Kemerin Giyim Aksesuarlarındaki Yeri ve Önemi
Kemer, bele dolayarak toka ile tutturulan, kumaş, deri veya metalden yapılan bel bağıdır.
Giysilere bağlı olarak üretilmiş olabileceği gibi, giysilerden bağımsız bir biçimde aksesuar amacı ile de kullanılabilir. Kemeri oluşturan unsurlar, zaman içinde moda olgusu nedeni ile (biçim ve özellikleri) değişebilmektedir.
Kemer, Tunç Çağı’ndan bu yana hem kadınlar için hem erkekler için kullanılagelmiş bir giyim aracıdır. Orta Çağ‘a kadar bayan giyiminde erkeklere oran ile daha az yer almış olsa da o dönemden itibaren günümüze dek hem kadınlar hem erkekler için biçimleri farklılık gösteren kemerler ortaya çıkmıştır.
İlk başlarda bir ihtiyaç sonucu kullanılmaya başlanan kemerler, zaman içinde giyimin önemli aksesuarından biri haline gelmiştir.
Kösele Kemer Nedir?
Kösele, büyükbaş hayvan derilerinden elde edilir.Doğal renginde veya boyanarak kullanılır. Su geçirmez,çatlamaz.Derinin işlenmesinde kimyasal maddeler kullanılmaz.Bitkisel tabaklama yöntemi ile işleme tabii tutulur. Kösele kemer farklı nesillere hitap edebilme potansiyeline sahiptir.Deri kemerler içinde en kaliteli,en doğal ve en dayanıklı olanlar, kösele kemerlerdir.
Mamul deri üretiminin genişleyen yelpazesi kemer üretiminde kullanılan deri çeşitlerinin alternatifini de zenginleştirmiştir. Günümüzde tabi kösele kullanımı azalmakla birlikte, benzer özelliklere sahip deriler seri üretimde tercih edilmektedir.
Kemerde Model Seçimi
Kemer, birçok kişi için çok önemli bir aksesuardır. Kıyafete uygun doğru bir kemer seçimi kişiyi daha bir hoş ve şık gösterir. Kemerin tek başına güzel olması elbette önemlidir fakat kullanılacak kıyafetle uyumlu olması en önemli husustur.
Model seçimi yapılırken öncelikle aşağıdaki özellikler dikkate alınmalıdır.
- Derinin cinsi
- Derinin kalınlığı
- Beden ölçüsü
- Dikiş sıklığı
- Kullanılacak aksesuarlar
- Yapımında uygulanacak teknikler
- Toka çeşidi ve ebadı
Kemer Yapımında Kullanılan Malzemeler
Günümüzde kullanım alanları göz önünde bulundurularak çok çeşitli malzemelerden kemer üretimi yapılmaktadır. Kemerlerin dayanıklılık süresini artırabilmek için kullanılan malzemelerin yapısal özelliklerini iyi bilmek gereklidir.
Kemer yapımında kullanılan araçlar
- Ayarlı zımba(Çarklı zımba):Deri yüzeyine istenilen büyüklükte delik açmakta kullanılan, bir araçtır. Çanta, kemer, ayakkabı gibi giyim aksesuar çalışmalarında kullanıldığı gibi ev aksesuar yüzey süslemelerinde de kullanılır.
- Deri kesim bıçağı:Deri kesim işleminde kullanılan,metal bir yay ve çelik bıçaktan meydana gelen bir bıçak çeşididir. Bıçağın yaylı bölümünün sivri ucu deri çizim ve yüzey süslemelerinde kullanılır.
- Deri tıraş bıçağı: Kösele gibi kalın derilerin kesim ve tıraşlama (inceltme) işlemlerinde kullanılır.Bir ucu yuvarlak, diğer ucu keskin çelik olan bıçak tek parçadan oluşur.
- Maket bıçağı: İnce deri, kâğıt, karton gibi kalınlığı az olan malzemelerin kesiminde kullanılır. Keskin ucu köreldiğinde uç kırılarak bıçak yenilenir. Çeşitli boyları bulunur.
- Metal cetvel (Çelik cetvel): Deriyi düzgün kesmeye, uzunluk ölçmeye ve doğru çizgileri çizmeye yarayan çelik metalden yapılmış araçtır. Uzunlukları 30 cm, 50 cm ve 100 cm dir
- Basabas: Klipsin geçirilme işleminden sonra klipsi sıkıştırmaya yarayan bir alettir.
- Çekiç: Birsap ile dövme işlemini yapacak bölümden oluşan, çivi çakmakve şekil vermek gibi işlerde kullanılan bir araçtır
- Pergel: Birer ucundan birbirine eklenmiş iki metal çubuktan meydana gelen, yay ve çember çiziminde kullanılan bir çizim aracıdır.
- Mermer/Kesim plastiği: Üzerinde deri kesim, tıraşlama, dövme ve deri kıvırma işlemleri yapılan araçtır.
- Fermejüp, kapsül basma aleti ve uçları: Deri yüzeyine çarklı zımba ile açılan deliklere yerleştirilen ve birbirine geçerek tutturuldukları kenarı kapamaya yarayan erkek ve dişi iki parçadan oluşan metal ya da plastik tutturucuyu sıkıştırmaya yarayan araçtır.
- Biz: Derinin üzerinde delikler açarak iğnenin deriden daha rahat geçmesini sağlar
- Deri tıraş makinesi: Derilerin kalın ve ters yüzeylerini inceltmek amacıyla kullanılır.
- Zımpara makinesi: Çanta ve kemer gibi aksesuarların kenar kısımlarının daha düzgün ve net olabilmesi için kullanılır.
- Kopya kâğıdı : Önceden hazırlanmış olan desen altına kopya kâğıdı aracılığı ile desenin deri yüzeyine geçirilmesinde kullanılır
- Sünger: Köseleyi ıslatmada ve boyamada kullanılır
- Baskı kalıpları: Sıcak ya da soğuk olarak kösele üzerine desen çıkartmak için kullanılır.
- Deri dikiş makinesi: Çanta parçalarını birleştirmede ya da desen yapmak için kullanılır.
- Fırça: Kösele parçalarını boyamada kullanılır
- Baskı makinesi: Her türlü deri, renkli şeritler gibi malzemelerin üzerine çeşitli desen, damgalama ve işaretlemeler yapan araçtır.
- Yakma makinesi: Deri yüzeyine çizilen desenleri belirginleştirmede kullanılan, metal bir ucu ısıtarak kızdırma işlevini yapan bir araçtır.
Kemerde Ölçü Alma
Kemer yapabilmek için bel ölçüsüne ihtiyaç vardır. Bel ölçüsü, göbek çevresinden yere paralel olarak alınır. Ölçü alınırken kişi düzgün durmalı, günlük hayattaki duruşunu bozmamalıdır.Alınan ölçü en az bir kere kontrol edilmeli ve not alınmalıdır.Kullanılan mezuranın yıpranmış olmamasına dikkat edilmelidir. Unutulmamalıdır ki ölçü alma ne kadar titiz ve doğru olursa kemer üretimi de o kadar kolay ve kısa zamanda gerçekleşir.
- Kemer boyu bel ölçüsüne yapılan ilavelerle belirlenir.
- Kemer üretimi, beden ölçüsüne göre de yapılabilir.
- Üretilecek kemer uzunluğu, standart ölçü tablosuna bakarak belirlenir.
Kemerlerde Standart Ölçüler
Beden Ölçüsü | Kemer Uzunluğu |
36 | 90 cm |
38 | 95 cm |
40 | 100 cm |
42 | 105 cm |
44 | 110 cm |
52 | 130 cm |
XL | 135-140 cm |
XXL | 145-150 cm |
Standart beden ölçü tablosu |