Kumaş adı | Modal kumaş |
Kumaş olarak da bilinir | Yüksek ıslak modüllü suni ipek, HWM suni ipek |
Kumaş bileşimi | Ağaçlardan ve sentetik içeriklerden selüloz |
Kumaş olası iplik sayısı varyasyonları | 150-300 |
Kumaş nefes alabilirliği | Çok nefes alabilir |
Nem tutmayan yetenekler | Yüksek |
Isı tutma yetenekleri | Düşük |
Gerilebilirlik (vermek) | Yüksek |
Boncuklanma / kabarcıklanma eğilimli | Düşük |
Kumaşın ilk üretildiği ülke | Japonya |
Bugün en büyük ihracatçı / üreten ülke | Çin |
Önerilen yıkama sıcaklıkları | Soğuk |
Yaygın olarak kullanılan | Spor giyim, iç giyim, tişörtler, çarşaflar |
Modal, teknik olarak Avrupa Schneider Zelkova ağacı olarak, kayın ağacından saf ahşap yongalarından yapılmış odun hamuru bazlı bir selülozik elyaftır . Viskon reyonu bir dizi farklı ağaçtan odun hamurundan elde edilebilirken, Modal sadece kayın ağacı kullanır, bu nedenle aslında çeşitli viskoz suni ipek; yüksek mukavemetli ve yüksek ıslak modüllü modifiye viskoz suni ipek elyafı için genel bir isim.
Modal ilk olarak kumaş adını markalayan Avusturya merkezli Lenzing AG Şirketi tarafından geliştirildi, ancak şimdi birçok üretici kendi versiyonlarını yapıyor. Başlangıçta Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan ve Almanya’dan ithal edildi; ama şimdi Hint pazarı için, Rajasthan Textile Mills ile bağlanan Avusturya Lenzing tarafından karşılanıyor.
Modal Nedir?
Modal elyaflar, Uluslararası Standart ISO 206: 999 (E) ‘de, yüksek ıslak modül, yüksek viskozite reyonu kullanılarak üretilen yüksek kopma mukavemetli rejenere selüloz elyaflar ve elyafların gerilmesi ve pıhtılaşması sırasında daha fazla moleküler yönelim sağlayan rejenerasyon banyosu bileşimleri olarak tanımlanmaktadır.
Yine, Suni Elyafların Uluslararası Standardizasyon Bürosu (BISFA) tarafından tanımlanan Modal, daha yüksek bir ıslak modülüne sahip olan ve ıslak aşamada% 5 uzamada minimum mukavemet değerini karşılayan ayrı bir viskon rayon lifi türüdür.
Modal Kumaş Nasıl Yapılır?
Modal kumaş yapma işlemi, viskoz suni ipek yapmak için kullanılan işleme çok benzer. Esasen, modal kumaş, viskon üretim sürecinin en savurgan veya zararlı yönlerini ortadan kaldıran bir viskoz rayon güncellemesidir. Çoğu tüketici ve üretici, modal rayonun viskoz rayon için yapısal olarak üstün bir ürün olduğu konusunda hemfikirdir.
Kalıcı kumaş üretim süreci, selüloza dönüştürülecek ağaçların hasat edilmesiyle başlar. Bu ağaçlar yaklaşık posta pulu büyüklüğünde yongalara ayrılır ve imalat tabanına aktarılır. Bu yongalar daha sonra selüloz içeriklerini çıkarmak için saflaştırılır ve artık ağaç ürünleri atılır.
Daha sonra, bu özütlenmiş selüloz tabakalar halinde oluşturulur ve bu tabakalar daha sonra kostik soda olarak da adlandırılan sodyum hidroksit fıçılarına daldırılır veya “demlenir”. Modal rayon oluşturmak için viskoz rayon oluşturmak için kullanılandan çok daha az sodyum hidroksit konsantrasyonunun kullanıldığına dikkat etmek önemlidir, bu da daha az toksik atık üretimi ile sonuçlanır.
Demleme tamamlandıktan sonra, tabakalar kırıntılara ayrılır. Viskon rayon üretiminde durumun aksine, bu kırıntılar yaşlı değildir ve bunun yerine doğrudan beyaz kırıntıları sodyum selüloz ksantat adı verilen turuncu bir maddeye dönüştüren karbon disülfite daldırılır. Bu noktada, ağaç kaynaklı selüloz artık tamamen organik bir madde olarak kabul edilemez.
Bu selüloz ksantat daha sonra şuruplu bir çözelti oluşturmak için bir kez daha kostik sodaya daldırılır. Modal kumaş üretim süreci, genellikle bu noktada meydana gelen yaşlanma sürecini atlar ve bu şuruplu madde derhal bir spinneret içinden lifler oluşturmak için zorlanır.
Bu lifler daha sonra sülfürik aside daldırılır, gerilir ve ipliğe dönüştürülür.Elde edilen iplik daha sonra yıkanır, ağartılır, durulanır, kurutulur ve makaralara yüklenir. Bu noktada, modal iplik ön büzülmeye, yangına dayanıklılığa, kırışıklık direncine ya da bir kumaşa dokunmadan önce uygulanabilecek bir dizi başka işleme tabi tutulmaya hazırdır.
Modal Kumaş Nasıl Kullanılır?
Bu tip suni ipek en çok ipek veya pamuğa alternatif olarak kullanılır. Rayon aslen ipeğe alternatif olarak geliştirildi; Bu maddenin ilk formlarına “yapay ipek” adı verildi ve yanıcılıkları keşfedilmeden önce eşarplarda ve geceliklerde oldukça popülerdi.
Modal rayon gibi daha teknik olarak geliştirilmiş rayon formları hala ipek yerine alternatif olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, ipek ile harmanlanmış modal rayon bulmak, tamamen rayondan yapılmış eşarpları ve benzer ürünleri görmek daha yaygındır.
Yumuşaklığı, inceliği ve nefes alabilirliği nedeniyle modal rayon spor giyimde oldukça popülerdir. Örneğin, bu kumaşın yoga pantolonu, bisiklet şortu ve hatta mayo için kullanıldığını görmek yaygındır. Modal rayon ter tutmaz, temizlemesi kolaydır ve aynı zamanda şaşırtıcı derecede dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
Modal reyon çok emici olmadığından, banyo havlusu ve havlu gibi ev tekstillerinde yaygın olarak kullanılmaz. Bununla birlikte, ipeksi dokusu nedeniyle, uzun bir süre boyunca cilde yakın tutulan, çarşaf gibi diğer ev tekstili türleri için yaygın bir seçimdir.
Modal Kumaş Nerede Üretilir?
Dünya çapında modal kumaşın birincil üreticisi, onlarca yıldır suni ipek kumaşlar üreten bir tekstil devi olan Lenzing AG’dir . Lenzing AG’nin merkezi Avrupa’dadır, ancak tüm dünyada fabrikaları vardır; Örneğin, Lenzing’in en büyük modal kumaş fabrikalarından bazıları Çin’de.
Çeşitli diğer şirketler de modal rayon yapıyor ve bu şirketlerin çoğu Çin merkezli. Bu ülkede üretilen modal reyon genellikle diğer yerlerde yapılan benzer kumaşlardan daha ucuz olsa da, Komünist Çin hükümeti çevre ve işyeri güvenliği standartlarında kötü bir şekilde gevşek. Bu nedenle Çinli şirketlerle çalışarak çevresel bozulmaya ve işçi zararına katkıda bulunma olasılığı büyük ölçüde artmaktadır.
Bu kumaşın üretildiği diğer ülkeler arasında Hindistan, Pakistan, Endonezya, Almanya, Avusturya ve İngiltere bulunmaktadır. Sınırlı bir dereceye kadar, Japonya’da da modal kumaş üretilmektedir ve bu tekstil ABD’de küçük miktarlarda da üretilmektedir.
Modal Kumaşın Maliyeti Nedir?
Modal kumaş genellikle viskoz suni ipekten biraz daha pahalıdır; kabaca pamuğun maliyetine eşit olan liyosel maliyetiyle eşittir. Bu kumaş ipekden önemli ölçüde daha ucuzdur, ancak naylon ve polyester gibi tamamen sentetik kumaşlardan genellikle biraz daha pahalıdır.
Modal kumaşın fiyatı büyük ölçüde kullanılan imalat işlemlerine ve kumaşın üretildiği yere bağlıdır. Örneğin gelişmiş ülkelerde yapılan modal rayon satın almak daha pahalı olsa da, bu ülkelerde üretilen rayonun sürdürülebilir ve işçi dostu bir şekilde üretilmesi de daha olasıdır.
Ek olarak, itibarsız üreticiler maliyetleri düşük tutmak için üretim sürecindeki köşeleri kesebilir, ancak bunu yapmak, kalitesiz veya çevreye zararlı bir ürünle sonuçlanabilir. Bu nedenle, modal kumaş söz konusu olduğunda daha ucuz her zaman daha iyi değildir.
Ne Tür Farklı Modal Kumaşlar Vardır?
Sadece bir tür modal rayon vardır, ancak bu kumaş diğer rayon formlarına çok benzer, bu da rayon ailesindeki diğer tekstillerden tasvir edilmesini gerekli kılar. Kip türüne benzer rayon türlerine bazı örnekler:
- Viskon suni ipek: Bu tip suni ipek, selüloz bazlı tekstilin dünya çapında seri üretime giren ilk formuydu. Viskon reyonu icat edilmeden önce, bu kumaşın üretilmesi pahalıydı, ancak viskoz prosesinin icadı, dünyadaki fabrikaların bu dokuyu basit formüllere dayanarak yeniden yaratmasını kolaylaştırdı.Viskon reyon, model suni ipek ile oldukça benzerdir ve modsal kumaşa bir öncü olarak düşünülmelidir. Viskon reyonu oluşturma süreci oldukça karmaşıktır ve daha fazla kimyasal arıtma işlemini içerir. Bu nedenle, viskoz suni çevre ve işçiler için mod rayondan daha zararlı olarak düşünülmelidir. Birçok fabrika viskon reyonu yapmaya devam ederken, diğerleri bu yarı sentetik kumaşın daha gelişmiş formlarını üretmek için süreçlerini güncelledi.
- Lyocell: Bu suni ipek türevi, bu kumaşın bir dizi benzersiz faydası olan güncellenmiş bir başka şeklidir. Lyocell, tamamen organik olduğu düşünülebilen tek suni ipek türüdür; Bu kumaşı yapmak için kullanılan selüloz, üretim işlemi sırasında kimyasal olarak değişmediğinden, saf ağaç liflerinden yapılır.Liyosel üretme işlemi, kapalı döngülü bir çözücü sistemi kullanır, yani ekosistem içine hiçbir çözücü israf edilmez veya dökülmez. Öte yandan, modal reyon üretim prosesi bile çevreye kimyasal atık getiren bir çözücü sistemi kullanır. Dünyadaki liyellerin neredeyse tamamı, Lenzing AG adlı bir Avusturya uluslararası şirketi tarafından üretilmiştir.
Modal Kumaş Çevreyi Nasıl Etkiler?
Modal kumaş üretim süreci, viskoz suni ipek üretim sürecinden biraz daha çevre dostudur. Bu artan çevresel yarar esas olarak, bu kumaşı yapmak için kullanılan selülozu eritmek ve saflaştırmak için kullanılan daha az kostik soda konsantrasyonları ile sağlanır.
Bununla birlikte, modal kumaş imalat işlemi hala üretim sırasında karbon disülfürün selüloza uygulanmasını içeren “ksantasyon” adı verilen adımı kullanmaktadır. Karbon disülfür rezil bir nörotoksindir ve havaya ve suni ipek üretim işlemi sırasında üretilen kontamine su yoluyla çevreye verilir.
Ekosisteme girdikten sonra, karbon disülfür fabrika veya atık istasyonun yakınındaki hayvan yaşamına zarar verebilir ve ayrıca insanlarda ciddi tıbbi sorunlara neden olabilir. Rayon üretim sürecinde yayılan karbon disülfite en çok maruz kalan bireyler bu kumaşı üreten işçilerdir; bu işçiler bu toksik kimyasal maddeye maruz kaldıklarında karaciğer hasarı, böbrek hasarı, körlük, psikoz, koma ve hatta ölüm yaşayabilirler.
Son yıllarda, suni ipek üreticileri karbon disülfidin işçiler ve çevre üzerindeki etkisini azaltmak için adımlar attı. Örneğin, kimyasal gaz yıkayıcılar fabrikalara kurulabilir ve bazı şirketler karbon disülfürü işçilerle veya çevredeki ekosistemle temas etmeden önce tutmak için emme makineleri kullanabilirler.
Kullanılan yetiştirme ve hasat işlemlerine bağlı olarak, suni ipek için kullanılacak selülozun elde edilmesi çevresel olarak sürdürülebilir bir süreç olabilir veya olmayabilir. Birçok suni ipek üreticisi, başka hiçbir tarımsal amaç için uygun olmayan arazi üzerinde yetiştirilen ağaçlardan selüloz kullanır ve bambu gibi belirli ahşap türleri diğerlerinden daha çevre açısından sürdürülebilirdir.
Bununla birlikte, suni ipekte kullanılmak üzere hasat edilen ağaç malzemelerinin büyük çoğunluğunun boşa gittiği gerçeği ortadan kalkar. Bu kumaşı yapmak için sadece ağaçlardan selüloz kullanılır ve ağaç malzemesinin geri kalanı atılır.