Bütün dünyayı etkisi altına alan Covid 19 virüsü yüzünden birçoğumuz sms, meltblown ve spunbond gibi kumaş isimlerini duymaya başladık. Bilindiği gibi tıbbi maske ve koruyucu ekipman olarak kullanılan giysilerde daha çok kullanılan SMS kumaş, iki ayrı sentetik kumaşın birleşmesinden oluşan bir kumaş türüdür.
Nonwoven kumaş türü olan SMS kumaş, bilindiği gibi örme ya da dokuma yöntemi dışında kalan dokumasız bir tür kumaştır. SMS isminin anlamı “spunbond meltblown spunbond” anlamına gelir. Bu, spunbond ve meltblown kumaşları birleştiren bir nonwoven kumaş türüdür. SMS kumaş oluşturulduğunda, harika su itme özelliklerine sahiptir. Bu nedenle üreticiler SMS malzemesini yüz maskeleri, bebek bezi parçaları, hijyenik pedler ve temizlik tulumları gibi şeylerde kullanmayı tercih ediyor . Aynı zamanda şapkalar, önlükler, nevresimler ve diğer hastane aksesuarları için de kullanılır.
Spunbond’u Meltblown ile Neden Birleştirmelisiniz?
Spunbond polipropilen, ıslak veya kuru olmasına bakılmaksızın büyük bir dayanıklılığa ve mukavemete sahip bir malzemedir. Yıpranmaya karşı çok dayanıklıdır ve çözülmesi zordur, ayrıca ıslanırsa neredeyse hiç nemi emmez.
Öte yandan eritilerek şişirilmiş, eğrilmiş bağlı polipropilenden daha yumuşak ve daha esnektir. Başlıca avantajları, ağ mukavemetleridir, bu nedenle genellikle diğer dokunmamış elyaflarla birleştirilirler. Eğrilerek bağlanmış polipropilenin avantajları varken, tulum gibi günlük uygulamalara konulduğunda sert ve rahatsız hissedebilir.
Meltblown perdeli bir yapıya sahip olduğu ve daha yumuşak olduğu için, bu iki nonwoven elyafı birleştirdiğinizde, kullanıcıya konforu korurken suya dayanıklılık sağlar. Ayrıca nefes alabilirdir, bu nedenle baştan ayağa örtülmüş olsanız bile (tulumlarda olduğu gibi) rahatlığınızdan ödün verilmez.
Sms Kumaş Özellikleri Nelerdir?
- Farklı gramajlara üretilmektedir, kullanım alanı da genel olarak bu gramaja göre belirlenmektedir.
- Filtreleme özelliği olan bir kumaştır.
- Sentetik bir üründür.
- Hafiftir ve yumuşak yapıdadır.
- Üretimde yapılan ekstra işlemlerle su geçirmez özelliği kazandırılmaktadır.
- Genel olarak tek kullanımlıktır.
- Bakterilere karşı bariyer görevi yapar.
- Meltblown ve spunbond kumaşa göre daha dayanıklıdır.
Sizlerde aklınıza takılan soruları yorum kısmından bize ulaştırabilirsiniz.