SÜSLEME NEDİR
Süsleme; Ürünün karakterini ve işlevini bozmadan onu güzelleştirmek amacıyla yüzeyi üstüne renkli, renksiz, çizme, boyama, işleme vb. tekniklerle estetik katmak amacıyla yapılan işlemdir. Başka bir deyişle, kösele ile yapılan ürün çalışmalarının daha özgün ve güzel görünmesi amacıyla deri yüzeyine uygulanan tekniklerdir.
Çantalarda süsleme, malzeme çeşitliliğine ve yaratıcılığa bağlı olarak sınırsızdır. Modaya bağlı olarak çanta üretiminde kullanılan süsleme teknikleri ve materyalleri de sürekli olarak değişir. Tasarımcının hayal gücü ile yaratıcılığı ile zenginleşen bir işlemdir.
Desen Çıkarma Teknikleri
Kösele çantayı süslemeye başlamadan önce uygulanacak tekniğe karar verilmeli, kullanılacak tekniğe uygun desen ve motifleri belirlemek gereklidir. Desen çıkarma işleminde kopyalama yöntemi en sağlıklı olanıdır. Önceden hazırlanmış olan desen altına kopya kâğıdı aracılığı ile desenin deri yüzeyine geçirilmesi ile oluşur. Çanta üzerine desen çıkarılacaksa önce küçük bir parça üzerinde model çalışılır. Desen yapılacak alan belirlenir. Belirlenen desen, köselenin yüzeyine geçirilir. Çanta süslemeleri yoğun olarak kapak kısmında uygulanır.
Kösele Çanta Süsleme
Çeşitli malzemeler kullanılarak süslenen kösele çantalar, şıklığının yanı sıra yıllarca deforme olmadan kullanılabildiği için sıkça tercih edilmektedir. Kösele ürünlerde çok çeşitli süsleme teknikleri vardır.
Bunlardan başlıcaları şunlardır
- Boyayarak Süsleme: Derilerin genellikle açık renkte ve yüzeyi boyasız olanlarına uygulanan bir süsleme tekniğidir. Tek başına ve farklı süsleme teknikleriyle bir arada kullanılabilir. Boyamada anilinli boyalar, kumaş boyaları, akrilik boyalar ve deri boyaları kullanılır.
- Baskı ile Süsleme: Baskı tekniği olarak adlandırılan çalışmalar baskıyı oluşturacak kalıp ve basılacak derinin üzerine desenin oyulmasıdır. En çok uygulanan tekniklerden biridir Baskı genel olarak iki Şekilde yapılır.
- Hazır Gereçlerle Süsleme: Piyasada çok çeşitli hazır gereç bulmak mümkündür Bu materyaller çoğunlukla metalden üretilmiş olup çeşitli renk ve ebatları mevcuttur. Kuşgözü (Açık zımba), trok ( Kapalı zımba) topuz, vidalı aksesuarlar (Çeşitli biçim ve desenlerde), fermejüp bunlardan bazılarıdır.
- Dikiş Teknikleri ile Süsleme: Kemer üzerinde elde veya makinede dikiş teknikleri kullanılarak süsleme yapılır Kemere spor bir görünüm kazandırdığı için sıklıkla tercih edilir
- Kabartarak Süsleme :Derilerin ters yüzüne, ısıtılmış çiçek ütüleriyle veya farklı araçlarla Şekil vererek uygulanan süsleme tekniğidir. Kösele gibi kalın derilerde uygulanır.
- Keserek Süsleme :Deri zemininin belirli bir desene göre kesilmesi ile oluşturulan süsleme tekniğidir. Desenin derinin tersinden çizilerek uygulanması gerekir. Pres kesimi yapılabilir ayrıca çarklı zımbada sıklıkla kullanılır
- Yakarak Süsleme: Deri yüzeyine çizilen desenleri belirginleştirmek amacıyla kullanılan, metal bir ucun ısıtılarak desen üzerine uygulanmasıyla oluşan süsleme tekniğidir. Yakma tekniği makine, kızdırılmış sivri uçlarla ve alevde yakarak uygulanır.
- Kazıyarak (oyarak) Süsleme: Kösele, vaketa gibi kalın derilerin üzerine çizilen desenlerin çeşitli aletler yardımıyla kazınarak belirginleştirilmesiyle yapılan süsleme tekniğidir. Oyma tekniği kontur lamada (çerçeve oluşturma) kullanılır Tek başına uygulanabildiği gibi farklı tekniklerle birleştirilerek de kullanılabilir.
- Soğuk Baskı: Soğuk metal kalıpların nemlendirilmiş deri üzerine basınç, tatbik edilmesi ile farklı Şekillerde yüzey oluşması sonucu meydana gelmektedir
- Sıcak Baskı: Isıtılmış metal kalıpların (Klişe) doğrudan deri üzerine basınç yapmasıyla desen oluşturması Şeklinde gerçekleşir.
- Aplike ile Süsleme: Belli bir sistemle kesilen köselenin başka bir kösele zemin üzerine farklı teknikler kullanarak(Dikme, yapıştırma vb) işlenmesidir. Aplike deri doğal renginde uygulanabileceği gibi boyanarak ta kullanılabilir.