Dünyanın en değerli kumaşlarından biri sayılan hint ipeği yüzyıllar boyu kıtalar arasında dolanırken, develerin üzerinde aylarca gezdikten ve nice olaylar atlattıktan sonra belki bir pazar yerinde belki de bohçacıların çıkınları içinden yeni sahipleriyle buluşurmuş. Hint kumaşının bulunmazlığına ilişkin Türkçedeki bu deyiş de kim bilir hangi maceralara atfen çıkmış zamanında.
Bugün iyi kalite bir hint ipeğine ulaşmak ise çok daha kolay. Hindistan’ı ziyaret eden iyi niyetli bir arkadaşınız olması yeterli! 🙂
Günümüzde ise dünyanın en pahalı kumaşlarını sizler için araştırdık, ve sıralıyoruz;
1) VİKUNYA YÜNÜ KUMAŞ
Dünyanın en pahalı kumaşı; Peru’nun milli hayvanından alınan yünlerden elde ediliyor. Vikunya (vicuna) dünyadaki en değerli lif kaynağı. Bu nadir bulunan lif ve kumaştan yapılan elbiseler fahiş fiyat etiketi ile müşterilerini bekliyor. Vicuna her iki yılda bir kırkılıyor az miktarda yün elde ediliyor. Elde edilen 1 metrelik ham kumaşın maliyeti 2000 – 3500 dolar (USD) arasında bir olmaktadır.
2) İPEK KUMAŞ
Bu ünlü ve asırlardır kullanılan, kraliçelere layık bir kumaş türü; ipek, yumuşaklığı ile büyüleyen lüks ve paranın satın alabileceği en değerli kumaşlar arasında yerini alıyor. Sadece dut yaprağı beslenen ipek böceklerinin, insanlığa hediyesi. Canlı renk ve yumuşak dokusu son derece muntazam olan ipek liflerinin ortaya çıkardığı kumaşlar.
3) KÜRK
İnsanlık tarihi kadar eski bir tekstil ürünü olan kürkler günümüzde lüksün ve zenginliğin göstergesi. En eski kumaş türlerinden biri olan kürk, sınırlı kaynak ve nadir bulunan hayvan türlerinin sayısında yaptığı baskı nedeniyle bir çok kişinin hedefinde. Aksesuar ve ev dekorayonunda da kullanılıyor. Kürkü için öldürülen bazı hayvanların avlanması yasak. En pahalı türü ise leopardan elde edilen kürkler.
4) KETEN
Keten, Antik Mısır’da elbise ham maddesi olarak kullanılmaya başladı. Keten bitkisinden elde edilen kumaşlar dokunup, sıcak olan iklim şartlarına uygun olan kumaş meydana getirildi. Dünyanın en eski kültür bitkilerinden biri olan ketenden elde edilen kumaşlar serinlik ve konfor kaynağı olarak kullanılıyor.