YUVARLAK ÖRME KOVAN (İĞNE YATAĞI) KONTROLÜ

yuv orme mak silindir
Tarafından | 6 Eylül 2017

Kovan Nedir?

Örme makinelerinin temel elemanı kovandır. Kovana uygun iğne ve platinlerin feinlerine göre, kanal yatakları açılmıştır. Örme makineleri; çaplarına uygun şekilde iğne ve platin kapasitesine göre çeşitli puslarda feinlerine uygun bir şekilde düzenlenmiştir. Örme yaptığı esnada platin ve iğnelerin doğru ve düzgünlüğünü sağlaması için, kanalların iğne ve platinlerine kılavuzluk yapar.

Örme makinelerinin kovanı, teknik özelliği sebebiyle yumuşak metalden yapıldığında dolayı, her zaman özel bir sistemle korunması ve saklanması gerekir. Tek plakalı makinelerin, genelde fein ayrımı nedeniyle yedek kovanları vardır. Kovanı değiştirmek gerekirse çok dikkatli bir şekilde değiştirilmelidir. Değiştirme esnasında, yumuşak metalden yapıldığı için en küçük bir darbe kovana zarar verebilir.

  • Kanalların şeklinin bozulması; iğne ve platine zarar verir, hem de kumaş yüzeyine dikine çizgiler meydana getirir.
  • Bu hatayı düzeltmek için; darbe alan kısmın en yakın bozulmamış kanallarına, feinine uygun iğne ve ya platin sıralamak gerekir. Bozulan kanallara uygun kanal açma bıçaklarıyla ve ya kanallara uygun kanal eğeleri ile darbe alan kısmı kendi orijinal biçimine dönüştürülmelidir.

Bozuk Kovan (İğne Yatağı)

Bozuk kovan, uzun süreli çalışmalarda iğne yataklarında meydana gelen bozulmalar sonucu oluşur.

saglam kovan

Resim 1.27: Sağlam kovan

İğne Yatağı Bozulma Nedeni

Bozulma nedenleri şunlardır:

  • İğne ayaklarının kırılması sonucunda kırılan parça, çelik ile kovan arasında kalırsa kovanın boydan boya çizilmesine neden olur ve kovan görevini yerine getiremez.
  • Uygun yağ kullanmamak,
  • Yeterli miktarda yağlama yapılmaması,
  • Makine inceliğine uygun iğne kullanılmaması,
  • Bakımın ve temizliğin düzenli olarak yapılmaması,
  • Makinede iğne değişirken çelik kapakları açık unutulması, iğne ayaklarının kırılarak kovanın içine düşmesi, kovanın çizilmesine neden olur.
  • İğne yataklarında vidaların gevşek bırakılması sonucu vidaların yatakların içine düşmesi, iğnelerin kırılmasına ve kovanın zedelenmesine neden olur.

Sağlamıyla Karşılaştırılması

Aşağıdaki resimlerde bozuk ve sağlam kovanlar görülmektedir.

bozuk saglam kovan

Bozuk Kovan (İğne Yatağı) Değiştirilmesi

Zor bir işlem olan kovanın değiştirilmesi uzun zaman almaktadır. Kovan üzerinde bağlantı yapan tüm aksanlar sökülür. Bunların yanı sıra; çelikler, iğneler, platinler ve mekik tablası vs. çıkarılır ve temizlikleri yapılır. Değiştirilen kovan yerleştirildikten sonra, merkez ayarı yapılmalıdır. Kovanın merkez ayarı kovan saati olarak ifade edilen cihazla hassas ayarı yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir