DİKİŞ İPLİĞİ ÖZELLİKLERİ

dikis ipligi
Tarafından | 11 Haziran 2019

Dikiş ipliği, makine hızında çalışabilecek konumda tasarlanarak üretilen malzemelerdir. Yani dikiş iplikleri çekim işlemi uygulanarak istenilen ölçülere getirilen farklı büküm ve katlar verilerek hazırlanan lif topluluğudur. Dikiş iplikleri kullanıldığı kumaşta uzun ömürlü olmalıdır. Dikişlerin sökülmemesi, neredeyse ömürlük performans göstermeli ve kumaş üzerinde duruş şekilleri bir iplikten beklenen en önemli özelliklerin başında gelir.

Dikiş ipliği seçimi yapılırken kumaşa en uygun türdeki iplik seçilmelidir. Dikiş iplikleri seçiminde en önemli unsur hangi kumaşa hangi tür ipliğin kullanılacağıdır. Takım elbiseler için kullanılacak iplik ile bir abiye kıyafette seçilecek iplik türü farklıdır. Örneğin bir paltoda oturma yeri uzun kenar dikişleri yüzünden otururken esneme yapma ihtimali olabilir. Bu yüzden dikilecek kumaşın türüne en uygun iplik seçimi yapılmalıdır.

Dikiş İpliğinin Sahip Olması Gereken Özellikler

Her kumaşın kendine has özelliği bulunduğu gibi ipliklerinde kendine göre özellikleri vardır. Dikiş ipliklerinde dayanıklılık önemlidir. Bir dikişte enine dayanıklılık ile dikişin boyuna esnekliği ipliğin kalitesinde kendini gösterir. Kalın iplikler her zaman dayanıklılığı simgeler. Ancak her ne kadar dayanıklı olursa olsun kalın iplikle dikilen kumaşlarda büzüşmeler kendini gösterebilir.

Moda tasarımcıları, bir gelinlik, bir abiye türü kumaş dikimlerinde ipin enine dayanıklılığı ve boyuna esnekliği önem verirler. Bunu sağlayan iplik türü ise polyester ipliktir. Çünkü polyester iplik ince dikiş iplik sınıfına girmektedir.

Dikiş ipliklerinde olması gereken bir başka özellik ise renktir. Kumaşla uyumlu olması gereken dikiş ipliği sayesinde dikiş kalitesi daha estetik görünecektir. Ayrıca, kumaşın yıkanmasında, kurutulmasında, ütülenmesi sırasında, kumaşın ışığa çıkarıldığında kullanılan ipliğin renk uyumunun olup olmadığına bakılması gerekir. Çünkü bu ipliklerinin en önemli unsurlarından birisi olan renk solması tehdidine karşılık, bazı renk haslık testlerinden geçirilmesi gerekir. Bu testlerden geçen dikiş ipliklerinden kullanılacak kumaşa göre en uygun iplik türü seçilmelidir.

Dikiş ipliklerinde olması gereken bir diğer özellik ise ipin çekmezlik özelliğidir. Bu konuda kaynatma, ısıya bağlı değişen çekmelerin %1’in altında olan Polyester iplikler daha çok tercih edilmektedir. Özellikle hazır giyim sektöründe polyester iplikler tercih daha fazla rağbet görmektedir.

Dikiş İpliği Nasıl Üretilir?

Dikiş ipliği üretimi iplik türüne göre değişkenlik gösterir. Elyaf polyester üzerine kesik elyaf polyesterin kaplanarak üretilen dikiş iplikleri vardır. Özel yağlama işlemi ile sağlamlığı ve esnekliği kazandırılan bir üretim şeklidir. Elyaf pamuk merkezli olarak elyaf polyester filamanın üzerine pamuk kaplanarak üretilen dikiş ipliği türü polyesterin güçlü yapısıyla ince ve hassas kumaşlarda tercih edilmektedir.

Merserize pamuk dikiş iplikleri, mısır pamuğundan üretilmektedir ve parlak bir yüzeyi vardır. Özellikle süsleme dikişi türünde tercih edilmektedir. Mayo, spor kıyafetleri, likralı kot ürünler, ayakkabı, iç çamaşırlarında ve esnekliği olan tüm kumaşlarda elastik dikiş ipliği kullanılmaktadır. Bu tip iplikler sentetik ve elyaf ile üretilen dikiş iplikleridir. İç ve dış giyimlerde, kotlarda, bebek kıyafetlerinde, ev tekstilinde elyaf tekstürize polyester ipliği kullanılır. Yapısında bol miktarda filament bulunan polyester dikiş iplikleri moda sektöründe overlok ve recme makinelerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

dikis iplik

Dikiş İpliği Türleri

Her kumaşa göre dikiş ipliği türü bulunmaktadır. Bu yüzden doğru kumaşa doğru iplik türü seçilerek dikişin daha sağlam ve ömürlük olması sağlanabilir. Farklı hammaddeler kullanılarak iplik türleri üretilir.

İplik grupları nelerdir?

Pamuk iplikler genellikle 6 ve 30 numarasında üretilir. Kot, havlu, spor giysileri, döşeme kumaşları, ev tekstil ürünleri gibi kumaşlarda rahatlıkla kullanılır. Yün ipliği takım elbiselerde, abiye kıyafetlerde, ceket ve eteklerde, ince örülmüş kumaşlarda, kazak ve çocuk giyiminde tercih edilir. Keten bitkisinin saplarından elde edilen keten ipliği ince ve hassas bir özelliğe sahiptir. Ev tekstili, temizlik bezleri, peçeteler, mendiller, yazlık kıyafetler keten ipliği ile dikilebilir.

Floş diğer bir adıyla viskon iplik, modelistlerin sıklıkla tercih ettiği ev tekstili ve hazır giyimde, dökümlü ve fantezi kumaşlarda kullanılır. Polyester ipliği ise bayan ve erkek giyiminde perdelerde, mefruşatta, çadır, branda, yelken dikiminde, teknik tekstil dikiminde kullanılır.

Naylon ipliği, çoraplarda, mayo ve bikini dikiminde, iç çamaşırlarında, ev tekstili ve dekorasyon ürünlerinde kullanılır. Akrilik ipliği bayan ve erkek dış giyimlerinde, yer döşemeliklerinde, battaniye, halı, perde gibi ev tekstili sektöründe tercih edilmektedir.

Sweatshirt, t-siht ve eşofman kumaşlarında en çok melanj ipliği tercih edilmektedir. Takım elbiselerde, ceket ve etek dikiminde, kazak ve hırkalarda muline iplik rağbet görmektedir.

Dikiş ipliği numaraları

Dikiş ipliği numaraları ağırlık ve uzunluklarına göre iki gruptur. Ağırlığına göre olan iplikler inceldikçe numaraları büyümektedir. İpliğin uzunluğuna göre ise iplik ne kadar kalın olursa numarası büyümeye başlar. Pamuk ipliklerinde etiket numaraları 590 sayısı ile Tex cinsiyle kalınlık değerine bölünerek 3’le çarpılmasıyla hesaplanmaktadır.

Dikiş ipliği çeşitleri

  • Pamuk iplikleri
  • Sentetik iplikler
  • Polyester iplikler
  • Naylon iplikler
  • Viskoz iplikler
  • Sentetik iplikler
  • İpek iplikler

Dikiş ipliği markaları

Dikiş ipliği markalarının ürettiği iplikler, her kumaşa uygun ipliklerdir. Kumaşın rengi, cinsi iplik markalarının ürettiği ürünlerle daha sağlam ve kaliteli hale gelmektedir. Sektörde en iyi iplik markaları arasında Drima dikiş ipliği gelmektedir.

dikis ipligi secimi

kaynak: yeniumitmodelistlik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir