KUMAŞLARDA GRAMAJ TAYİNİ

gramaj alma
Tarafından | 8 Mart 2019

Kumaşların  kullanım yerleri ve kullanım koşullarına göre farklı ağırlıklarda olması istenir. Kumaş gramajına etki eder, faktörler şunlardır:

  • Kumaş sıklıkları
  • Kullanılan iplik numaraları ve cinsleri
  • Kumaşta kullanılan örgü tipi
  • Bitim işlemleridir.

Kumaşlarda gramaj iki türlü ifade edilmektedir :

  1. Birim alanının ağırlığı (g/ m2)
  2. Birim uzunluğun ağırlığı (g/ mtül)

Kumaşlarda gramaj tayini TS 251/Şubat 1991’e göre yapılmaktadır. Bu amaçla kumaş numuneleri TS 240″da belirtildiği gibi kondüsyonlanır. ( 20 + 2°C ve % 65 + 2 nisbi nem). Kondüsyonlanma en az 24 saat yapılır. En az 5 numune test edilir ve sonuçların aritmetik ortalaması alınır.

Birim alanın ağırlığı tespit edilecekse alınacak numunelerin 15x15crn boyutlarında kesilmesine dikkat edilir. Numuneler, kumaş ortasına yakın yerden alınır. Kumaşın kırışıksız ve düz olmasına dikkat edilir. Eğer numunenin birim alan kütlesinde farklılık yaratacak geniş desenli bölgeler var ise numuneler tam desen tekrarının tamamını alacak sayıda seçilir. 15 x 15 cm lik numuneler, 10 x 10 cm boyutlarında kare şeklinde çizilerek hassas bir şekilde kesilir veya özel 100 cm2 lik daire şablon kesme cihazı ile % 1 hassasiyetle kesilerek, hassas terazide tartılır. Buna göre kumaşın birim alan kütlesi (mua) g/m2 olarak ;

Mua = m x 100

m=deney numunesinin kütlesi (gram )

Formülünden hesaplanır.  Sonuçlar en yakın tam sayı değerine yuvarlatılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir