İPLİK NEDİR

iplik
Tarafından | 29 Kasım 2017

İplik Nedir? İplik Neden Yapılır?

İplik, belli bir kütleyi oluşturacak şekilde çeşitli liflerin ve elyaf demetlerinin bir araya getirilerek aralarındaki bağlantının büküm verilerek güçlendirilmesi ile oluşan ince uzun bir tekstil ürünüdür.

İplik, çok çeşitli farklı liflerden yapılabilir. Bu hem doğal hem de sentetik elyafları içerir. En yaygın bitki lifi pamuktur, ancak bambu gibi diğer doğal lifleri de kullanabilirsiniz. Pamuğun yanı sıra sentetik polyester elyaf, en yaygın kullanılan ikinci elyafı oluşturur. Koyunlardan toplanan yün gibi hayvansal liflerin yanı sıra kaşmir (keçilerden elde edilen) Angora (tavşanlardan) ve ipek (böcek larvalarından) da sıklıkla kullanılır.

İplik Eğirme İşlemleri

elyaf egirme

Tekstilde ipliklerin eğirilmesi yani eğirme işlemi, kısa liflerin ya da flamentlerin (kesiksiz liflerin) uygun oranlarda bükülmesine denir. Tek kat ile birbirini destekleyen kuvvetli elyaf yapıları oluşur. İpliği mümkün olduğu kadar düzgün, bükümlü, dayanıklı, istenilen kalınlığa ve görünüşe sahip imal etmek eğirmenin amacıdır.

İyi iplik yeterli bir görünüş ve performans sağlamak için birleştirileceği giysi parçası ve dikileceği kumaşa en uygun iplik çeşididir. Giysilerin güncelliği ve işlevi dikiş tekniklerini belirlemektedir. Bunun için dikişlerin niteliği özel bir öneme sahiptir. Bunu ise dikiş ipliği belirlemektedir. Seçimde dikişteki ipliğin davranışı önceliğe sahip olsa da makinedeki dikim işlemi sırasında iplik üzerinde yapılacak ilk talepler de dikkate alınmalıdır.

Farklı ilmekler ve dikiş tipleri son derece esnek plaj giysileri, örme giysiler veya daha az esnek örme eşyaları için gerekebilir. Dikişin fonksiyonuna göre her giyside farklı tip ilmekler gerekebilir. Örneğin; kuvvetli uzun kenar dikişleri paltoların oturma yerinde esneyebilir. Güçlü dikişler ve kolay fark edilmeyen giysi kenarları özel ilmekler ve iplikler gerektirir. Giysiler, takım elbiselerde olduğu gibi dikiş miktarını azaltmak amacıyla yapıştırılabilir ara astarlar içerecek şekilde veya günlük giysiler için dikişleri açığa vuracak şekilde tasarlanabilir.

Eğrilmiş ve Filament İplik Arasındaki Fark Nedir?

  • Eğrilmiş iplik; tek bir iplik yapmak için kesikli liflerin bir S veya Z bükümünde bükülmesiyle yapılır. Lifleri birlikte iplik haline getirme işlemine eğirme adı verilir ve bu, sanayileşecek ilk işlemlerden biriydi. Eğrilmiş iplikler tek bir lif türü içerebilir veya size bir karışım vermek için çeşitli lif türlerini birlikte eğirebilirsiniz.
  • Filament iplik; birlikte bükülen veya basitçe gruplanan filament liflerinden oluşur. Ya monofilament adı verilen bir filamentten oluşabilir ya da birden fazla filamentten yapılabilir, bu durumda multifilament olarak bilinir. Bu, iki veya üç filament lifi kadar az, hatta 50’ye kadar veya daha fazlası olabilir.

elyaf yumagi

Kesik Elyaflar ile Filament Elyaflar Arasındaki Fark Nedir?

Kesikli elyaf, ayrı uzunlukta kabul edilen bir elyaftır. Bunlar, uzun, eğrilmiş bir iplik oluşturmak için birlikte eğrilen kısa liflerdir. Elyaf uzunluğu, elyaf grubunun uzunluğu ile ilgili olan terimdir. Liflerin kökenine bağlı olarak, bu büyük ölçüde değişebilir, bu nedenle ştapel uzunluğu ortalama olacaktır. Ştapel uzunluğu, ipliğin tamamında büyük bir fark yaratır; daha kısa zımba uzunlukları ‘daha tüylü’ bir sonuç sağlarken, daha uzun olanlar daha yumuşak bir sonuç verecektir.

Bir filament elyaf, nihai sonucu elde etmek için kullanılan sürekli veya neredeyse sürekli bir elyaf uzunluğudur. İpek, en yaygın doğal filament lifidir, ancak çoğu sentetik lif, filament lifleri biçiminde oluşturulur. Bir filament lifi ayrı uzunluklarda keserseniz, ştapel lif haline gelecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir