Düz Havlı Örgüler
Zemin kumaş yüzeyinde, tersinde, hem yüzey-hem tersinde bukle şeklinde hav (ilmek) tabakası oluşturan kumaş örgülere havlu kumaş örgüleri denir. Hav oluşumu hem örgü hem de makinenin özel sistemi sayesinde oluşur.
Havlı Kumaş Örgülerinin Tanımı, Özellikleri, Kullanım Alanları
Tanımı: Zemin ve hav çözgülerinin özel havlu dokuma makinelerinde zemin kumaşın yüzünde, tersinde veya hem yüzü hem de tersinde hav oluşturmak için çözgülerin hareketini belirleyen örgülere havlu örgüler denir.
Özellikler:
- Havlu örgüler ilmekli yapıları sebebiyle kumaşa yumuşak bir tutum kazandırır.
- Buruşma problemleri yoktur.
- Pamuk ipliği ile dokunmaları ve ilmekli yapıları sebebiyle nem alma, ısı ve hava tutma yetenekleri yüksektir.
- Sıcak suda ve sık sık yıkanmaya dayanıklıdır.
- Havlu örgüleri zemin ve hav örgülerinin belirli oranlarda birleşmesi ile oluşur.
- Dokuma tekniğine göre havlu örgüleri üç ve dört atkı gruplu olarak çizilir.
- Havlı (ilmekli) yapı, havlu kumaşın yüzünde, tersinde veya her iki tarafında yer alabilir.
- Desen büyüklüğüne göre havlu örgülerini, armürlü ve jakarlı olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür.
Kullanım alanları: Havlu örgüleri, el ve banyo havlusu, bornoz, plaj havlusu, günlük ve spor giysi banyo aksesuarı, yatak örtüsü ve döşemelik kumaş olarak kullanılır.
Jakarlı Havlı Örgüler
Büyük desen dokumada kullanılan jakarlı ağızlık açma sistemine göre havlu örgüsü oluşturmada kullanılacak desenlendirme için jakar kapasitesi de göz önüne alınması gerekmektedir. Jakar havlu desenlendirmede çok fazla değişik hareket olduğundan, havlunun her ipliğinin bağlantı hareketlerinin farklı olması söz konusudur.
Jakar Deseninin Belirlenip Renklendirilmesi
Jakar havlu örgüsünde desen büyüklüğü jakar kapasitesi de göz önüne alınarak farklı ve değişik desenlendirilir. Desenlendirmede günün modası, kullanım alanı, dokunacak makine göz önüne alınarak desenlendirme yapılır. Desenlerde motif ve renk seçiminde yapılan ürünün satışı da göz önüne alınmalıdır. Örneğin ayak havlusunda ayak resmi, bir firmaya yapılacak havlu için o firmanın ismi yazılabilir.
Kumaşın Yüzeyinde Hangi Renklerin Görüleceğinin Belirlenmesi
Havlu kumaşın yüzeyinde hangi renklerin görüleceği belirlenip o renge göre desenin renklendirilmesi gerekmektedir. Yüzeyde görülen rengin alt kısmında çözgü yönünde hangi renklerden oluştuğu göz önüne alınarak renklendirilmelidir. Çözgü yönünde genelde iki renk kullanılır. Özel bir sistem yoksa üçüncü bir renk çözgü yönünde kullanılamaz. Kullanılan renkler hav renkleri olabilir.
Jakar Deseninde Kullanılacak Hav Atkı Gruplarının Belirlenmesi
Jakar havlu kumaş örgüsünde düz havlu kumaşlarda olduğu gibi üç ve dört atkı grubu kullanılır. Dört atkı grubunda zemin örgüsü Rç üç atkı grubunda ise Rç örgüleri kullanılır. Her hav için üç atkı grupluda dört çözgü üç atkı, dört atkı grupluda dört çözgü dört atkı sırası olan bir alan kullanılır.
Havlı Jakar Deseninin Örgülendirilmesi
Jakar havlu kumaşların deseninin örgülendirilmesi için hangi rengi hav yüzeyde olduğu durumlarda, üç atkı için dolu-boş-dolu, dört atkılıda ise dolu-boş-2dolu olarak işaretlenir. Hav alta inerken hav örgüsü üç atkı için boş-dolu- boş, dört atkılıda ise boş-dolu- 2boş olarak işaretlenir. Bu tür örgülü havlu kumaşlara değişen yüzlü havluda denilebilir. Yukarıdaki desenin tamamı modül sayfasına çizilmesi zor olduğundan desenin bir motifi çizilmiştir. Önce zemin örgüsü olan Rç (çözgü ripsi) bütün örgü üzerinde zemin çözgüsüne çizilir.