İpliği Sevk Ünitelerinden Geçirmek
Yuvarlak örme makinesinde iş başlangıcında ipliğin iplik sevk sisteminden geçirilerek iğnelere aktarılması gerekir.
Cağlıklara dizilen bobinlerden iplik ucu bulunarak iplik sevk borularından geçirilmesi gerekir. Bunun için iplik ucu sevk borularının ucuna getirilerek hava tabancasıyla ipliğin borulardan geçirilmesi sağlanır. Bazı cağlıklarda iplik boruları kendinden havalı olarak imal edildiklerinden hava tabancasına gerek kalmamıştır. İpliğin sevk borularından rahat geçmesi için borularda kırık ya da çatlak olmaması ve ipliğe zarar vermemesi gerekir. Bu yüzden sevk boruları kontrol edilmelidir.
Sevk borularından geçirilen iplikler, iplik sevk ünitesine gelir. İplik sevk ünitesinde iplik, ilk olarak düzgünlük yoklayıcıdan geçirilir. Her iplik numarasına göre farklı büyüklükteki metal makas arasından iplik geçirilir. Düzgünlük yoklayıcı iplik üzerindeki nepsleri (düğüm) temizler ve ince yerlerde ipliği kopararak hatalı iplik sevkini önlemiş olur.
Düğüm yoklayıcıdan geçirilen iplik, halka şeklinde iki metal plakadan oluşan tansiyon ayar kısmına getirilir. Burada iki metal plaka arasındaki baskı, mıknatıs ya da yay yardımıyla gerçekleştirilir. Dolayısıyla iki metal plaka açılarak iplik plakalar arasından geçirilir.
Tansiyon kısmından geçirilen iplik, furnisörün rezerve kısmına getirilir. Rezerve kısmından önce iplik kopuş yoklayıcı kontrol mili yukarı kaldırılarak altından geçirilir. 1. kopuş yoklayıcı, ipliğin tansiyon ayarı ve rezerve kısmı arasındaki sürekliliğini kontrol eder ve iplik kopmalarında aşağı düşerek makineyi durdurur.
Kopuş yoklayıcıdan geçirilen iplik, rezerve kısmına rehber gözlerden geçirilerek makinenin dönüş istikametine uygun olarak sarılır. Sarım, genel olarak pamuk karışımlı iplikler içim 10 turdur.
İpliğin rezerve kısmına sarılmasının temel nedeni, iplik kopmalarında veya kesilmesinde makine rezerve iplikle biraz daha örme yapması sağlanılarak olası patlak veya kumaş düşmelerinin önüne geçilmesidir.
İplik, rezerve kısmına sarıldıktan sonra furnisörle mekik arasındaki kopuş yoklayıcı mil yukarı kaldırılarak iplik sevk gözünden geçirilir
İplik furnisördeki son iplik kılavuzundan geçirilerek mekiklere getirilir. Mekiklerden ipliği rahat geçirmek için yukarı kaldırılmalıdır. Mekiklerde iplik öncelikle üst gözden daha sonra ipliğin iğnelere yatırıldığı alt kanaldan geçirilir. İplik geçirildikten sonra mekikler aşağı indirilip kalkmış durumdaki iğnelerin en baştakinin kancasından geçirilerek kovanların iç tarafından aşağı bırakılmalıdır.
Makinede tüm iplikler, iplik sevk sisteminden bu düzende geçirilerek çalışılmaya hazır hâle getirilir.