YATAK ÖRTÜSÜ KUMAŞLARI

beyaz isi yakat ortusu
Tarafından | 13 Temmuz 2017

Günümüzde dantel, boncuk süsleme gibi çeşitli işleme teknikleri ile yapılmış yatak örtüleri bulunmaktadır. Günlük kullanım için pratik, kullanımı kolay, çabuk yıkanabilen kumaşlardan hazırlanan yatak örtüleri tercih edilmelidir.

Özel günler için saten ve ipekli kumaşlardan tüllerden süsleme yapılan örtüler tercih edilmelidir, bunlar küçük işletmelerde, çeyiz evlerinde bilgisayarlı makinelerle hazıra çalışılan örtülerdir. Genellikle karyola örtüsü, kırlentleri, perdeleri ve abajurları birlikte satılmaktadır. Daha çok tül, organze, saten, tafta gibi parlak yüzeyli kumaşlar tercih edilir.

Bunun yanında el emeği göz nuru yatak örtüleri yapılır. El emeği ile yapılan yatak örtülerine fiyat biçilemez, çünkü masrafından çok el emeği vardır.

kanavice yatak ortusu

Kanaviçe Yatak Örtüsü Modeli

Yatak Örtüsünde Kullanılan Kumaşlar

Yatak örtüsü yapımında bildiğimiz tüm kumaşlar genel olarak kullanılır. Kumaşların kullanım alanlarını belirlemek ve onları en uygun işleme şekilleriyle işlemek, iyi bir tasarım yapmak, kumaşın özelliklerini ve yaptığımız ürünün daha güzel görünmesini sağlar. Bu kumaşlar;

  1. Akrilik: Kömür, hava, su, petrol ve karpit taşından yapılan akrolonitrilden üretilen bir elyaftır. Çok hafif olması yanında sıcak tutar.
  2. Alpaka: Lüks bir kumaştır. Elyaf uzun lama kılıdır ama yün olarak kabul edilir. Hafif, yumuşak ve ipeksi kumaştır.
  3. Astar: Dış kumaşla aynı şekilde kesilmiş bütün iç kumaşlara verilen addır.
  4. İpek: Tek doğal ipektir. İpek böceğinden elde edilir. İpek her zaman lüks bir kumaş olarak kalmıştır.
  5. Organze: Organdi, pamukludan ve ipekten çıkan şifona benzeyen ama ondan daha havlı şeffaf, hafif kumaştır.
  6. Tafta: Parlak yüzeyli, düz dokumalı ve hav bitirimli ipek düz kumaştır.
  7. Opal: Pamuk ipliğinden dokunur. İnce, hafif, yumuşak ve düz dokunuşludur. Görünüşü mat olup yıkamaya elverişlidir. Üzerine beyaz iş ve basit nakış iğneleri uygulanabilir.
  8. Keten: Keten liflerinden dokunan pürüzsüz, parlak, çeşitli kalınlıkta kumaşlardır. Sağlam ve işlemeye elverişlidir.
  9. Kanaviçe: Keten, pamuk ve jütten çok seyrek olarak dokunur. Mat ve delikli bir görünüşe sahiptir. Atkı ve çözgü ipliklerinin aralıklarına göre tek veya çift telli kanaviçeler bulunur.
  10. Etamin: Kanaviçeden daha muntazam görünümlü olup en boy ipliklerinin kalınlıkları birbirine eşittir. Atkı ve çözgü iplikleri arasındaki aralıklar eşit kareler meydana getirir.
  11. Goblen: Etaminden daha kaliteli, parlak, ince dokunuşlu keten bir dokumadır. Beyaz, krem ve sarı renklidir. 60 cm enindedir. Çok sık dokunuşlarından başlayarak numara numara seyrekleşir.
  12. Tela: At ve keçi kıllarından dokunur. Yünden dokunan tela üzerine yün, orlon, rafya ile işlemeler yapılır. Sert, mat görünümlü ve genellikle krem rengindedir. İpleri sayılır.
  13. Saten: Tabii ve suni ipekten dokunan tersi mat, yüzü parlak bir kumaştır. Atkı ve çözgü iplikleri görünmeyecek derecede sık dokunuşludur. Satenlerin cinsi kullanılan ipek miktarına göre değişir. Grep saten, lüks saten, düşeş gibi adlar verilir. Grep saten daha yumuşak ve dökük durur, üzerine aplike Çin iğnesi uygulanabilir.
  14. Şifon: Tek katlı ince ipek ipliklerle dokunur. Çok ince ve hafif görünüşlüdür. Motifin altına organze konularak Türk işi, Çin iğnesi, pul boncuk işi, basit nakış iğneleri yapılır.
  15. Tül: İpek, keten ve naylon ipliklerden ağ şeklinde dokunur. Enleri 160–180– 200 cm’dir. Çok ince hafif ve altıgen şeklinde deliklidir. Üzerine aplike yapılabilir.
  16. Krep Jorjet: Atkı çözgü iplikleri fazla bükümlüdür. Bürümcük görünüşlü ve mattır. Üzerine aplike, gölge işi, basit nakış iğneleri, Antep işi yapılabilir.
  17. Kadife: İpek veya ketenden dokunur. Bir yüzü çok sık ve kısa tüylerle kaplı, parlak, kalın, yumuşak bir kumaştır. Ters yüzü düz ve mattır.
Saten kumas 1

Saten kumaş örneği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir