DİJİTAL BASKI SONRASI İŞLEMLER

yikama mak
Tarafından | 8 Ağustos 2017

Metraj olarak yapılan dijital baskı sonrası kumaş son işlemlerden geçirilerek kullanıma hazır hâle getirilir. Fikse işlemi ile kumaş üzerine püskürtülen boyanın sabitlenmesi gerçekleşir. Yıkama ile de yapılan baskının haslıkları artırılırken kumaşa bağlanmamış boyaların da kumaştan uzaklaştırılması sağlanır.

Parça olarak yapılan dijital baskıda pigment boyalar kullanıldığından baskı sonrasında fikse işlemi yeterli olmaktadır. Herhangi bir yıkama işlemi yapılmaz.

kumas fikse girisi

Kumaşın fikse makinesine girişi

Fikse İşlemi

Metraj olarak yapılan dijital baskıda makine üzerinde bulunan kurutma tertibatı ile yapılan baskı ön kurutmadan geçerek kumaşın sarılması sırasında kirlenmeler önlenir ve renk kayıplarının önüne geçilir. Bu kurutma sonrası baskı rengi istenilen ve olması gerektiğinden daha soluk ve açık renktedir. Çünkü boya, baskı patında bulunan kimyasallar yardımıyla kumaş ile herhangi bir bağ kuramamıştır. Fikse işlemi ile boya ile kumaş arasında bağ kurularak gerçek renk ortaya çıkacaktır.

Fikse işlemi baskı yapılan kumaşın ve boyanın cinsine göre değişir.

  • Reaktif boyalar ile pamuklu kumaş üzerine baskı yapılmış ise 102 °C’de 7-10 dakika doymuş buharla,
  • Asit boyalar ile poliamid kumaş üzerine baskı yapılmış ise fikse işlemi 102 °C’de 30-40 dakika doymuş buharla fikse yapılır.

Fikse işlemi için doymuş buharla çalışan kontinü makineler kullanılmaktadır. Kumaş açık en şeklinde makineye yerleştirilir ve doymuş buharlı ortamda fikse sıcaklığı ve süresi ayarlanmış makineden silindirlerin yardımıyla geçirildikten sonra makineden çıkarılır ve kumaş arabalarına istiflenir.

kumas fikse cikisi

Kumaşın fikse makinesinden çıkışı

Parça olarak yapılan dijital baskı makinesinde baskı yapıldıktan sonra parçaların fiksesi konveyör ısıtıcılarda ya da preslerde yapılır. Baskı yapılan kumaşın cinsine göre fikse sıcaklığı 150-180 °C arasında değişir.

baskili parcanin prese yerlesimi

Baskılı parçanın prese yerleştirilmesi ve presleme

Yıkama İşlemi

Yıkama işleminin amacı kumaş ile bağ yapmamış boyaların kumaştan uzaklaştırılarak baskının haslıklarını yükseltmek ve baskı patında bulunan kimyasalların kumaş üzerinden uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Dijital baskı sonrası yıkama işlemi baskı yapılan kumaşın ve boyanın cinsine göre değişiklik gösterir.

  • Reaktif boyalarla baskı yapılan pamuklu kumaşa aşağıdaki yıkama işlemleri yapılmaktadır:
pamuklu kumas yikama asamalari

Pamuklu kumaşın yıkama aşamalar

Pamuklu kumaşın yıkanması herhangi bir kimyasal kullanılmadan yapılır. Kurutma işlemi yapıldıktan sonra en boy sabitlemesi için 150- 170 °C’ ye ayarlanmış ramözlerden geçirilir.

  • Asit boyalarla baskı yapılan poliamid kumaşa ise aşağıdaki yıkama işlemleri yapılmaktadır:
poliamid kumasin yikama asamalari

Poliamid kumaşın yıkama aşamaları

Poliamid kumaşın yıkanmasında soğuk çalkalama bazik ortamda pH 9-9,5 olacak şekilde 1g/l Soda ve 1g/l sabun kullanılarak yapılır. Bundan sonraki yıkamalarda sıcaklık kademeli olarak artırılmalıdır. Son yıkama teknesinde nötralizasyon yapılacağından pH 4-4,5 olacak şekilde 1g/l Asit ve fiksatör kullanılır. Kurutma işlemi yapıldıktan sonra en boy sabitlemesi için 150- 170 °C’ye ayarlanmış ramözlerden geçirilir.

Parça olarak yapılan dijital baskıda boya olarak pigment boyalar kullanıldığından fikse işleminden sonra herhangi bir yıkama işlemine ihtiyaç duyulmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir