ZİKZAK DİKİŞ MAKİNESİ

zikzak mak
Tarafından | 3 Şubat 2017

Zikzak Makinesinin Donanımları ve Çalışma Prensipleri

Zikzak makineleri, diğer düz dikiş makinelerinden, sağa ve sola hareket edebilen bir iğne mili düzeneği ile ayrılır. İğne mili hareketleri, sallanan ve sarkaçla olmak üzere ikiye ayrılır. Zikzak dikiş makineleri düz dikişe ayarlandığında, düz dikiş makinesi gibi kullanılabilir. Söz konusu ayar bölümü, dikiş makinesinin kol ve boyun kısmında bulunur.

Dikiş Uzunluğu Dikiş Genişliği, Dikiş Aralığı

Zikzak dikişlerde, dikiş uzunluğu, bir batımdan diğer batıma olan aralıklarda dikiş boyunca ölçülür. Dikiş genişliği, dikiş uzunluğuna dikey durumdaki aralıktır. Dikiş aralığı, dikiş boyunca bir batımdan diğer batıma olan mesafenin ölçülmesi ile bulunur.

zikzak dikis araliklari

Dikiş aralığı olarak isimlendirilen bölümde birden fazla dalış varsa diker zikzak diye isimlendirilir. 2, 4, 6…lı diker zikzak çeşitleri vardır. Diker zikzak normal zikzak dikişe göre daha esnek olduğu için korse, mayo, sutyen gibi giysilerin dikiminde kullanılır.

Zikzak Dikiş Kaydırması

Zikzak dikiş, iğne milinin sağa-sola hareketiyle meydana gelen çift baskı dikişidir. Normal durumlarda zikzak makinesinin iğnesi, dikiş deliğinin ortasından, sağa ve sola aynı aralıklarla dikiş plakasına batar. Dikiş kaydırması, iğnenin bir kenardan dikişe doğru kayması anlamına gelir. Sol dikiş konumunda sol kenardan sağa, sağ dikiş konumunda sağ kenardan soladır. İğne düz dikiş durumuna getirildiğinde bile pozisyona geçer. Örneğin sol durumundaki bir iğne, düz dikişe dönüştüğünde, dikiş deliğinin soluna batar. Dikiş kaydırması, bir dizi çalışma için avantajlıdır. Örneğin iliklerin, fermuarların ve süsleme dikişlerinin yapılmasındaki gibi.

Çeşitli Zikzak Makinelerinin Dikiş Örnekleri

zikzak dikisleri

Resmi büyütmek için tıklayınız

Zikzak Makinesinin Bölümleri

  1.  İğne ipliğinin tansiyon yolu
  2.  Tokatlama düğmesi (WB tipi)
  3.  Parmak koruyucu 
  4.  Elektrik kutusu 
  5.  Pedal Diz pedalı ile kaldırma kolu 
  6.  Şalter
  7.  El anahtarı
  8.  Adım uzunluğu ayarlayıcısı
  9.  İplik verici kapağı
  10.  Sık adımlı dikiş kalkanı
  11.  Kontrol paneli
  12.  Masura sarıcı
  13.  Tansiyon kontrol ünitesi
  14.  Tansiyon  
  15.  İplik çardağı
  16.  Ayar gösterge bölümü

Zikzak Makinesini Kullanma İşlemleri

Zikzak dikişi, genellikle süsleme amacıyla kullanılan bir tür çift baskı dikişidir. Zikzak dikiş, kenar temizleme dikişlerinde, süslemelerde (iç giyim vb.) ve astar dikişlerinde kullanılır. Çift baskı dikişine nazaran daha esnektir. Giyim (iç giyim) parçalarının kenar kapama ile birlikte, süsleme dikişleri (piko) zikzak dikiş ile yapılır. Zikzak dikiş makinelerinin desen ayarlaması her makinenin özelliğine göre farklılık gösterir. Bu farlılıklar için makineye ait el kitapçığından yararlanılmalıdır.

Dantel Tutturma :El örgüsü veya piyasada mevcut hazır danteller kullanılır. Tutturulacak dantel uygulanacak kumaş(malzeme)çeşidine uygun olarak seçilmeli, kalınlık ve cins olarak uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Dantel tutturma, ara ve kenar danteli tutturma olarak iki şekilde uygulanır.

Zikzak Makinesinin Günlük Temizlik İşlemleri

Makinenin uzun zaman kullanılması ve düzgün çalışabilmesi için temizliğine ve yağlanmasına dikkat edilmelidir. Temizleme ve yağlama işlemleri, makinenin kullanım süresine göre ayarlanmalıdır. (Günlük, haftalık, aylık). Baskı ayağı, iğne plakası, transport dişlisi ve çağanoz gibi parçaların etrafında toplanmış olabilecek iplik artıklarını ve tozları gidermek gerekir. Sürekli kullanılan bir makine sık sık yağlanmalı ve temizlenmelidir. Kullanılan yağ cinsi iyi cins ve ince olmalıdır. Makinenin temizlik ve bakımı için gerekli araç-gereçler: Büyük-küçük tornavida, temizleme fırçası, makine yağı, temizlik bezi, kompresör vb.dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir