BEBEK ODASI ÖZELLİKLERİ

Bebe odasi
Tarafından | 25 Mayıs 2018

Bebeğimizin fiziksel, ruhsal özelliklerine uygun ve onu çeşitli tehlikelerden koruyabilecek özelliklere sahip bir oda hazırlamamız gerekmektedir.

Bebek Odası

Ailemize yeni bir birey olarak katılacak olan bebeğimizin doğumundan önce onun yaşayacağı alanı belirlemeniz gerekmektedir. Bebeğimize hazırlayacağımız bebek takımları için yatağın büyüklüğü, evimizdeki konumu, yönü, rengi, zemini gibi özelliklerini dikkate alarak bebeğin yaşamına uygun odayı tespit etmeliyiz.

bebek odasi tekstilleri

Bebek Odası Seçimi

Bebeğin odasını hazırlarken onun rahatını sağlamak ve tehlikelerden korumak gerekmektedir.

Bebek için en uygun olan odayı seçip kullanışlı, hijyenik, ışığı doğrudan alan bir oda olmasına özen göstermeliyiz. Şunu unutmamalıyız ki bebekler ailelerin en değerli varlıklarıdır.

Bebek Odasının Özellikleri

Bebek odasında sizin ve bebeğinizin rahat hareket edebileceği bir alanın hazırlanmasına dikkat ediniz. Bebek odasında ideal kullanım alanı 12–15 metre kare olmalıdır.

Bebek odası doğrudan ışık alan, gürültüden rahatsız olmayacak kadar uzak, kolay kontrol edilebilecek bir mesafede olmalıdır.

Odanın mümkünse doğal gün ışığı ve havalandırma, şartlarını karşılayacak şekilde olması sağlanmalıdır. Odanın zemin kaplaması yapılırken halı kilim gibi malzemeler tercih edilmemelidir. Çünkü bu tip malzemeler toz ve mikro organizmaları, biriktirebileceğinden ve temizliğinin de zor olacağından bebekte özellikle alerjik hastalıklara sebep olur. Ancak piyasada bebek odaları için özel yapım halı üreten firmalar bulunmaktadır. Eğer halı kullanılacaksa bu tip halılar tercih edilmelidir. Bebek odası için önemli olan ekonomik, hijyen koşullarını sağlayan, kullanım ömrü uzun, ahşap parke ve mantar parke olan malzemelerin tercih edilmesidir.

Bebek odasi icin hazirlanmis ahsap parke

Resim 1.2: Çocuk odası için hazırlanmış ahşap parke

Bebek odasının tavan ve duvarlarında yağlı, saten boya yerine, çabuk kuruyan, koku bırakmayan ve bakteri barındırmayan su bazlı boyalar tercih edilmelidir. Bebek odaları için en ideal renkler pastel tonda açık renklerdir. Bu renkler odanın geniş, aydınlık ve ferah görünmesini sağlar. Mavi ve yeşil gibi soğuk renkler sakinleştirici bir etkiye sahiptir, aynı zamanda bebek odasının daha sevimli görünmesi için çeşitli desenlerde duvarlara bordür yapılmaktadır. Yapılan bordürün resimleri oksit boyalarla boyanarak, vernik sürülerek desen sabitlenmektedir (Resim 1.2-1.3).

Bebek odasi duvar borduru

Resim 1.3: Bebek odasında duvar bordürü örneği

Bebek odasında en az bir pencere olmalı ve pencerenin zeminden mümkün olduğu kadar yüksek olmasına dikkat edilmelidir. Kapı ve pencerelerin rahat açılamayan kilit sistemine sahip olmasına dikkat edilmelidir. Gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır (Resim1.4 ve 1.5).

Bebek odasi guvenli kapi pencere

Resim 1.4: Güvenli pencere örneği                       Resim 1.5: Güvenli kapı örneği

Bebek odası seçiminde özellikle doğal ışık kaynağıyla (güneş) aydınlanan odaların tercih edilmesi gerekmektedir. En uygun aydınlatma tavandan sağlanan aydınlatmadır.

Bebek odasının ısıtılmasında sabit sıcaklığı sürekli koruyacak, hava akımı oluşturmayacak ve oda içerisindeki nemi koruyabilecek ısıtıcıların tercih edilmesi gerekmektedir. Bebekler büyüklere göre daha hassas oldukları için oda ne soğuk ne de sıcak olmalıdır. Oda sıcaklığı 20–22 0C arasında olmalıdır (Resim 1.7).

Bebek odasi kilitli priz

Resim 1.7: Bebek odaları için kilit sistemli piriz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir