PUL VE BONCUK DİKİŞLERİ

Pul bpncuk diksi1
Tarafından | 10 Temmuz 2018

Tekniğe uygun olarak seçilen desen, iş kalitesini önemli ölçüde etkiler. Pul boncuk dikiş tekniklerinde desen özelliği, uygulanacak zemin, yapılacak ürün özelliğine göre seçilmelidir.

Tanımı

Pul, boncuk, straz, inci, kurt, tırtıl gibi malzemelerin kumaş üzerine tutturulması ile yapılan bir işleme tekniğidir. Yapımı çok eski tarihlere dayanan pul boncuk işleme tekniğine, MÖ 1000-700 yılları arasında Frigyalılar döneminde rastlanmıştır. O dönemlere ait metal, cam ve fayans boncuklarla işlenmiş kumaş parçaları bulunmuştur.

Yüzyıllar boyu popülaritesini kaybetmemiş olan pul boncuk işleme tekniği, günümüzde altın çağını yaşamaktadır. Abiye kıyafetlerde çoğunlukla kullanılan pul boncuk işleme tekniği günümüzde spor kıyafetlerde, terliklerde, ayakkabılarda, çocuk kıyafetleri, ev dekorasyonu ve aksesuarlarda kullanılmaktadır.

Pul Boncuk Tekniğinin Desen Özelliği

Pul boncuk yerleştirmeye uygun çok kıvrak olmayan desenler, tercih edilir. Kullanıldığı yere göre geometrik desenler de uygulanabilir (ör. kenar suları). Beyaz iş desenlerinden ve Çin iğnesi desenlerinden de yararlanılabilir.

Pul bpncuk diksi

Desen İçin Faydalanılan Kaynaklar

Tabiattan (çiçek, tomurcuk, yaprak, dal), geometrik şekillerden (kare, oval, üçgen vb.), işlenmiş ürünlerden, desen kitaplarından, müzelerden faydalanılır.

Uygulandığı Yerler

Günümüzde; yatak takımlarında, dekoratif örtülerde, ev dekorasyonunda (abajur, mumluk vb.), her tür kıyafetlerde (abiye kıyafetler, spor kıyafetler, çocuk giysileri, gecelik ve sabahlıklarda), aksesuarlarda (şapka, fular, şal, terlik, çanta, broş, mendil, eldiven, kolye, küpeler ve düğmelerde) pul boncuk işleme tekniği kullanılmaktadır.

Ürünü Ütülemenin Önemi

Yapılan işlemenin net, güzel ve daha dayanıklı olması için mutlaka ütülenmesi gerekir. Pul boncuk tekniğindeyse işlemeye başlamadan önce kumaş ütülenmelidir. İşleme bittikten sonra ürün ütülenmez çünkü kullanılan malzeme bozulabilir. Ütülerken kumaş özelliği dikkate alınmalıdır. Kumaş özelliğine uygun ütü ayarı yapılmazsa kumaş sararır; hatta bozulabilir.

Pul Boncuk İşlemelerinde Ütü Yaparken Dikkat Edilecek Teknik Esaslar

  • Ütü yapılacak ortam ve ütü altı temiz olmalıdır.
  • Ütü ayarı kumaşa uygun hazırlanmalıdır.
  • Ütü sıcaklığı başka bir kumaş üzerinde denenmelidir.
  • Pul boncuk işlemelerine başlamadan önce, işleme yapılacak kumaşın ve astarın mutlaka ütülemesi gerekmektedir.
  • Kumaşı ütülerken boy ipliği doğrultusunda ütü yapmaya dikkat edilmelidir.
  • Kumaş verev yönünde ütülenmemelidir; aksi hâlde kumaş esneyecektir.
  • Saten türü kumaşlar, buharlı ütü ile ütülenmemelidir.
  • Teyelli bölümlerin üzerine ütü basarken dikkat edilmelidir.
  • Narin kumaşlarda ütü yapılırken kumaşın sararmaması için kağıt kullanılması gerekir.
  • Pul boncuk tekniğinde, işleme bittikten sonra kesinlikle işin üzerine ütü yapılmamalıdır. Dikkat: İşleme bitikten sonra pul ve boncukların üzerine kesinlikle ütü basmayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir