Havlu Dokumanın Özellikleri
Atkı Sayısına Göre
- Üç atkılı,
- Dört atkılı,
- Çok Atkılı.
Gramajlarına Göre Havlu Kumaşlar
- Çok ağır (550gr/m2),
- Ağır (450gr/m2),
- Orta ağır (350gr/m2),
- Hafif (250 gr/m2).
Kullanılan Alanlara Göre Havlu Kumaşlar
- El havluları,
- Yüz havluları,
- Banyo havluları,
- Hamam takımları,
- Diğer aksesuarlar,
- Plaj havluları.
Havlu Kumaşın Kalitesini Etkileyen Faktörler
- Havlu kumaşın su tutma özelliği,
- Havlunun kaç atkıdan oluştuğu,
- Havlu kumaşı oluşturan hav, zemin ve atkı ipliklerinin özellikleri,
- Havlunun hav yüksekliği,
- Hav mukavemetleri (dayanıklılık).
Havlu Kumaşında Kullanılan İpliklerin Özellikleri
Havluda iki tip çözgü ipliği vardır. Bunlar zemin çözgü ve hav çözgü ipliğidir (Şekil:1.1).
Zemin Çözgü İpliği
Bu iplikler çift katlı % 100 pamuk 600–750 tur/m büküme sahip özellikte olmalıdır. Genelde 20/2 ve 24/2 Ne iplikler kullanılır. Son yıllarda ise 12/1 Ne iplikler kullanılmaya başlamıştır.
Hav Çözgü İpliği
Havlularda su tutma özelliğini bu iplikler verir. Hav ipliklerinin çok yumuşak olmaları gerekir. Hav ipliklerinin yapımında kullanılan liflerin uzunlukları 33 mm. den daha uzun olmalıdır. Bunun nedeni uzun lifli ipliklerin, kısa lifli ipliklere göre daha az bükülme ve daha sağlam iplik eğrilebilmesidir. Hav iplikleri genelde tek kat olmalarına karşın özel durumlar için 20/2, 24/2, 18/2 Ne iplikler kullanılmaktadır. Genellikle kullanılan iplik numaraları ise 16/1, 20/1, 24/1 Ne penye veya karde iplik olmalıdır. Çift katlı ipliklerin bükümü en fazla 300 tur/m dir. Genellikle 220 ile 260 tur/m kullanılır (Resim 1.9).
Atkı İpliği
Atkı ipliği 16/1, 20/1 Ne iplikler kullanılır. Atkı ipliği tek kat pamuk ipliğinden oluşur. Havlunun kaliteli olması istenirse karde (ring) pamuk ipliği tercih edilir. Havluyu ucuza mal etmek için openend ipliğide kullanılabilir.
Gerilmiş bir temel çözgü ipinin üzerine gevşek duran bir hav ya da ilmek çözgüsü gelir. Dokuma işlemi sırasında hav çözgüsü temel çözgünün üzerine kayar ve böylece ilave çözgü ipliklerinin ilmekleri yüzeyde kalır böylelikle havlı dokuma elde edilmiş olur.
Havlı dokuların tipik özelliği dokunun bir veya iki yüzünde ilmiklerle kapalı oluşudur. Bu dokularda iki taraflı çözgü ipliği kullanılmaktadır.
İpliklerden birisi olan gergin zemin çözgü ipliği, atkı ipliği ile bezayağı veya rips dokuma örgülerinden biri ile bağlantı oluşturarak dokuya sert ve sıkı bir tutum verir. İlmekleri meydana getiren ikinci iplik çeşidi ise gerilimi az tutulan hav çözgüsüdür. Bu da ayrı bir levende sarılmıştır. İki çözgününde iplik numaraları farklı veya aynı olabilir.
Hav oluşumu sırasında zemin çözgü gerilmiş durumdadır. Hav çözgüsü de gevşek olarak frenlenmiştir. Tarağın tam vuruşu ile atılmış olan atkı gruplarıyla tespit edilmiş hav çözgüleri gergin olan zemin çözgü ipliklerinden kayarak öne gelir ve yeni hav oluşur. Böylece gevşek frenlenen hav çözgüsünün aynı anda gevşemesi ve buna uygun olarak atılan atkı bağlantıları ile hav raporları birbiri arkasına dokuya sıralanarak havlu dokusunu oluşturur.