ÖRME MAKİNELERİNİN TANINMA PARAMETRELERİ

tek plaka
Tarafından | 4 Nisan 2018

Makine Çapı

Makine çapı silindirik iğne yatağının çapının ölçüsüdür. Genelde inç olarak ifade edilir. En yaygın olarak kullanılan makine çapı 30 inçtir. Tabi ki makine çapı o makinede üretilen tüp kumaş en ölçüsünü etkilemektedir. Fakat sadece çap belirleyici değildir, örgü yapısı, kumaş sıklığı, kumaşın relakse durumu gibi faktörler de önemli olmaktadır.

Örneğin aynı çap ölçüsündeki yuvarlak örme makinelerinde, düz örgü yapısı veya rib örgü yapısı üretildiğinde, bu farklı iki örgü yapısındaki tüp kumaş enleri farklı olmaktadır. Rib örgü yapısı gereği, makineden çıktıktan sonra kumaş eninde yönde kendini toplar ve daralır. Düz örgü (süprem) yapısındaki tüp kumaş eni ise rib örgüye göre daha fazladır.

yuvarlak orme makineleri e1520411751155

Çeşitli yuvarlak örme makineleri

Makine İnceliği (E)

Silindirik iğne yatağında 1 inçteki (25,4 mm) iğne sayısıdır. E ile gösterilir. Tabi ki, E değeri arttıkça 1 inçteki iğne sayısı artacağından, iğne yapısı daha da ince olmaktadır. Dolayısıyla makinenin incelik değeri, o makinede çalışılacak olan iplik numara değerlerini etkilemektedir. E değeri arttıkça, o makinede kullanılacak, ipliklerin de daha da ince yapıda olması gerekmektedir.

Yuvarlak orme tip

Sistem Sayısı

Silindirik iğne yatağının çevresinde, yan yana sıralanarak sabitlenmiş ve iğnelerin içindeki açılmış yollardan ayakları vasıtasıyla geçerek her birinde bir ilmek sırası oluşturabileceği her bir kam yapısına, sistem denir. Dolayısıyla yuvarlak örme makinelerinde, yatağın bir tur dönüşüyle, silindirik yatağın çevresindeki kam sistemi sayısı kadar ilmek sırası oluşturulabilir.

Örneğin makinede 120 sistem mevcut ise makine yatağının bir tur dönüşünde 120 ilmek sırası oluşturulabilir. Bu nedenle yuvarlak örme makineleri seri kumaş üretimi için uygundur. Her bir sistemin üst kısmında iğnelere iplik sevk eden mekikler sabitlenmiştir, yani sistem sayısı kadar mekik bulunmaktadır. Sistem sayısı çok fazla olan makinelerde iplik bobinleri cağlıklara yerleştirilir. Sistem sayısı az olan makinelerde ise makinenin üst kısmındaki bobin çanaklarında bulunmaktadır. Bir makinedeki sistem sayısının artmasıyla, o makinede birim zamandaki üretim miktarı da artacaktır. Tabi ki, üretim miktarı, makine hızı veya üretilen örgü yapısı gibi faktörlere de bağlıdır.

Makine hızı (devir/dk.) silindir iğne yatağının bir dakikadaki döndüğü tur sayısıdır. Aynı makineden birim zamanda alınacak üretim miktarı, örgü yapısına da bağlıdır. Örneğin iğne iptalli çalışılan örgülerde, tüm iğnelerin çalışarak ilmek oluşturduğu veya ilmek askı kombinasyonlu yapılara göre daha az üretim elde edilir.

ÖRME MAKİNELERİNİN TANINMA PARAMETRELERİ” için 1 görüş

  1. İbrahim Mutlu

    Emeğinize sağlık,
    Çok kısa ve net bir şekikde özetlemişsiniz. Genel bilgi olarak yeterli.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir