Kefen, ölen kişinin, kabre konulmadan önce sarıldığı bez. Erkekler için, kamis, izar, lifafe; kadınlar için ise, kamis, izar, lifafe, başörtüsü ve göğüslerin üzerine bağlanan bezden ibarettir.
Kefenleme İşlemi Hakkında Bilgi
Cenazenin yıkanmasından sonra, usulüne uygun olarak hazırlanmış bezlerle sarılıp örtülmesine kefenleme (tekfin) denir. Cenazenin kefenlenmesi, Müslümanların üzerine farzdır. Kefenleme geride kalanların vefat eden mümine karşı cenaze namazı ile birlikte yerine getirecekleri son iki görevden biridir.
Kefenleme erkekler için gömlek, izâr ve lifâfe olmak üzere üç parça; kadınlar için bunlara ilaveten, başörtüsü ve göğüs örtüsü olmak üzere beş parça bez ile yapılır.
Yeterli kefen örtüsü bulunamaması halinde, erkekler için izâr ve lifâfe olmak üzere iki parça; kadınlar için de bunlarla birlikte başörtüsü olmak üzere üç parça bez ile yetinilir. Bunların da bulunamaması halinde ise vücudun bütününü örtecek bir bez yeterli olur. Bu durumda kadın ve erkeğin kefenlenmesi arasında fark yoktur.
Kefenin parçalarından biri olan gömlek, cenazeyi boyundan ayaklara kadar; ‘izâr’ baştan ayaklara kadar örten iki bezdir. ‘Lifâfe’ ise, baştan ayağa kadar örten bez olup kefenin en üstüne gelen parçasıdır. Bu, ayak ve baş tarafından bağlanması için biraz daha uzundur.
Kefenin beyaz renkli pamuk bezinden olması daha faziletlidir.
Kefen Kumaşı Özellikleri
Kefen kumaşları %100 pamuk ipliğinden dokunmuş kumaşlar olmalıdır. Kumaşta bulunması gereken özellikleri maddeler halinde aşağıda listeliyoruz.
- Kefenlikler en az 46 tel iplikten oluşmalı, kefen bezi en az 160 cm kumaş enine sahip %100 pamuk ipliğinden üretilmiş ve birinci sınıf kalitede beyaz renkte olmalıdır.
- Kefen bezi gramaj olarak en az 135 gr/m2 olmalı ve çözgü sıklığı en az 25 tel/cm olmalıdır.
- Kefen bezi üzerinde yağ, pas, küf, kir, patlak, delik, yırtık, kesik vb. hatalar bulunmamalıdır.
- Kefen bezleri en az 40 metrelik sarımlar halinde paketlenmiş ve paketler kapalı olarak teslim edilmelidir.
- Kefen bezleri dört kat kitap dürüm şeklinde katlanmış olarak teslim edilmelidir.
- Kefen bezi kenarlı olmalı ve ipliklerde sarkma olmamalıdır.
- Kefen bezlerinde küf kokusu gibi rahatsız edici kötü kokular olmamalıdır.
- Kefen bezlerinde herhangi bir yırtılma ve yıpranma olmamalıdır.
Bütün bu standartları karşılayan kumaşlar kefen bezi olarak kullanılmaktadır.
Kefen Neden Dikişsiz Olur?
Yensiz ve yakasız, dikişsiz, cepsiz ve oyasız sade birkaç parça bezden ibaret olan kefen, bir yönüyle ölünün bedenini örtme görevini yerini getirdiği gibi bir yönüyle de insanın bu dünyadan bir şey götüremeyeceğini, doğduğu gibi çıplak gideceğini ve dünyanın fâniliğini temsil eder.
Kefen Neden Beyazdır?
Arapça kökenli örtmek anlamına gelmektedir. Kefen cenazeye saygının bir göstergesidir, beyaz ve pamuklu kumaş olması tercih edilir. Ölüm ile dünya nimetlerinden ayrılan kul saf ve temiz huzura gideceği işaret edilerek kefeni hem sağlık açısından hem de cenazeye saygı açısından beyaz olması dinimizce belirtilmiştir.