Çin halıları ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Çin halılarının desen özellikleri kullandıkları yöntem, malzeme ve işçiliğin ucuz olması Türk halı firmalarının dikkatini çekmiştir.
Türkiye’deki bazı halı firmaları kullanılan yöntemin farklı olması, malzeme ve işçiliğin ucuz olması nedeniyle Çin, Hindistan, Nepal, Vietnam gibi ülkelerdeki bazı halı fabrikalarını kiralamakta ve bu fabrikalar Türk halı firması için üretim yapmaktadır. Anlaşma yapılan bu üretici firmalar, belirlenen koleksiyonları renk, desen ve ebatlarına göre üretim yapmaktadır.
Çin’den gelen ucuz mallarla Türk halı firmalarının mücadele etmesi imkânsız hale gelmiştir.
Türkiye’de yapılan bir deseni 3 ay sonra Çin halılarında görmek mümkün. Çinliler desen kopyalama konusunda artık uzman olmuşlardır. Özellikle fuarlar sırasında Çinliler ürünlerin resimlerini çekip kısa süre sonra aynı ürünü yapıp, bizim verdiğimiz fiyatın çok daha aşağısına bir fiyatla satmaktadırlar. Çin ekonomisini büyütmek için dünyaca ünlü ürün ve markaları taklit ederek ürettikleri düşük kaliteli ürünleri ucuza satan Çin, sonunda “Hereke Halısı’nı da üretmeye başladı. Üstelik bunun için bir yerleşim birimine “Hereke” ismini verdi.
Hereke halısının üretiminin Osmanlı sanayisinin ilk modern fabrikalardan olarak kabul edilen Hereke Fabrika-i Hümayun’unda 1890 yılından itibaren Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden getirilen halı ustalarının katkılarıyla başlatılmıştır. İlk üretimleri Dolmabahçe sarayı için tasarlanan Hereke halıları, zamanla tüm dünyanın tanıdığı bir halı olmuş, Lyon Brüksel ve Torino gibi tanınmış birçok uluslararası fuarda en kaliteli el dokuması halı unvanını kazanmıştır. Çin’de Hereke halılarının üretilmesine ilişkin ilk sorun 2006 yılında kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nca tespit edilmiştir.