Şablon Kafalarını Hazırlama
Pozlandırma işlemi yapılan şablonlara, rotasyon baskı makinesine takmak için kullanılan kafalar takılır. Bu kafalar, yuvarlak şekildedir ve şablonun girdiği bölümlerde düzenli oluklar açılmıştır. Bu oluklar, yapıştırma işlemi sırasında yapıştırıcının şablonla kafanın birbirine daha iyi tutunmasını sağlar.
Kullanılan rotasyon şablon makinesinin üreticisine göre kafaların makineye bağlandıkları bölümlerin kilitleme sistemleri farklıdır. Şablonla bağlandığı bölüm ise şablon çapı ile aynıdır.
Takılacak kafalar, şablonla birleştirilmeden önce özel yapıştırıcılar hazırlanır. Bu yapıştırıcılar; suya, sıcağa, mekanik ve kimyasal etkilere karşı dayanıklıdır. Yapıştırıcı, kafanın şablonla birleşeceği oluklu kısma tabaka halinde sürülür.
Şablon Kafalarını Takma
Başlık takılacak şablonlar, şablon kafası takma makinesinin sehpasına oturtulur. Takılacak kafalar hazırlanarak makineye yerleştirilir. Şablon boyu istenenden büyük ise başlık takılmadan önce kenarlarından kesilerek istenen ölçüye getirilir. Kesme işleminin son derece dikkatli ve düzgün bir şekilde yapılmalıdır. Düzgün kesilmeyen kenarlar, başlık takıldıktan sonra şablonun makinede dönüşü sırasında dengesinin bozulmasına neden olmaktadır.
Şablon Takma Makinesi
Şablon takma makineleri, kafanın şablona yapışmasını sağlamak için kullanılan makinelerdir. Kafanın yapıştırılarak kuruması işlemi, üretici firmalara göre değişiklik gösterir;
- Üflemeli ısıtmalı sistemler
- Isıtmalı sistemler
- Halojen lambalı sistemler
Üflemeli sistemlerde şablon, başlık takma makinesi üzerinde dönerek işlem görür. Halojen lambalı sistemlerde ise dönüş yoktur. Genelde sistemlerin yapışkanı kurutma süresi 10-20 dakika arasında değişir. Sadece halojen sistemlerde bu 1-3 dakika arasındadır.
Polimerize Dolabı
Polimerize dolapları, kuru ısının ortama rezistanslar ya da ısıtma plakalarıyla verildiği son derece iyi izolasyon yapılmış dolaplardır. Şablonun üretime hazırlanma sürecinde kullanıldığı aşamalar şunlardır:
- Lak çekilmemiş şablonun yuvarlak formunun sabitlenmesi
- Pozlandırma ve yıkama işlemi yapılmış şablonun lakının sertleşerek son hâlini alması
Polimerize Dolabında Fırınlama
Paketten açılarak yuvarlak formun kalıcılığını sağlamak için lak çekilmiş pozlandırma ve yıkama işlemleri yapılmış şablonların polimerize işlemleri yapılır. Bu işlemlerin süreleri ve dikkat edilmesi gerekenler işlem süreçleri devam ederken anlatılmıştır. Polimerizasyon işlemi yapılırken dikkat edilecek faktörler:
- İşlem sırasında polimerize dolabının aldığı maksimum şablon miktarı kullanılarak maliyet düşürülmelidir.
- Polimerize işlemi sürerken dolap açılıp kapanmamalı, sürecin doğruluğundan emin olunmalıdır.
Polimerize dolap kapağındaki izolasyon lastikleri, sık sık kontrol edilerek bozunmalar saptandığında değiştirilmelidir. Bozulan lastikler, işlem sırasında dolap içine hava girmesini engelleyemeyeceğinden sağlıklı polimerize işlemi yapılamayacaktır.
Son Kontrolleri Yapma
Tüm aşamaları tamamlanmış şablonlar, üretime gönderilmeden önce şablonda açılmayan ya da istenmediği halde açılan yerlerin kontrol edilmesi için rötuş sehpasına alınır. Rötuşlama sırasında sodyumbikromat katılmamış kendi kendine kuruyarak sertleşme özelliğine sahip laklar kullanılır.
Kontroller sırasında açılması istenmediği hâlde açılmış olan bölgeler laklarla kapatılır. Ancak açılması istendiği halde açılmayan kısımları olan şablonların üzerinden lak sökülerek tekrar işlem süreci başlatılmalıdır.
Şablondan lakın sökülmesi
Hazırlanan rotasyon şablonlar üzerinden farklı nedenlerle lakın sökülmesi istendiği durumlar söz konusu olabilir. Bu durumda şablon üzerinden lakın sökülebilmesi için kullanılan yöntemler şunlardır:
- Basınçlı su ile lak sökme (En iyi soldurma şeklidir. Ekolojik olması ve şablon mesh yapılarını bozmaması nedeniyle tercih edilir.)
- Kimyasal yöntemle lak sökme (Sıcak ve soğuk asit yardımı ile sökme yapılır.)
- Ultrasonik dalgalar ile lak sökme