ANTİSTATİK İPLİK ÖZELLİKLERİ

anti static yarm
Tarafından | 25 Mart 2019

Antistatik iplik, antistatik tekstiller yapmak için kullanılırlar. Bu ürünler kişinin cildinde biriken statik elektriği toplayarak yükü boşaltırlar. Ayrıca elektromanyetik radyasyona karşı bariyer gibi davranırlar. Antistatik tekstiller, yanabilir sıvı ve gazlar ile çalışılması esnasında, elektrikli parçaların hasar görmesini, yangını ve patlamayı önlemede yararlanılırlar. Özellikle yarı iletken ve elektronik endüstrisinde, statik elektrik eğer kontrol edilmezse, ürün hasarına ve makina duruşuna, kayıp işçi zamanına vb. bazı sonuçlara sebep olur.

Antistatik özellikler tekstillere farklı şekillerde kazandırılabilir;

  • Doğal ya da sentetik liflerle iletken liflerin kombinasyonu ile antistatik ipliklerin kullanılması,
  • Karbon, polipirol, polianilin vb. gibi iletken polimerler ya da metal ile kaplanarak elde edilen elektro-iletkenliğin kazandırılması

Antistatik iplikler PA, PP, PET, PAC ve diğer liflerin kombinasyonu ile üretilirler. Kalıcı Antistatik yayıcı iplikler (Type D), yüzeylerde biriken statik elektriği dağıtmak için kullanılır.  “X-statik” lif ise tekstil lif yüzeyine kalıcı olarak bağlanmış %99,9 gümüş tabakalara sahiptir. Ayrıca X-statik, antibakteriyel, ısı transferi ve antistatik olan bir liftir

Antistatik lif üretiminde çeşitli yöntemler kullanılan yöntemler ise;

  • Antistatik ajanlanların bir çözelti banyosunda uygulanması ya da püskürtme yöntemiyle uygulaması,
  • Metal veya karbon ile yüzeyin elektrolitik kaplanması veya püskürtülmesi,
  • Sentetik polimer ile (genellikle karbon) maddelerin birlikte ekstüzyonu,
  • Paslanmaz çelik liflerin ya da filamanların iplik içinde kullanımı,şeklinde gerçekleştirilir.

Her yöntemin kendine göre avantajları ve uygun olmayan özellikleri (fiyat, performans, kullanım ömrü ya da son ürünün rengi vb.) bulunmaktadır. Poliamid 6.6 ve yüksek mukavemetli poliester lifleri 0,2 µm bakır sülfat ile kaplandığında tekstil lifi özelliklerini kaybetmeden uzun süre elektriksel iletkenlik özelliğine sahip olabilmektedirler.

Elektromanyetik dalgaları ekranlama özelliğine sahip dokuma kumaş yapıları ile ilgili çeşitli çalışmalar bulunmaktadır. OE tekniği ile çekirdekte paslanmaz çelik tel, örtü lifi olarak ise paslanmaz çelik, kevlar ve viskon kesik elyafının kullanıldığı DREF III iplikler bu amaçla üretilmiştir.

Yine kaplama metodu ile merkezde bakır, sargı lifi olarak da paslanmaz çelik içeren kompozit ipliklerden yapılan kumaşlarda, elektromanyetik radyasyona karşı koruyucu özellikte kompozit malzeme üretiminde güçlendirici eleman olarak kullanmışlardır.

OE friksiyon iplik eğirme tekniği ile de kompozit iplikler üretilmiştir. Bu ipliklerden, elektromanyetik ekranlama ve elektrostatik deşarj özelliklerini sağlayan iletken dokuma kumaşlar üretilmiştir.

antistatik iplik

ANTİSTATİK İPLİK ÖZELLİKLERİ” için 1 görüş

  1. RAMI

    Kolay galsin merhaba
    ANTİSTATİK İPLİK ÖZELLİKLERİ
    Ayakkapi içın
    varmı acaba

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir