OYUNCAK KUMAŞI KESİM İŞLEMLERİ

Dik bicakli kesim araciyla kesim yapma
Tarafından | 15 Haziran 2018

Kumaşı Kesime Hazırlama Teknikleri

Oyuncak üretiminde kumaşları kesime hazırlama işlemleri bireysel üretimde farklı, seri üretimde farklıdır. Seri üretimde zaman, önemli bir kavram olduğu için kumaşı kesime hazırlama öncesi işlemlerde, makineler kullanılmaktadır (Örneğin, kumaş kontrol ve kumaş serim makineleri gibi). Bireysel üretimde kumaşı kesime hazırlama öncesi işlemler elle yapılmaktadır.

Oyuncak üretiminde kullanılan kumaşların kesime hazırlama teknikleri:

  • Kumaş ıslatma ve kurutma: Özellikle çekme özelliği olan kumaşlar için uygulanır.
  • Ütüleme: Kumaşta kesim öncesi oluşan katlanmaları ve kırışıklıkları düzeltmek için ütüleme işlemi uygulanır.
  • Kumaşı serimde dinlendirme: Esnek kumaşlarda (örme dokulu kumaşlar), serim işleminden sonra kumaşın serim sırasında ki esneme miktarını düzeltmek için serim masasında bekletme işlemi uygulanır.

Oyuncak kesim işlemleri

Oyuncak kesim işlemleri, seri üretim ve bireysel üretimde tekstil yüzeyler için:

  • Kumaş kontrolü yapılarak kumaşı kesime hazırlama
  • Kalıpların kumaşa yerleştirilmesi ya da pastal resminin hazırlanarak kumaş yüzeyine yerleştirilmesi
  • Kesim işleminin, kesim araçları yardımıyla uygulanması sonucu gerçekleştirilir

Kumaşı kesime hazırlama işlemleri

Kumaşı kesime hazırlama işlemlerini yapabilmek için öncelikle model analizi yapılmalı, model analizine göre gerekli olan kumaş türleri ya da tela kullanılacaksa bunlar kesim ortamına getirilmelidir. Kalıpla belirlenen kumaş metrajlarına göre kumaş serimi, istenilen kumaş türünde yapılmalıdır.

  • Kumaş serimi: Kesim işlemi için kumaşlar serim masalarına elle ya da otomatik kumaş serim makinesi yardımıyla yerleştirilir. Elle serimde kumaş kenarları düzeltilir. Çok katlı kumaş serimlerinde kalıp planı hazırlanır. Esnek kumaşlarda serim sonrasında kumaş, yirmi dört saat dinlendirilir.
Kumas serim makinesi

Resim 1.17: Kumaş serim makinesi ve kumaş serme işlemi

  • Pastal: Üzerine kalıp kesim yerleşim planının konduğu, tek katlı veya çift katlı olarak serilmiş, birden fazla kumaş katlarından oluşmuş, kumaş tabakasına denir.
Kumasi kesme pastal

Resim 1.18: Kumaşı kesme

  • Kalıp Plan Resmi: Seri oyuncak üretiminde, fazla miktarda kesim yapmak amacıyla oyuncak kalıplarının belli bir planda bir araya getirilerek oluşturulan bütün resme denir. Oyuncak farklı renkte ve dokuda yüzeylerden oluşuyorsa hepsi için ayrı bir kalıp planı hazırlanır. Kalıp plan resmi, pastalın en üst kısmına yerleştirilerek kesim işlemi uygulanır
Oyuncak kopek pastal plani

Resim 1.19: Oyuncak köpek için kesimde kullanılacak kalıp plan resmi hazırlık örneği

Kalıpları Kumaşa Yerleştirme İşlemleri

Oyuncak kalıbı hazırlama elle yapılabildiği gibi piyasada bulunan -her geçen gün hızları ve işlevsellikleri artan çizim programlarıyla oyuncak kalıpları oluşturulur. Bilgisayar ortamında oluşturulan kalıpların ekonomik şekilde yerleşim plan resimleri de yapılır. Oyuncak seri üretiminde tercih edilen uygulamalardır.

Oyuncağın istenilen formda oluşturulabilmesi için hazırlanan oyuncak kalıplarının, kumaşa yerleştirme işlemlerinin teknik detaylara dikkat edilerek yapılması gerekir.

Oyuncak kalip parcalari

Resim 1.20: Oyuncak modeline göre hazırlanmış kalıp parçaları

Kalıpları kumaşa yerleştirirken ya da kalıp plan resmini hazırlarken dikkat edilmesi gereken teknik detaylar :

  • Kalıp üzerinde bulunan düz boy ip yönü, verev ip yönü gibi yön çizgilerine göre yerleştirme
  • Önce büyük kalıpları daha sonra küçük kalıpları yerleştirme
  • Kalıp parçalarını adet sayısına göre yerleştirme
  • Kumaşlardaki tüy, desen ve çizgi takibi gereken parçalarda uygun yer ve yönde yerleştirme
  • Kalıpları kumaşa ya da kalıp yerleşim planına yerleştirdikten sonra teknik detaylara göre kalıp yerleşiminin kontrolünü yapma

Oyuncak Kesimi

Tekstil yüzeyli oyuncaklarda kesim işlemleri, kesim araçlarıyla yapılır. Kesim araçları el makasları, hızar bıçaklar ya da otomatik kesim makineleridir. Üretimin niteliğine göre uygun kesim aracı seçilir. Fabrikasyon üretimde otomatik kesim araçları kullanılırken küçük atölyelerde, yuvarlak bıçaklı motorlu makaslar, orta ölçekli üretim yerlerinde dik bıçaklı kesim aracı, ince kesimler için hızar bıçaklar kullanılmaktadır. Kesim işlemleri yapılırken kesim çizgisinin dışına ya da içine girilmemeli tam kesim çizgisinin üzerinden yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir