JAKAR KUMAŞ ÖZELLİKLERİ

jakar kumas nedir
Tarafından | 9 Şubat 2020

Jakar Nedir?

Jakar (Jacquard) kumaşı farklı renkler ve zemin dokusu üstünde karışık desenli olarak dokuyan tezgah. Jakar adı verilen dokuma makinelerinin esası Türklerden gelmedir. Türkler eski nakışlı kumaşları el tezgahlarında dokurlardı. Bu tezgahların kumaşın nakışlarına göre gereken çözgü tellerini kaldırmak ve aralarından renkli iplikleri geçirebilmek kurulmuş bir sistemdi. Bu tür tezgahlara Çin tezgahı denirdi.

Kazayağı desenli jakarlı kumaş örneği

Kazayağı desenli jakarlı kumaş örneği

Joseph-Marie Jacquard adındaki bir Fransız mekanik alimi bu klasik tezgahı makineleştirdiğinden bu makinelere Jakar tezgahı denir.  Jakar dokuma tezgahlarında, çözgü tellerini kaldırmak ve aralarından renkli iplikleri geçirme işi otomatik olarak yapılmakta ve bu sayede en karışık nakışlı kumaşlar bile tek bir işçi tarafından dokunabilmektedir. Jakar tezgâhlarının 1812’den başlayarak yaygın olarak kullanılması, dokuma sanayiinde gerçek bir devrim yarattı.

jakarlı kumaş

Jakarlı Kumaş Ön ve Arka Yüzü Görüntüsü

Jakarlı kumaş nedir ?

Jakarlı Kumaş,  çeşitli yöntemlerle ipliklerin bir araya getirilerek oluşturduğu kaplayıcı yüzeyleridir. Keten, ipek, pamuk, yün vb. maddelerden elde edilir. Birbirlerine dik ve paralel konumda bulunan farklı renklerdeki ipliklerin birbirlerinin altından üstünden geçirilmesi ile kumaş oluşturulur. Kumaş dokuma veya örme metodu ile üretilir.

Dokumada genel prensip atkı ve örgülerin birbirinin içerisinden geçmesidir. Bu alanda yapılmış en büyük yenilik Leonardo da Vinci’nin icadı (1490), olan mekiğin kullanılmasıydı. Bu metotta atkı iplikleri mekik içindeki bir çubuk üzerinde sarılıdır. Zincir belirli aralıklarda ipliklerin yerini değiştirip iplikleri birbirlerinden uzaklaştıklarında, dokumacı açılan kanala bir kenarından diğer kenarına mekiği geçirir. Daha sonra iplikler tersi yönde birbirinden uzaklaşır. Dokumacı yeniden mekiği bir uçtan diğer kenara kadar geçirir. Bu işlem sürekli devam eder.

jakarlı kumaş

Jakarlı Kumaş Ön ve Arka Yüzü Görüntüsü

Jakarlı Kumaş Özellikleri ve Kullanılan Yerler

Jakar Kumaş Özellikleri;

Jakarlı kumaş, modern anlamda doğal veya kimyasal liflerden oluşan basit veya karmaşık ipliklerden oluşan büyük bir desenle tüysüz bir bezdir. Bu nedenle, bugün piyasada bulunan jakarlı kumaşlar, kompozisyonda önemli ölçüde farklılık gösterebilir, örneğin, pamuk, keten, yün, ipek ve polyester bileşenlerini bir şekilde veya benzer şekilde içerir. Kumaşın yapımında kalın kumaşların kullanıldığı durumlarda, goblen gibi görünen çok yoğun bir kumaş ortaya çıkar.

Jakar örgüsünün kumaşları ve sonuç olarak, bunlardan üretilen ürünler olağanüstü mukavemet ve dayanıklılıklarıyla ayırt edilirler, formlarını mükemmel şekilde korurlar ve pratik olarak dökülmezler. Aynı zamanda jakar, asil dokusu ve parlaklığı ile ayırt edilen çok pahalı bir kumaştır.

Kullanılan Alanları;

Jakar günümüzde, özellikle elit yatak çarşafları, masa örtüleri, perdeler, mobilyalar için döşemeler, kadifeler, kravatlık, eşarplar, pahalı bağlar, battaniye, goblen kumaşlar,  havlular ve örgü yapmak için kullanılır.

jakarlı kumaş

Jakarlı Kumaş Ön ve Arka Yüzü Görüntüsü

Jakarlı ürünlerin bakımı nasıl yapılır?

  • Jakarlı ürünlerin bakımı için, özellikle yatak çarşafları ve masa örtüleri için birkaç tavsiye vardır:
  • Yeni çamaşırları kullanmadan önce, yumuşak bir deterjan kullanarak, yaklaşık 30 derecelik bir sıcaklıkta su içinde yıkamak gerekir. Bu durumda, yorgan örtüleri ve yastık kılıfları daha önce dışarıya doğru itilmeli ve çamaşır makinesi aşırı yüklenmemelidir, aksi takdirde ürünlerde kırışıklıklar veya kırışıklıklar görülebilir, ayrıca ilave sürtünme çamaşırın görünümünü olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Yıkama, hassas kumaşlar için nazik bir modda yapılmalıdır, aynı da spin ve kurutma modu için geçerlidir (yalnızca düşük devirlerde).
  • Yıkama işlemi bittikten hemen sonra çamaşırlar çamaşır makinesinden çıkarılmalı ve buruşmaz hale gelmelidir.
  • Çamaşırları doğrudan güneşte kurutmayın.
  • Beyaz jakarlı ürünler için bile, kumaşın liflerini zayıflatabileceğinden klor ağartıcı kullanılması önerilmez. Acil bir ihtiyaç varsa, özel bir koruyucu leke çıkarıcı kullanmak daha iyidir ve talimatları dikkatlice izlemeniz gerekir.
  • Jakarlı çarşaflar, masa örtüleri ve diğer ürünleri yanlış taraftan daha iyi ütüleme, dolayısıyla yanlışlıkla hasar görme tehlikesi yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir