Tencel Kumaş Boyama
Tencel ismiyle piyasaya sürülen, % 100 selülozdan yapılan bir elyaftır. Boyama ve terbiye işlemleri boyunca davranışı diğer liflerinkinden tamamen farklı olan tencel, selülozdan yapılan diğer ürünler (pamuk, keten ve viskoz) için kullanılan aynı boyar madde ve kimyasallarla boyanabilir ve terbiye edilebilir.
Tencel elyafının ıslak ve kuru olarak her iki durumda da çok büyük dayanımı vardır.
Tencel suda çok az çeker, viskondan daha fazla nem emer ve tamamen biyolojiktir.
Tencel elyafın temel özellikleri şunlardır:
- Büyük dayanım gücü vardır.
- Fibrilasyona uğrar.
- Yıkandığı zaman boyutsal değişim göstermez.
Tencelin en önemli fiziksel özelliği, fibrilasyondur. Bunun anlamı, ıslak bitim işlemi süresince elyafın şişmesi ve mekanik olarak kıvrılmasına sebep olan fibrillerin tek tek elyafın yüzeyi boyunca dağılma eğilimleri göstermesidir. Fibrilasyon olayı, boyama ve bitim işlemleri boyunca, yüzey davranışlarında meydana gelen ilginç farklılıkların anahtarıdır.
Fibrilasyon olayı;
- Yüksek sıcaklık,
- Alkali pH değeri,
- Kuvvetli mekanik gerilime bağlı olarak artar.
Fibrilasyon, boyama işleminden önce (yüksek mekanik gerilim ile beraber) ve boyama işlemi boyunca yüksek özel selüloz kombinasyonları ihtiva eden enzim uygulanmasıyla azaltılır.
Düzensiz birincil fibrilasyon (makrofibrilasyon) ve düzenli ikincil fibrilasyon (mikrofibrilasyon) olmak üzere iki tür fibrilasyon bulunur. Modaya uygun, güzel sonuçlar oluşturmak için gerekli olan ilk şart, birinci fibrilasyonun gerçekleşmesini sağlamak ve daha sonra onu uzaklaştırmaktır. Mekanik işlemler sonrasında, ikincil fibrilasyonun sonucu olarak büyük hacimli, tüylü kabuk görünümünde bir mikrofibrilasyona uğramış yüzey oluşur.
Sonuç; tamamen ipeksi, yumuşak dokunuş ve tüylü kabuksu yüzey görünümüdür.