ELDE MARAŞ İŞİ NAKIŞI

maras isi yatak ortusu
Tarafından | 1 Şubat 2018

Maraş İşi Tanımı

Maraş işi tek yüzlü bir işlemedir. Desen, işleme ve kabartma kartonları çiriş ile hazırlanan, deseni kartondan özel bıçağı ile oyularak kumaşa yapıştırılan, kartona gerilerek cülde denilen özel tezgahta çok katlı sim yada sırma ile alttan mumlanmış iplikle karşılıklı tutturularak yapılan işleme tekniğidir.

Aynı işlem yan yana uygulanarak işlenir. İşleme tekniği araç ve gereçleri diğer işlemelerden farklıdır.

maras isi islenmis bindalli

Resim 1.1: Maraş işi ile işlenmiş bindallı

Maraş İşi Tarihi Gelişimi

Yapılan araştırmalar ve Maraş’ta bu işi yapan ustaların verdikleri bilgiye göre Maraş işi XVI. Yüzyıldan itibaren ülkemize yapılmaktadır. O tarihten beri yerleşmiş, benimsenmiş ve geliştirilerek, milli işimiz haline getirilmiştir.

Bu işleme Maraş ilinde yapıldığı için “MARAŞ İŞİ” adını almıştır. Maraş’ta halk arasında “SIRMA İŞİ” olarak adlandırılır.

Müzelerde, geçmişte yapılmış Maraş işinin çok değerli ürünleri bulunmaktadır. Bu ürünler hem teknik hem de malzeme açısından son derece önemli örneklerdir.

Günümüzde Maraş Kız Meslek Lisesi ile olgunlaşma enstitülerinde özel olarak kurulan atölyelerde Maraş işi tekniği ile ilgili çalışmalar sürdürülmektedir.

Desen Çizmede Kullanılan Araç ve Gereçler

Desenler örnekleri, Parşömen kâğıdı, Kurşun kalem (3H,HB,2B), Toplu iğne, Makas

Maraş İşi Tekniğinin Özellikleri

Kumaş Özellikleri; Maraş işi kadife, saten, deri, ipek, yöresel dokumalar üzerine uygulanabilir. Bu teknikte işlemeden önce kumaşla karton arasına astarlık kumaş konur.

Astarlık kumaş seçerken üstteki kumaşın kalınlığına uygun olmasına dikkat edilir; organze, mermerşahi, tafta, yıkanmış patiska, yün tela kullanılabilir.

İplik Özellikleri; Maraş işinde iplik olarak altın ve gümüş sırma, sim, ipek, keten ve pamuk iplikler kullanılmaktadır. Üstte kullanılan iplik aşağıya, aşağıdaki iplik ise yukarıya çıkmaz. Altta kullanılan ipliklerin dayanıklılığını ve kayganlığını artırmak için balmumu ile mumlanır.

Deseni Kumaşa Geçirme; Özellikleri Desen kumaşa çizilmez. Maraş işine özgü olarak, oyarak desen geçirme tekniği kullanılır.

maras iisi yapimi

Desen Özelliği; Desenlerin birbirlerinden bağımsız olmaması ve desen içinde kopukluklara az yer verilmesidir.

Maraş işinde desenler doğadan stilize edilerek tekniğine uygun olarak işlenmektedir. Desenlerde genellikle çiçek, yaprak ve dallardan oluşan kompozisyonlar kullanılmıştır. Hayvan figürlerine az rastlanılmakta, bayrak, sancak, flama ve pano işlemeleri üzerinde yazı olarak tercih edilmektedir. Kıvrımlı dallar, kabartmalı çiçekler, tuğralar ve diğer yazılı desenlerle bezemeler oluşturulur.

Desen İçin Faydalanılan Kaynaklar

Eski işlemeler, Müzeler, Desen kitapları, Dergiler, Geometrik şekiller, Beyaz iş desenleri, Doğa, İşleme desen defterleri,İşlenmiş ürün örnekleri

Maraş İşinin Uygulandığı Yerler

Çeşitli ebatta örtüler, panolar, fantezi elbiseler, dekoratif eşyalar, bayrak, flama, kemer, iğne, broş, küpe, çanta, ayakkabı, gözlük kılıfları vb. işlerde uygulanmaktadır.

maras isi orgu ve canta

Resim 1.2:Maraş işi örtü                                                                 Resim 1.3:Maraş işi çanta

Maraş İşi Tekniğinde Kullanılan Kumaşlar

Çok seyrek olmayan, yüzeyi düzgün ve sık dokunuşlu tüm kumaşlara ve deri üzerine işlenebilir.

Çeşitleri

Özellikleri

Sık dokunuşlu kumaşlar üzerine uygulanır İşleme kumaşını desteklemek için kumaş kalınlığına uygun astarlık kumaş ya da tela kullanılır.

Maraş İşi Tekniğinde Kullanılan İplikler

Çeşitleri

Maraş işi altın ve gümüş rengi sırma, sim, ipek, koton vb. ipliklerle işlenmektedir. Alt ipliği olarak dayanıklı (pamuklu) iplikler kullanılmaktadır.

maras isi iplikler e1513342658109

Özellikleri

Günümüzde altın ve gümüş sırmanın yerini sentetik sim çeşitleri almıştır. Bunun nedeni kolay elde edilmesi, dayanıklı ve ekonomik olmasıdır. Bunların yanında sentetik olarak üretilen simlerde daha çok renk seçeneğinin olmasıdır.

Maraş İşi Tekniğini Süslemede Kullanılan Malzemeler

Çeşitleri

Parlak ve mat tırtıllar, Pul, boncuk, inci, Beyoğlu taşı, Tahta boncuk, Atma iş yapmak, Sim kordon.

Özellikleri

Maraş işinde kullanılan bu malzemeler ürünü süslemek ve zengin görünüm kazandırmak için kullanılır.Kullanılan malzemeler Maraş işinin bir parçasıdır.

pullar maras isi e1513342648347

Resim 2.6: Beyoğlu taşları

tirtil cesitleri

Resim 2.7: Tırtıl çeşitleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir