Örme İpliğinin Temel Özellikleri
İplik üretimi tekstil teknolojisinde en önemli konulardan biridir. Hem bir tekstil ürünü hem de daha sonraki işlem kademeleri için bir ham madde sağlayabileceğimiz bir ipliğin sahip olduğu özellikler, bundan yapılacak dokuları doğrudan doğruya etkilemektedir. Üretim yapılacak doku çeşidine göre uygun ipliğin seçimi çok önemli bir konudur.
Örme ipliğin kullanılacağı makineye istenen doku kalitesinde uygun olarak seçilmesi ayrı bir önem taşımaktadır.
Örme İpliğinin Yapısal Özellikleri:
Örme ipliğinin, örme kumaşta bulunması gereken hacimli, dolgun ve yumuşak tutumu verebilmesi için büküm katsayısı düşük olmalı. İplik yumuşak ve dolgun bir yapıya sahip olmalıdır.
Dokuma ipliği; büküm, numara, düzgünlük gibi birçok özellikler bakımından örme ipliklerinden farklıdır.
Örme İpliklerinde Kullanılan Hammaddeler:
Yün, pamuk, polyester, polipropilen, akrilik, asetat, nylon ve de baş sentetik maddelerdir. Karışım iplikler saf ipliklerdir. Daha çok kullanılır. Tekstil ipliklerinde örme kullanımı yaygınlaşmıştır.
Örme ipliklerinde aranan en önemli özellik düzgün yüzeyli olmasıdır. Düzgün yüzeye sahip olan iplik, örme işlemi sırasında iplik kılavuzlarında, sevk organlarında örücü elemanlara iplik arasında çalışma rahatlığı sağlar.
İpliğin ana makinede örülüşü sırasında kılavuzlarla sevk ve örme elemanlarıyla arasındaki sürtünmeyi azaltmak, statik elektriklenmeyi önlemek için örme ipliğinin yapılanması ve parafinleme gibi işlemler uygulanır.
Örme İpliklerine Uygulanılan Hazırlık İşlemleri:
Örme ipliklerine uygulanılan hazırlık işlemleri şunlardır:
- İpliğin kendi özellikleri ve doku özellikleri göz önünde bulundurularak katlanması,
- İpliğin bobinlenmesi,
- Antistatik yağlarla yağlanması,
- Buharlama işlemi.