RUSTİK PERDE DİKİMİ

rustik perde
Tarafından | 22 Haziran 2018

Korniş sistemine uygulanabilen perde modellerinin pek çoğu rustik perde olarak da uygulanabilir. Rustik perdelerin dikiminde pencere camının ölçüsü alındıktan sonra pili özelliğine göre kumaş hesabı yapılmaktadır. Perdeler, rustik borusu üzerinde, kullanılan rustik borusunun materyaline göre ahşap veya metal halkalar, kumaş ya da deri biritler, dekoratif metal halkalar, kumaşa adapte edilen kapsüller ile hareket eder. Rustikli perdede tercihe göre ikili rustik uygulaması yapılarak ya da rustik borusu arkasına perde rayı takılarak kumaş ve tül perde bir arada uygulanır. Rustik perde dikiminde en önemli etken alınan ölçüdür.

Kumas ve metal halkali rustik erde

Resim 1.1: Kumaş halkalı rustik perde Resim 1.2: Metal halkalı rustik perde

Kumaş Hesabı Yapma

Rustik perdelerde ölçü almada dikkat edilecek husus, diğer perde çeşitlerinde olduğu gibi montaj yapılacak yerin gönyeli olup olmadığının kontrol edilmesidir. Yükseklik ölçüsünde rustik malzemesi tavandan montaj yapılacak ise sağ ve sol ölçülerin birbirine eşit olmasına dikkat edilmelidir.

Montaj yapılırken su terazisi kullanılmalı ve tavandan montaj yapıldığında perdenin yere olan etek mesafeleri sağdan ve soldan bakıldığında simetrik olmalıdır. Buna göre ölçü alınırken tavan veya duvardan yere kadar boy ölçüsünde perdenin etek yüksekliği yerden 5 cm yukarıda kalacak şekilde ölçü alınmalıdır.

En ölçülerinde ise pencere veya kapının sağ ve sol kenarlarının bitiminden itibaren on beşer cm taşırarak ölçü alınmalıdır.

Perdelerde modele uygun kumaş seçilmelidir. Perdeleri süslemedeki kullanılan harç, şerit kordon, saçak gibi gereçler modele, kumaşa, stile, renk, doku ve desen yönünden uyum sağlamalıdır. Rustik perde ölçüsü pencere genişliğinde alınmalı, duvarlar boydan boya örtülmemelidir.Tavanı alçak olan mekânlarda rustik perde uygulamasından kaçınılmalıdır. Aksi takdirde mekânı küçültmüş olursunuz.Yüksek tavanlı mekânlar rustik perde uygulaması için daha uygundur.

Metal zimba halkali rustik perde

Resim 1.10: Metal (zımba) halkalı rustik perde

Kesim Öncesi Hazırlık

Perde dikimi için öncelikle kullanılacak kumaşlar mekâna göre değişiklik gösterir. Oda genişliği, mobilya hatta duvar boyası perde seçiminde önem taşımaktadır. Seçilecek perde modeline çok iyi araştırılarak karar verilmelidir.

Perde Modeli Seçimi

Perde kumaşı seçmede en önemli konu üretilecek perdenin kullanım alanı ve model özelliğine uygun olmasıdır. Mekânın yapısı, kullanım amacı, kimlerin kullanacağı düşünülerek önce model belirlenir, sonra kumaş seçimi yapılır. Kullanılması düşünülen kumaşlardan örnekler alınıp taslak üzerinde yerleştirilerek incelenir. Bu şekilde model, kumaş, doku, desen ve renk konusunda en doğru kararı vermek mümkün olabilir. Perde modeli belirlerken aşağıda belirtilen noktalar göz önünde bulundurulmalıdır:

  • Perde modellerinde evin tarzına uyum sağlamasına varsa pencere kusurlarının giderilmesine dikkat edilmelidir.
  • Mekânların özellikleri belirlenerek yaşam amacına uygun modeller üretilmelidir(Yatak, villa, sahne, çocuk oyun odası vb.).
  • Kumaşlar modele uygun seçilmelidir.
  • Perdeleri süslemedeki kullanılan harç, şerit, kordon, şaçak gibi gereçler modele, kumaşa, stile, renk, doku ve desen yönünden uyum sağlamalıdır.
  • Çocuk odalarında yapılan süslemeler, çocuğun yaşına ve zevkine uygun olmalıdır. Mutfakta ise temizliği ve bakımı kolay olan kumaş ve modeller tercih edilmelidir.
  • İklim ve odanın güneş durumu model seçiminde göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Perde boyları pencere şekline uygun olmalıdır.
  • Mekânın mimari özelliğine uygun modeller seçilmelidir.
  • Mekâna uyum sağlayacak kornişler, raylar, halkalı kornişler, briz çubuklar seçilmelidir. Pencere ve perde modeline uygun olmasına dikkat edilmelidir.
Biye baglamali rustik perde

Resim 1.11: Biye bağlamalı rustik perde

Perde Modeline Göre Kumaş Seçimi

Perdelik kumaşlar ve tüller çok çeşitli olup mekâna göre cins ve özelliklerde uygulanmaktadır. Organze, ipek, polyester, şifon gibi birçok tül grupları çeşitli perde modellerinde kullanılır. Genelde tül enleri ~280 – 300 cm arasındadır. Desenli kumaşlarla içindeki renklerden seçilmiş düz renk bir kumaş kolay uyum sağlar.

  • Kullanılan kumaş veya tül, klasik veya modern mekânların perde tasarımlarına uygun seçilmelidir.
  • Kumaş modele uygun olmalıdır.
  • Pencerenin özelliğine göre (geniş, dar, yüksek, köşe pencere vb.) seçilmelidir. Örneğin, geniş pencerelerde eteği özel desenli tüller boyuna değil enine kullanılır.
  • Perde renginin seçimi çok önemlidir. Perde rengi, odadaki geniş bir yüzeydeki renge ya da en az kullanılan renk ya da kullanıldığı alanda kombine olacak şekilde olmalıdır.
  • Odanın büyüklüğüde göz önünde bulundurulmalıdır (Büyük odalarda her renk ve desen kullanılabilir.).
  • Odanın döşeme tarzına ve kullanılan kumaşlarla uyumlu olmalıdır.
  • Odanın ışık alma durumu (karanlık, aydınlık, loş, çatı katı vb.) göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Kullanılacak mekâna uygunluğuna (salon, banyo, çocuk odası vb. gibi) dikkat edilmelidir.
  • Günün şartlarına, modaya uygun olmalıdır.
  • Perdeler, gece evin içinin dışarıdan görülmesini önlemelidir.
  • Perdelerin evi toz, soğuk, sıcak ve gürülteye karşı koruduğu da göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Perdeler, aile fertlerinin ihtiyaçları ve zevkleri göz önüne alarak hazırlanmalıdır.
  • Perdelerin kullanımı ve temizliği kolay olmalıdır.

Kumaş Perde

Kumaş perde tasarımı, kumaşı ve aksesuarları ile kullanıcının ve kullanıldığı evin tarzını yansıtmalıdır. Perde bu anlamda belki de bir evde en çok dikkat toplayan dekorasyon unsurudur. Perdelerde dikkat edilmesi gereken en önemli konu, kullanıcının nasıl bir perdeye ihtiyaç duyduğudur. Perdenin dekoratif ya da fonksiyonel olması, kullanıcının ihtiyaçlarına cevap vermesi ile doğru orantılıdır. Perdeler her ne kadar dekorasyonunuzu tamamlayıcı unsurlar olsa da ihtiyacınız kolay kullanım ve fonksiyonellik ise tasarım, kumaş, mekanizma ve aksesuarlar ile ilgili tercihleriniz de bu doğrultuda olmalıdır.

Tül Perde

Organze, vual, tergal, ipek tül perdeler, keten, ipek, vual, organze, polyester gibi ince dokulu kumaşların kullanılması ile tasarlanan perdedir. Tül perde modern veya klasik tüm mekânların vazgeçilmezleri arasındadır. Tül perde tek olarak kullanılabilecekleri gibi farklı sistemler ve farklı kumaş perdelerle birlikte de kullanılabilir. Fon ve kumaş perde ile birlikte kullanılan düz tüller, doğal veya çubuklu katlamalı tüller, kullanıcının ihtiyaçlarına cevap verir özellikte tasarlanarak dekorasyonu tamamlar. Tül perde, kullanılacak olan tülün cinsine ve dokusuna göre farklı pili ve ekstrafor uygulamaları ile modellendirilerek kullanıma hazırlanır. Modern uygulamalarda kumaşlar, tül seçiminde de yol göstericidir.

Tul perde

Doğal dokuma, keten, doğal ipek kumaşlarda mat tül seçimi, kumaş perde ile uyum sağlayarak görüntü bütünlüğü oluşturur. Tül perdede, mümkün olduğu ölçüde, tül boyunun yere kadar olması görüntü zenginliği açısından önemlidir. Klasik perde uygulamalarında da modern perde uygulamalarında olduğu gibi kumaş perde, tül perde seçiminde etkendir. Klasik perdelerle birlikte, kumaş desenine göre organze tüller, ipek tüller, klasik desenli kesme tüller kullanılabilir.

Tül perdelerin enleri genellikle 300 cm’dir. İthal tüllerin yaygınlaşması 140-150 cm enindeki tüllerin kullanımını arttırmıştır. Bu endeki tüller genellikle katlamalı perdeler için uygundur. Tüller, perde raylarına veya perde borularına tül cinsine göre farklı pililerde dikilerek uygulanabilir. Amerikan, ekstrafor büzgülü, kırma ve kanun pili bunlardan bazılarıdır.

Kesim

Perdelik kumaşlarda kesim yapılırken hata olmaması için düz boy ipliğinden iplik çekilerek kumaş kesilmelidir. Çok büyük atölyelerde çoklu kesimlerde mutlaka kesim masası kullanılarak perde kumaşları kesilmektedir.

Perdelik kumastan iplik cekilmesi

Resim 2.3: Kumaştan iplik çekilmesi         Resim 2.4: İplik çekilen yerden kesilmesi

Dikim Yapma

Perde dikişinde kumaşın çekmemesi için polyester ipek iplikler kullanılmaktadır.

Kalite Kontrol

Üretilmek için satın alınan hammadde veya yarı mamul, işletmelerde kullanılan malzemeler, üretim ara aşamalarında oluşan yarı mamul ve üretim sonunda elde edilen mamul stoklarının uygunluk kontrolünün yapılması ve müşteriye problemsiz ürünün ulaşması kalite kontrol ve kalite güvence yönetiminin görevidir. Bu güvencenini sağlanabilmesi için;

  • Stok gruplarına göre kalite işlemini belirleme,
  • Kalite kontrol sonrası kalite güvence aşamasının belirlenmesi
  • Kalite kontrolün işletmelere göre düzenlenmesi,
  • Kalite sorumlularının belirlenmesi,
  • Kalite control, kabul, ret veya imha işlemleri ile birlikte, şartlı şabul işlemlerinin yapılabilmesi,
  • Stokları detaylı takip edebilme imkânı yanında, raf ömrü de dikkate alınmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir