CUMHURİYET DÖNEMİ İŞLEME SANATI

cum donemi yatak ortusu
Tarafından | 5 Aralık 2017

Cumhuriyet Dönemi İşleme Sanatı

1.Dünya Savaşı sona ererken Osmanlı İmparatorluğu tarihten silinmiş, yerine Türk gururunu her şeyden üstün tutan millî ve çağdaş bir devlet kurmak üzere İstiklal Savaşı‟na girilmiştir. Bu savaşta verilen mücadeleler sonucunda 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmuş ve ilk Cumhurbaşkanı Atatürk olmuştur.

Cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra 25-30 yıl içerisinde Anadolu‟da sanayileşmelerin etkileri görülmeye başlamış, bu durum locaların, yaşam koşullarının yok olmasına neden olmuştur.

Kullanılan kumaşlar ve iplikler: İşlemelerde keten dokumalar, pamuklu dokumalar, fabrika malı dokumalar, yöresel dokumalar gibi birçok kumaşlar kullanılmıştır. İplik olarak kök boyalarla hazırlanmış ipliklerin yanı sıra çarşıdan alınan pamuklu ipliklerde işlemelerde kullanılmıştır.

cum donemi isleme

Resim 2.25: Cumhuriyet dönemi işleme

Seçilen konular: Cumhuriyet dönemi işlemelerinde yazılı bezemelerin çok az kullanıldığı buna nazaran bitkisel bezemelerden; çeşitli çiçek, yaprak, ağaç ve meyvelerin kullanıldığı görülmektedir. Cumhuriyet döneminde yeni bir üslup gelişmemiş, Batı‟da ve Osmanlı döneminde yapılmış işlerin kopya edildiği, özgün yapıya sahip olmayan işleme ürünleri bulunmaktadır.

Kompozisyon ve renklendirme: Bu dönemdeki işlemelerde kompozisyon düzeni; düzgün, atlayarak ve bağlantılı tekrarlarla hazırlanmış ve uygulanmıştır. Kompozisyon düzenlemede işlenecek parçanın kullanım alanı ve biçimi göz önünde bulundurulmuştur. Kompozisyonlarda tek olarak kullanılan motifler serpme şeklinde yerleştirilmiştir.

cum donemi isleme1

Resim 2.26: Cumhuriyet dönemi işleme

İşlemelerde tek renkli ve çok renkli uygulamalar çokça kullanılmış, çok renkli uygulamalarda bir rengin tonlarıyla oluşturulmuş renk uyumları görülmektedir. İşlemelerde sıcak-soğuk renk uygulamalarının kullanıldığı görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir