askılar üzerinde kurutulur ve genellikle ütü istemez.

Kot kumaş ve özellikleri:

kot elbiselerEn çok sevilen, tercih edilen, kullanılan ve popüler kumaşlardan birisidir. Rahat, hava geçirgen özelliği, pratik olması bakımından oldukça kullanışlıdır. Renk seçenekleri oldukça çoktur. Mavinin her tonu, beyaz, siyah, kırmızı… vs her renkte kot kumaşı bulmak mümkün. Ancak en çok mavi tonları tercih edilmekte. Kot kumaşıyla özellikle ince ve yumuşak kot kumaşlarıyla evde bol pantolonlar, şortlar, her boyda etek ve elbise yapılabilir. Dikilmesi kolay bir kumaş türüdür çünkü kalın ve pamuklu bir kumaştır.

Brokar kumaş ve özellikleri:

brokar elbiselerAltın veya gümüş işli ipekli bir kumaş çeşididir. Kendinden desenli örneklerini pek çok kadın kıyafetinde görebilirsiniz. En çok cekete yakışan kumaş, kalem eteklerde de harika sonuçlar veriyor. Brokar, üzerinde kendinden kabartması olan, kalın, kalıp gibi duran bir kumaş cinsidir. Genellikle ipek gibi ışıltılı işlemeleri olduğu için davet ve özel günlerde tercih sebebidir. 19. yüzyılın zengin aristokrasisinden ilham alan moda dünyası da brokarı asaletin bir temsili olarak podyumlara taşıyor.

Gabardin kumaş ve özellikleri:

gabardin elbiselerGabardin, bükme yünden üretilen kabarık kumaşlardır. Dayanıklı bir yapıya sahiptir ve su tutmaz. Bu özelliği nedeniyle yaygın olarak yağmurluklarda kullanılır.

Tüvit kumaş ve özellikleri:

tuvid elbiselerÇeşitli kalınlıkta ve kaba yüzeyli kumaşlara tüvit kumaş denir. Tüvit kumaşların renkleri ve dokunma özellikleri üretim yerine göre büyük çeşitlilik gösterir. Çoğunlukla tümüyle yünden dokunmakla birlikte, yün ile pamuk, yün ile reyon ya da yün ile yapay liflerin karıştırılmasıyla dokunmuş tüvit kumaşlar da vardır. Tüvit kumaşlar çoğunlukla boyanmış ipliklerden renkli olarak dokunmakla birlikte parça halinde boyanan tüvit kumaşlarda vardır. İplik ve kumaş boyama ile bitirme işlemlerinde uygulanan tekniklerin gelişmesi sonucunda değişik ağırlıkta, genellikle palto, tayyör ve spor ceket yapımında kullanılan çok çeşitli tüvit kumaşlar üretilmektedir. Bu kumaş türü Coco Chanel sayesinde moda tarihinde hak ettiği yeri almıştır.

Deri kumaş ve özellikleri:

deri elbiseler Deri her şekli tutar, özel kumaş yoğunluğu taşır. Cildin doğal esnekliğini ve mukavemetine sahiptir. Rüzgardan korur, vücuttaki nemi emer ve su geçirmez. İşlenmiş hayvan derileri doğal malzemelerdir. Her derinin özellikleri vardır. İşleme ve üretim yöntemine bağlı olarak, yumuşak  parlak veya mat bir parça ortaya çıkabilir. Bazı deri tiplerinde koyu lekeler ve desenler vardır. Genellikle deri giysi üretiminde farklı hayvanların derisi kullanılır. Bu deri seçiminde kriter yapısal hatlar, kalınlık, derinin yönü olarak açıklanır. Çeşitli deri kumaşın bölümleri mont, çizme, eldiven veya çanta yapmak için kullanılır. Gözenekli yumuşak deriler ( süet, kadife tipi ) çok ince eldivenlerin, ayakkabıların, çantaların, aksesuarların yapımında kullanılır. Diğer tür deriler elbise yapımında ve ayrıca kürklü derilerde manto ve benzeri giysilerin yapımında kullanılır.  Daha dayanıklı dana, inek derileri mont ve pantolon için uygundur. Koyun derisi daha esnek ve rahat, hem dış giyimlerde ceket, mont ve aksesuarları için, hem elbiseler, etekler, pantolon için kullanılır. Egzotik derilerden devekuşu, timsah derileri ise en şık aksesuarları yapmak için kullanılır.

Süet kumaş ve özellikleri: 

suet elbiselerSüet, dana, keçi ve oğlak derisinin zımparalanmasıyla elde edilen bir kumaş çeşididir. Ayakkabıdan, koltuklara ya da kıyafetlere kadar birçok eşyada karşımıza çıkar. Hassas bir kumaş çeşidi olduğu için kullanım sırasında dikkatli olmak gerekir. Çabuk lekelenir ve temizliği zordur. Özellikle mont ve ceketler ev dışında da kullanıldığı için ekstra özen gerektirir. Süet kıyafetlerinizi yağmurlu havalarda kullanmamaya, üzerlerine parfüm veya deodorant sıkmamaya dikkat etmelisiniz. Üzerine kıyafeti ezecek bir şey koymamak çok önemlidir. Ayrıca süet kumaşlar için özel olarak üretilmiş süet koruma spreylerini düzenli olarak kullanmak da kumaşınızın ömrünü uzatacaktır.

Tafta kumaş ve özellikleri:

tafta elbiselerÇok sert ve çok sıkı dokunmuş kumaşlardır. Ancak lifler çok düzgün , yani düzdür. Geleneksel olarak, tafta ipekten ya da bir naylon harmanından ya da rayon gibi daha işlenmiş kumaşlar ile yapılabilir. Genellikle elbise astarları için kullanılan çok yönlü tafta , aynı zamanda çok şık kokteyl , balo , düğün ve diğer resmi elbiselerde tercih edilen kumaştır.

 

Kaynak: giyimvemoda.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir