Pamuk Kumaş Genel Özellikleri Nedir?
- Kumaşın İsmi: Pamuk Kumaş
- Kumaşın İçeriği: Pamuk bitkisinin tohumlarından elde edilen organik lifler
- Kumaşın Hava Geçirgenliği: Çok yüksek
- Nemi Hapsetme Özelliği: Yüksek
- Sıcak Tutabilme Gücü: Orta
- Esneme Potansiyeli: Orta
- Tüylenme İhtimali: Yüksek
- Kumaşı İlk Üreten Ülke: Antik Hindistan
- Günümüzdeki En Büyük Üretici Ülke: Hindistan
- Yıkama Sıcaklığı: Orta veya yüksek sıcaklıkta su ile yıkanabilir.
- Yaygın Kullanım Alanları: Pantolonlar, gömlekler, etekler, elbiseler, bluzlar, iç çamaşırlar, çoraplar, kazaklar, çarşaflar, battaniyeler, çadır, çantalar…
Bu yazımızda “pamuklu kumaş nedir?” sorusuna tüm detaylarıyla birlikte cevap vereceğiz.
Pamuklu Kumaş Nedir?
Pamuklu kumaş, dünyada en çok kullanılan kumaş türlerinden biridir. Bu tekstil kimyasal olarak organiktir. Yani herhangi bir sentetik bileşik içermez. Pamuklu kumaş, tohumlar olgunlaştıktan sonra yuvarlak, kabarık bir oluşumda ortaya çıkan pamuk bitkilerinin tohumlarını çevreleyen liflerden elde edilir.
Tekstilde pamuk liflerinin kullanımına ilişkin en eski kanıt, yaklaşık olarak MÖ 5000 yılına kadar uzanan Hindistan’daki Mehrgarh ve Rakhigarhi tesislerindendir. Hint Yarımadası’nı MÖ 3300’den 1300’e kadar kapsayan İndus Vadisi Uygarlığı, bu kültürün insanlarına hazır giyim ve diğer tekstil kaynakları sağlayan pamuk yetiştiriciliği sayesinde gelişmeyi başarmıştır.
Pamuk yetiştiriciliğinin ilk günlerinden bu yana, pamuklu kumaş, olağanüstü nefes alabilirliği ve hafifliği ile herkesin en sevdiği ürün olarak ortaya çıkmıştır. Pamuklu kumaş inanılmaz derecede yumuşaktır. Ancak ipek ve yün karışımına benzeyen bir ısı tutma özelliğine sahiptir.
Pamuk ipekten daha dayanıklı olsa da, yünden daha az dayanıklıdır. Bu kumaş nispeten tüylenmeye ve yırtılmaya eğilimlidir. Yine de pamuk, dünyadaki en popüler ve en çok üretilen kumaşlardan biri olmaya devam ediyor. Bu tekstil nispeten yüksek gerilme direncine sahiptir. Doğal rengi beyaz veya hafif sarımsıdır.
Pamuk çok miktarda su emebilir. Ancak aynı zamanda çabuk kurur. Bu da ona yüksek oranda nem çekme kabiliyeti sağlar. Pamuğu yüksek ısıda yıkayabilirsiniz. Pamuk kumaş vücudunuzu iyi örter. Bununla birlikte, pamuklu kumaş nispeten kırışmaya eğilimlidir. Bir ön işleme tabi tutulmadıkça yıkandığında çeker ve küçülür.
Pamuktan Kumaş Nasıl Yapılır?
Pamuklu kumaş üreticileri, bu tekstili koza denilen pamuk tohumlarını çevreleyen lifli koruyucu kılıftan elde ediyor. Pamuk tohumlarının kendileri oldukça küçükken, onları içine alan tohum kozaları başparmağınızın ucundan daha büyük olabilir.
Pamuk ve Pamuklu Kumaş Üretimi Nedir?
Pamuklu kumaş yapmak için üreticilerin önce pamuk tohumunu kozadan ayırması gerekir. Geçmişte bu adım elle yapılırdı. Ancak 1794’te Amerikalı girişimci Eli Whitney, pamuk ayırma sürecini büyük ölçüde hızlandıran mekanik bir cihaz olan pamuk çırçırını icat etmiştir.
Bu günlerde, süreci insan işçiler için daha da kolaylaştıran otomatikleştirilmiş pamuk çırçır biçimleri mevcuttur. Makineler pamuk kozalarını tarım alanlarından toplayabilirler. Diğer makineler daha sonra tohumları kozalardan ayırabilir.
Pamuk üretimi, pamuk tohumlarının ekildiği ilkbaharda başlar. Çoğu durumda, otomatik makineler aynı anda 10 veya daha fazla sıra halinde pamuk tohumlarını ekebilir. Fideler yaklaşık yedi gün içinde ve olgun pamuk kozaları 55 ila 80 gün içinde ortaya çıkar.
Makineli hasattan önce, yaprakların pamuk bitkilerinden uzaklaştırılması işlemi olan yaprak dökümü için genellikle insan işçilerine ihtiyaç duyulur. Daha sonra, tek bir makine, 50 kişinin toplayabileceği pamuk miktarını toplar ve bu aynı makine, pamuk liflerinden büyük kirleticileri çıkarır ve balya haline getirir.
Yüksek verimliliğe sahip otomatik pamuk çırçırları, her biri 500 pound ağırlığında 60 ham pamuk balyasını bir saat içinde işleyebilir. Bu çırçır, tohumları pamuk kozalarından çıkarır ve ayrıca pamuktaki herhangi bir kir veya pisliği de temizler.
Pamuk, çekirdeksiz veya pisliksiz saf pamuk liflerinden oluşacak kadar temizlendikten sonra bir tekstil üretim tesisine aktarılır. Bu tesiste, pamuk liflerinin uzun ipler haline getirilmesi işlemi olan taraklama işlemi ile ham pamuk taranır. Daha sonra, bu iplikler iplik oluşturmak için eğrilir.
Bu aşamada pamuklu kumaşlarda kullanılan temel malzeme tamamlanmıştır. Bu pamuk ipliği daha sonra çeşitli kimyasal işlemlere tabi tutulabilir ve boyanabilir. Daha sonra, bir çarşaf, tişört veya bir çift mavi kot gibi belirli bir tekstil malzemesi türüne dokunur. Dolabınızı açtığınızda gördüğünüz bütün pamuklu kıyafetler bu süreçlerden geçer.
Pamuk Kumaş Kullanım Alanları Nedir?
Dünyadaki giyim ürünlerinin yaklaşık yüzde 70’I en azından bir miktar pamuk içerir. Pamuk, dünyada en yaygın kullanılan tekstil elyafıdır. Üreticiler bu kumaşı sayısız farklı ürün türüne dönüştürebilirler.
Örneğin, çoğu tişört en azından bir miktar pamuk içerir. Gerçek mavi kotlar yüzde 100 pamuktur. Bu kumaş bornoz, banyo paspası ve havlu yapımında kullanılır. Ayrıca çarşaf, battaniye ve yorgan yapımında da kullanılır. Üreticiler perdeler, duvar süsleri ve diğer ev dekorasyonu türlerini yapmak için de pamuk kullanabilirler.
Pamuk yüksek derecede nefes alabilir ve emici özelliğe sahip olduğundan, genellikle sıcak havalarda giyilmek üzere kıyafetler yapmak için kullanılır. Yumuşaklığı, resmi ve iş kıyafetleri için iyi bir seçenek haline getirir. Pamuklu kumaş çeşitlerinin dikkat çekici dökümlü yetenekleri, onu kadın elbiseleri için ideal bir kumaş yapar.
Üreticiler tıbbi malzeme yapmak için pamuk kullanırlar. Bu kumaş aynı zamanda endüstriyel iplik ve tente yapımında da kullanılır. Özetle, pamuk, tüketici veya endüstriyel kullanım için pratik olarak her tür tekstili yapmak için kullanılabilir.
Pamuk Kumaş Üreticileri Nerededir?
Hindistan ve Çin, dünyanın en büyük pamuk üreticileri olarak birbirine bağlıdır. Hindistan, 2017 ile 2018 yılları arasında yaklaşık 6.000.000 mt pamuk üreterek Doğu Asya’daki rakibini geride bırakmıştır. Çin, aynı dönemde 5.900,000 mt pamuk lifi üretmiştir.
ABD, 4.550.000 mt ile bir sonraki en büyük pamuk üreticisidir. Bu üç ülke dünyadaki pamuğun büyük çoğunluğunu üretirken, Brezilya, Pakistan ve Avustralya gibi diğer ülkeler yılda 1 milyon metrik tondan fazlasını üretir.
Pamuklu Kumaş En Çok Nerelerde Kullanılır?
Pamuk herhangi bir kumaşı kullanabileceğimiz hemen hemen her alanda kullanılabilir. Pamuk kumaş ile kıyafetler ve diğer tekstil kaynaklı ürünleri üretebilirsiniz. Pamuk kumaş ile tunik, tesettür elbise, şal, şort, tişört, kadın-erkek pantolon, elbise, mont, gömlek, eldiven, doktor önlüğü veya ferace gibi giyim ürünlerinin yanı sıra yorgan, yastık kılıfı, çarşaf, kese gibi ev tekstili ürünlerinde de kullanabilirsiniz. Pamuk saten nevresim kumaşı bu amaçla en çok tercih edilen pamuk kumaş türüdür. Pamuk tülbent kumaşı ile eşarp ve başörtüleri üretilir ve kumaş türü diğer kumaş türlerine göre özellikle yaz aylarında tesettürlü bireylere rahatlık sağlar. Döşemelik pamuk kumaş ile koltuk örtüsü ve sandalye kılıfları üretilir ve oldukça yoğun bir şekilde tercih edilir. Pamuklu kumaş gölgelik-güneşlik, hamak, giysi yaka ve bel kısmında bulunan etiketlerde de kullanılır.
- Peki, pamuk kumaş üretiminin popülerliğini bu kadar artıran özellikler nedir?
Pamuk (Cotton) Kumaş Özellikleri Nedir?
- Hava geçirgenliği oldukça yüksektir.
- Nem çekme kapasitesi yüksektir.
- Kolay kırışır.
- Farklı lif türleri ile karıştırılarak karma kumaş türleri oluşturulabilir.
- İlk yıkamada çekebilir.
- Boya tutucudur.
- Rahat ve yumuşaktır.
- Yazları serin, kış aylarında ise sıcak tutar.
- Diğer liflerle karışım halinde üretilebilme özelliği bulunmaktadır.
- Organik olarak sağlıklı bir kumaş türüdür.
Pamuk Fiyatları Toptan Kumaş Üretimini Nasıl Etkiler?
2020 yılı 1 Haziran tarihinden 2021 yılı 1 Hazirana kadar, ham pamuk emtiası fiyatları %73 yükselmiştir. Ancak bu fiyatlar sürekli değişime tabidir. Bir üretici onu ipliğe dönüştürdükten sonra pamuğun maliyeti önemli ölçüde artar. Bu elyaf nihai ürün haline getirildiğinde fiyatı tekrar artar.
Pamuk, dünyadaki en ucuz tekstil elyaflarından biridir. Bununla birlikte, en ucuz pamuk sürdürülebilir bir şekilde üretilmemiş pamuktur. Daha iyi pamuk türleri çok daha pahalıya mal olur.
Örneğin, ekstra uzun lifli pamuk biçimleri, geleneksel kısa lifli pamuktan önemli ölçüde daha pahalıdır. Ekstra uzun elyaf pamuk örnekleri arasında Mısır pamuğu ve Pima pamuğu bulunur. Bu tür pamuklar üreticilerin üretmesi için daha pahalıya mal olurken, tüketici düzeyinde de daha pahalıya mal olur.
Pamuk (Cotton) Kumaş Fiyatı Nedir?
Pamuk kumaş metre fiyatı farklı kıstaslar dolayısıyla farklılık gösterir. Bu nedenle metre fiyatı genelde 13–35 TL bandında değişiklik gösterir. Kumaş sürdürülebilir hale geldikçe üretimde kullanılan gübre ve ilaçlar farklılık gösterir. Dolayısıyla bu durum fiyatlarda artışa neden olur.
Pamuk kumaş satın alırken dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Örneğin kumaşı alırken %100 organik deniliyorsa bu konuda sertifikalandırılmış olması gerekir. Bir diğer konu ise kumaşın tamamen pamuk mu yoksa pamuk karışımlı bir kumaş mı olduğundan emin olmanız gerekir. Bunu da birazdan aşağıda göreceğiniz “kumaşın pamuklu olduğunu nasıl anlarız?” başlığında anlattık.
%100 Pamuk Kumaş Fiyatları Nedir?
Tamamıyla pamuktan yapılan kumaşların birim fiyatları diğer kumaş türleri ve karışım pamuk kumaş fiyatlarına göre yüksektir.
Örneğin, pamuk karışımlı viskon kumaş satın almak isterseniz metre fiyatı ortalama 2021 yılı için 50 TL’den bulabilirisiniz.
Pamuklu kumaş daha ucuz fiyatlara da satılmaktadır. Kısa lifli pamuklarla üretilen kumaşlar daha ucuzdur.
Pamuk Kumaş Toptan Satın Alınırsa Daha mı Ucuz Olur?
Toptan alımlarda her kumaşta olduğu gibi pamuk kumaşta da belli oranlarda indirim uygulanır. Bu iskonto oranı alım miktarına bağlı olarak artıp azalabilir.
Pamuklu Kumaş Fiyatları Toptan
Toplu alımlarda pamuklu kumaş satan üretici firmalar %2–10 aralığında indirim uygular. Fakat bu oranlar birçok parametreye göre değişiklik gösterebilir.
Pamuk Kumaş Üretiminin Çevreye Etkileri Nedir?
Pamuk üretimi doğası gereği çevre üzerinde hiçbir etkiye sahip değildir. Bu tür tekstil doğal bir elyaf olduğu için biyolojik olarak parçalanabilir. Su yollarını doldurmaz veya diğer kirlilik türlerine katkıda bulunmaz.
Ancak üreticilerin pamuk yapmak için kullandıkları uygulamalar çevreye zararlı olabilir. Pamuk yetiştiriciliği büyük miktarda su gerektirir. Pamuk içerikli tekstillerin üretilmesi, arazinin yeniden kullanımını da gerektirir.
Çoğu pamuk üreticisi, en düşük maliyetle mümkün olan en fazla miktarda lifi yetiştirmeye odaklandığından, ekim için kullandıkları araziye gerektiği gibi bakmazlar. Sonuç olarak pamuk yetiştiriciliği, yetiştirildiği bölgelerdeki toprağı sıklıkla tüketir.
Gerçek anlamda pamuk kumaş üretiminin doğaya en çok zarar veren etkisi nedir?
Dünyadaki çoğu pamuk üreticisi, ürünlerini yetiştirmek için böcek ilacı ve gübre gibi tarımsal kimyasallara başvurmaktadır. Bu zararlı kimyasallar çevredeki suya karışır, toprağı zehirler ve nihai ürünlerde potansiyel olarak tehlikeli konsantrasyonlarda bulunur.
Örneklerin büyük çoğunluğunda pamuk yetiştiriciliği, uluslararası şirketlerin bu elyafları üretmek için üçüncü dünya ülkelerindeki fakir, eğitimsiz insanlardan yararlandığı sömürücü bir uygulamadır. Bu uygulama topluluklar için zararlıdır. Yaşam beklentisinin azalmasına ve birbirini izleyen birden çok kuşaktan esaretle sonuçlanan bir kalıtımsal sağlıksızlık döngüsünü destekler.
Bununla birlikte, organik yollarla pamuk yetiştirmek mümkündür. Organik pamuk yetiştirme işlemleri, bu tekstil elyafının üretiminin çevresel etkisini azaltan herhangi bir yapay böcek ilacı veya gübre içermez.
Organik olarak sertifikalandırılmak için pamuk yetiştiricilerinin, faaliyet gösterdikleri topluluklarda da sürdürülebilirliği teşvik etmesi gerekir. Organik pamuk üreten işçilere adil bir şekilde tazminat ödenmeli ve çevresel bozulma minimumda tutulmalıdır. Supima pamuğu gibi belirli pamuk türleri yalnızca organik formlarda mevcuttur.
Pamuklu Kumaş Üreticileri İçin Gerekli Olan Sertifikalar Nedir?
Pamuk üreticileri için çeşitli sertifikalar mevcuttur. Örneğin, Avrupa Birliği’nin organik standartlar kuruluşu veya ABD Tarım Bakanlığı gibi kuruluşlar, pamuğu organik olarak sertifikalandırabilir.
Bazı bağımsız kuruluşlar da pamuk ürünleri için organik sertifika sağlayabilirler. Bunlar arasında en önemlisi, tüketicilere güvenli ve sürdürülebilir organik kumaşlara erişim sağlama amacıyla kurulan bir organizasyon olan “Global Organik Tekstil Standardı”dır..
Başka özel şirketler de organik tekstilleri sertifikalandırma yetkisine sahiptir. Ayrıca, bütün Supima pamukları organiktir. American Supima Birliği adlı bir kuruluş pamuğu Supima olarak kabul etmelidir. Aksi takdirde supima pamuğu sertifikası alınamaz.
Pamuğun Faydaları ve Avantajları
Pamuk, 7000 yıldan fazla bir süredir gıda, lif ve hatta yakıt üretimi için yetiştirilmektedir. Giysilerinizde, çarşaflarınızda ve havlularınızda pamuk liflerini bulabilirsiniz. Ancak pamuk aynı zamanda ip, kağıt para birimleri, endüstriyel kağıtlar, yemeklik yağ, hayvan yemi, paketleme ve biyoyakıt gibi şeyler yapmak için de kullanılır. Pamuğun avantajları oldukça fazladır.
Pamuğun yıkanması ve bakımı diğer kumaşlara göre daha kolaydır. Çamaşır makineniz bu işler için tek başına yeterlidir. Kuru temizlemeden tasarruf edeceğiniz paranın tadını çıkarın.
Pamuk en sevdiğiniz yazlık elbisenizin ötesindedir. Hayatınıza daha fazla kolaylık, rahatlık ve sadelik getirmeye yardımcı olabilir. Böylece en iyi benliğinizi yaratmaya odaklanabilirsiniz.
Pamuk, topraktan yetiştirilen ve yumuşak bir ipliğe dönüşen doğal bir elyaftır. Pamuk tarımı, sürdürülebilirlik ve çevresel sorumluluk konusunda büyük adımlara sahip bir endüstridir.
Pamuklu Kumaş Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır?
Geri dönüştürülmüş pamuğun çoğu, mekanik geri dönüşüm yoluyla talep edilmektedir. Öncelikle kumaşlar ve malzemeler renge göre sıralanır. Ayıklamadan sonra, kumaşlar, kumaşı ipliğe ve daha sonra ham elyafa ayıran bir makineden geçirilir. Bu işi genellikle fireciler yapar. Fire kumaş alanlar ve satanlar büyük geri dönüşüm fabrikalarına bu kumaşları arz ederler. Bu büyük firmalar da kumaşları geri dönüştürüp genellikle rejenere iplik türlerine dönüştürür. Rejenere iplik fiyatları, normal iplik fiyatlarından çok az da olsa daha ucuzdur.
Organik Pamuk
Hem organik hem de geleneksel üretim sistemleri, bize doğal bir lif sağlama avantajını sunar. Yetiştirme uygulamaları benzerdir. Geleneksel pamuk verimi organik üretimden daha yüksek olma eğilimindedir. Arazi ve su yatırımlarında daha iyi bir getiri sağlar. Şu anda organik pamuk, küresel pamuk üretiminin %5’inden daha azını oluşturmaktadır.
Pamuk Lifleri, Polyester ve Rayon Liflerinden Farklı Olarak Doğaldır!
Pamuğun bir bitkiden gelmesi, bu lifi polyester ve suni ipek gibi insan yapımı malzemelerden ayırır. Pamuk, laboratuvarda veya ham petrolden oluşturulmamıştır. Doğal olarak çiftliklerde yetiştirilir.
Polyester ve suni ipek gibi sentetik liflerin aksine pamuk doğaldır. Topraktan yetiştirilir. Polyester, arabalar için yakıt yapmak için kullanılan yağın aynısı olan ham petrolden elde edilir. Başka bir insan yapımı elyaf olan Rayon, o kadar çok kimyasal modifikasyona uğrar ki artık kaynak maddesi olan ağaçlara hiçbir benzerlik göstermez. Suni ipek kumaş üretimi, dünya çapında ormanların tahrip edilmesine neden olabilir.
Pamuklu Kumaş Hangileridir?
Pamuklu birçok kumaş türü vardır. Bunlar pamuk liflerinin farklı şekilde örülmesi veya dokunmasıyla oluşabileceği gibi farklı liflerle karıştırılması sonucu olarak da oluşturulabilir. Pamuklu kumaş türleri ve isimlerine aşağıdaki başlıktan erişebilirsiniz.
Pamuk Kumaş Çeşitleri Nelerdir?
Aşağıda 23 adet pamuk kumaş türü ve açıklamalarını vereceğiz. Örnekler daha fazla çoğaltılabilir. En çok bilinen pamuk kumaş çeşitleri şu şekildedir:
- Flamlı Pamuk Kumaş
- Pamuk File Kumaş
- Delikli Pamuk Kumaş (Pamuk Fisto Kumaş)
- Pamuklu Aerobin Kumaş
- Kendiliğinden Baskılı Pamuk Kumaş
- Pamuk Astar Kumaş
- Pamuk Akrilik Kumaş
- Pamuk Jarse Kumaş
- Pamuklu Jorjet Kumaş
- Pamuk İnterlok Kumaş
- Jakarlı Pamuk Kumaş
- Pamuklu Likralı Kumaş
- Pamuk Şifon Kumaş
- Pamuk Şamre Kumaş
- Pamuk Saten Pike Kumaşı
- Pamuklu Organik Kumaş
- Naylon Pamuk Kumaş
- Polyester Pamuk Kumaşı
- Pamuk Karışımlı Kumaş
- Pamuk Viskon Kumaş
- Pamuk Penye Kumaş
- Pamuk Ribana Kumaş
- Pamuklu Ranforce Kumaş
Flamlı Pamuk Kumaş
Flamlı kumaş flamlı iplikler ile üretilir. Flamlı iplikler hava jetli tekstüre yöntemi ile üretilir. Çekim silindirleri arasına yerleştirilen iplikler hava jetine aktarılır. Bu yöntemle üretilen ipliklerin kullanıldığı pamuklu kumaşlara flamlı pamuk kumaş adı verilir.
Pamuk File Kumaş
File şeklinde boşluklarla örülen pamuk iplik kullanarak yapılan kumaşlar pamuk file kumaş olarak geçer.
Delikli Pamuk Kumaş (Pamuk Fisto Kumaş)
Deliklerle çeşitli desenlerin oluşturulabildiği etrafı dikişli minik delikler içeren pamuk kumaş türüdür. Aksesuar olarak da kullanılabilir. Vintage eskitme pamuklu fisto modelleri 2021 yılının modası olarak karşımıza çıkmaktadır.
Pamuklu Aerobin Kumaş
Polyamid ve pamuk karışımı olan, kırışmaya dayanıklı ve terletmeyen, çoğunlukla yaz aylarında kullanılan bir kumaş türüdür. Kadın giyim sektöründe oldukça popülerdir.
Kendiliğinden Baskılı Pamuk Kumaş
Çeşitli baskı teknolojileriyle baskılandırılmış ve görsel efektler eklenmiş pamuk kumaş türüdür.
Pamuk Astar Kumaş
Çoğunlukla ceket ve montlarda kullanılan astar kumaşın pamuk lifleriyle üretilen formudur.
Pamuk Akrilik Kumaş
Sentetik akrilik kumaş lifleri ile pamuk liflerinin karışımından oluşturulan kumaş türüdür.
Pamuk İpek Kumaş
İkisi de organik kaynaklı olan ipek ve pamuk liflerinin karışımı ile oluşturulan karışım kumaş çeşididir.
Pamuk Jarse Kumaş
Jarse kumaş bir tarafı ribana örgü ile oluşturulan arka tarafı ilmeklerle doldurulmuş kumaş türüdür. Bu kumaş başlarda yün kullanarak üretilirken son yıllarda pamuk ve sentetik elyaflar da kullanarak üretilebilmektedir.
Pamuklu Jorjet Kumaş
Çözgü ve atkısı yüksek bükümlü iplikler ile bezayağı örgülerle oluşturulan jorjet kumaş türüdür. Yüksek fiyatlı ipek jorjete daha düşük fiyatlı bir alternatif kumaş olarak doğmuştur.
Pamuk İnterlok Kumaş
Hem ön hem arka yüzü nervürlü olan örme interlok kumaşın pamuk lifler kullanarak üretilen formudur.
Jakarlı Pamuk Kumaş
Jakar desenli özel kumaş üretiminde çeşitli kumaş türleri kullanılabilmektedir. Pamuk kumaş kullanarak üretilen hali jakarlı pamuk kumaş olarak adlandırılır.
Pamuklu Likralı Kumaş
Lİkra temelde bir kumaş markası olmakla birlikte artık likra kumaşın temel özelliğinin adı olarak kabul edilir. Likra kumaşlara ekstra esneklik sağlayan bir kimyasaldır. Bu bileşen pamuk lifleri ile birleştirildiğinde oluşan kumaş pamuklu likralı kumaştır.
Pamuk Şifon Kumaş
Şifon kumaş yumuşaklığının yanı sıra ışığı da geçirebilen tek katlı, ince ve yüksek bükümlü iplerle oluşturulan bir kumaş türüdür. Bu kumaş farklı liflerden elde edilen iplerle dokunabilir. Son yıllarda sentetik elyafların kullanımı her ne kadar artmış olsa da bu kumaş türünü pamuk lifleri ile de örmek oldukça yaygındır. Bu tür kumaşlar pamuk şifon kumaş olarak adlandırılır.
Pamuk Şamre Kumaş
İlk üretim yeri Fransa olan çoğunlukla çalışan üniformalarında, hemşire- doktor önlüğü, kullanılan şamre kumaş çoğunlukla pamuk ve polyester karışımı liflerden oluşturulur. Pamuk oranı polyestere göre çok yüksek olan şamre kumaşlar pamuk şamre kumaş olarak kabul edilir.
Pamuk Saten Pike Kumaşı
Pike oluşturmak için üretilen saten pamuklu kumaşların genel adıdır. Parlak ve ışıltılı bir yüzeye sahiptir.
Pamuklu Organik Kumaş
Pamuk zaten doğadan elde edilen organik bir elyaf türüdür. Fakat her pamuk organik yollarla üretilmez ve birçok kimyasal kullanılır. Pamuk üretim sürecinde kimyasal kullanmaksızın üretim gerçekleştirilirse bu tür pamuk kumaşlar organik olarak sertifikalandırılır. Bu şekilde organik sertifikası kazanmış pamuk kumaşlar organik pamuk kumaş olarak sektörde yerini alır.
Naylon Pamuk Kumaş
Naylon kumaş yalın haliyle tamamıyla sentetiktir ve organik bileşen içermez. Bu şekilde üretilen %100 naylon kumaşların giyim gibi alanlarda tercih edilme oranı düşüktür. Bu durum sonucu üreticiler hem yüksek pamuk kumaş fiyatlarından uzaklaşmak hem de naylon kumaşın tercih edilebilirliğini arttırmak için bu iki elyaf türünü bir araya getirerek karışım bir kumaş türü olan naylon pamuk kumaşı üretmeye başlamışlardır.
Polyester Pamuk Kumaşı
Polyester pamuk kumaş polyester elyaflar ile pamuk liflerinin bir arada dokunması ile oluşturulan karma kumaş türüdür.
Pamuk Karışımlı Kumaş
Pamuk lifleri birçok farklı kumaş lifleri ile farklı oranlarda bir araya getirilerek karışım kumaş türleri oluşturulabilir. Bu lifler arasında viskon, polyester, naylon, akrilik lifler örnek verilebilir.
Pamuk Viskon Kumaş
Viskon temel itibariyle kayın ağacından elde edilen selülozik yapılarla üretilir. Doğal ve sağlıklı bir tür olan viskon pamuk lifleri ile de birlikte örülebilir. Bu şekilde üretilen viskon-pamuk içerikli kumaşlar pamuk viskon kumaş olarak adlandırılır.
Pamuk Penye Kumaş
Penye makinalarında tarama ve temizleme işlemlerinden geçen kaliteli pamuk ipliği üretilen kumaş türüdür.
Pamuk Ribana Kumaş
Çoğunlukla tıbbi ve temizlik alanlarında kullanılmakla beraber esneklik yeteneği ile spor kıyafetleri gibi giyim ürünlerinde de kullanılan ribana örme kumaşın pamuk lifleri ile üretilmiş formudur.
Pamuklu Ranforce Kumaş
Ranforce kumaş çoğunlukla yorgan, nevresim gibi ev tekstili ürünlerinde kullanılan %100 pamuktan oluşan sık örgülü sağlıklı ve doğal bir kumaş türüdür.
Bazı diğer pamuk kumaş türleri ise şunlardır;
- Pamuklu Ham Kumaş
- Pamuklu Cibinlik Kumaşı
- Pamuk Pazen Kumaş
- 2 İplik Pamuklu Kumaş
- 3 İplik Pamuk Kumaş
- Pamuk Vual Kumaş
- Pamuklu Örme Kumaş
- Pamuk Akfil Kumaş
- Pamuk Flanel Kumaş
Pamuk kumaş nedir? sorusuna biraz açıklık getirdiğimize göre en çok sorulan sorulara cevap vermeye çalışalım…
Pamuklu Kumaş Hangi Mevsimde Giyilir?
Pamuk kumaşlar ekseriyetle yaz aylarında tercih edilmesinin yanı sıra hem yaz hem de kış mevsiminde giyilebilen bir kumaş türüdür. Yazın serin kışın sıcak tutmaktadır.
Pamuk Kumaş Terletir mi?
Pamuk kumaş terleten bir yapıda değildir. Olası terleme durumlarında ise nem çekme yeteneğine sahiptir.
Pamuk Kumaş İç Gösterir mi?
Pamuk kumaş farklı kalınlıklarda üretilebilir. İç gösterme durumu ise bu kalınlığa bağlıdır. Örneğin, pamuk lifleri ile oluşturulan şifon kumaş iç gösterebilirken pamuk denim kumaşlarda herhangi bir saydamlık yaşanmaz.
Pamuk Kumaş Tüylenir mi?
Pamuk kumaşta tüylenme yaşanabilir. Hatta tüylenme eşiği yüksek bir kumaş türüdür. Yıkandıkça ve zaman geçtikçe tüylenme potansiyeli artış gösterir.
Pamuk Kumaş Sıcak Tutar mı?
Pamuk kumaş yazın serin kış mevsiminde ise sıcak tutar. Bu yüzden uzmanlar tarafından sağlıklı ve rahat bir yaşam için pamuklu kumaşlar tercih edilir.
Pamuk Kumaş Kırışır mı?
%100 pamuk kumaş veya pamuk içerikli her kumaş türü kırışmaya meyillidir. Yıkama vb. işlemlerden sonra ütü gerektirebilir.
Pamuk Kumaş Esner mi?
Pamuk kumaş esnek midir? diye sorgularsak; Pamuk kumaş yalın haliyle orta düzeyde esneme yetisine sahiptir. Bunun yanı sıra üretim süreçlerinde eklenen elastan (likra, spandeks) maddelerle esneme kabiliyeti arttırılabilir.
Pamuk Kumaş Çeker mi?
Herhangi bir ön işlemden geçmeyen ham pamuk kumaş ilk yıkamada çekebilir. Ancak kumaş yıkama fabrikalarında kimyasal yıkama yapılmış pamuk kumaş çekme yapmaz.
Pamuklu Kumaş Kaç Derecede Yıkanır?
Beyaz pamuklu kumaş 80-90 derece gibi yüksek sıcaklarda yıkanabilirken renkli pamuk kumaşlarda yüksek sıcaklıklar önerilmez. 40-60 derece sıcaklıklar renkli pamuklu kumaşlar için idealdir. Polyester veya diğer sentetik kumaş lifleri ile karıştırılan pamuklu kumaşlarda 30-40 derece yıkama idealdir.
Pamuk Kumaş Nasıl Anlaşılır?
Kumaşın pamuklu olduğunu nasıl anlarız? sorusunu herkes günün birinde sorgulamıştır. Pamuk kumaş diğer kumaşların yakmaya karşı gösterdiği reaksiyonlar farklıdır. Pamuk kumaş yandığında kağıt yandığında oluşan gibi bir koku salınırken karışım kumaşlarda koku daha farklı olur. Ayrıca pamuk kumaş yanarken bir parlama oluşur. Kumaşın ucunu yaktıktan hemen sonra birbirine yapıştırmaya çalışın. Eğer yapışıyorsa %100 pamuk kumaş değildir. Pamuk kumaş yandıktan sonra asla yapışkan özellikler göstermez. Gazete kağıdını yakıyormuşsunuz gibi elinizde kül olur.
%100 Pamuk Kumaş Nasıl Olur?
Yüzde yüz pamuk kumaşlara kısaca, sadece pamuk bitkisinden elde edilen lifler yardımıyla üretilen tekstil ürünü diyebiliriz. İçerisinde pamuktan başka mamül olmaması gerekmektedir.
Pamuk Kumaş Diz İzi Yapar mı?
Evet diz izi yapar. Ancak pamuğun ve üretim süreçlerinin kalitesine göre ya da içeriğine eklenebilecek bazı maddeler sayesinde diz yapma zamanı geciktirilebilir.
Pamuk Kumaşa Dijital Baskı Nasıl Yapılır?
Dijital baskı için kumaşın cinsi önem arz etmektedir. Pamuk, ipek vb. kumaş çeşitlerine uygun dijital baskı makineleri ile uygulamalar mevcuttur. Basit ancak pahalı bir yöntemdir.
Pamuk Kumaşa Dijital Baskı Yapan Firmalar Nerededir?
Pamuk veya herhangi tür içeriğe sahip tüm kumaşlara baskı yaptırmak istiyorsanız, bulunduğunuz şehir ile ilgili araştırma yapmanız gerekmektedir. İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa vb. tekstil üretiminin yoğun olduğu büyükşehirlerde daha yaygın bulunmaktadır.
Pamuk Kumaş ile Medikal Maske Yapılabilir mi?
Evet yapılabilir. Ancak nonwoven kumaşlar ile yapılması, hava geçirgenliği ve bakteri iletimini önlemesi bakımından daha fazla tercih edilmektedir.
Pamuk Kumaşa Boyama Yapılabilir mi?
Pamuk kumaşlar diğer sentetik kumaşlara göre daha iyi boya tutarlar. Pamuk bitkisinin tekstil sektöründe tercih edilmesinin önemli bir nedeni de boyayı tutabilme potansiyelidir.
Pamuk Kumaş Boyası Fiyatları Nedir?
Pamuk kumaş boyası satın almak istiyorsanız, fiyatı markasına göre litresi 100 TL ile 200 TL arasında değişmektedir.
Pamuk Kumaş Desenleri Nasıl Yapılır?
Baskı veya iğne oyası yöntemleri gibi çeşitli uygulamalar sayesinde pamuklu kumaşlarınıza istediğiniz desenleri verebilirsiniz. Bir de kumaşın üretim aşamasında kendiliğinden yüzey desenli kumaşlar üretilebilir.
Pamuklu Kumaş Fabrikaları Nerede Bulunur?
Genelde tüm kumaş üretim fabrikaları pamuklu kumaş üretimi yapmaktadır. Bunun için spesifik olarak şirket ismi vermemiz uygun olmaz. Tüm dokuma veya örme kumaş üretimi yapan fabrikalar ile yakın temasa geçmenizi tavsiye etmekteyiz.
Pamuk kumaş nedir?, en ince detaylarına kadar sizlere sunduk. Artık pamuklu kumaş nedir? nasıl üretilir? özellikleri nedir? diye düşünmenize gerek yok. Buna benzer kapsamlı tekstil bilgi yazılarına Tekstil Bilgilendirme Atölyesi bölümünden ulaşabilirsiniz.
Kaynak: https://atillatekstil.com/tekstil-bilgilendirme-atolyesi/pamuk-kumas-nedir/