RE-CYCLE POLYESTER ÖZELLİKLERİ

recycled polyester
Tarafından | 8 Şubat 2020

Geri Dönüştürülmüş Polyester

Gezegenimizde bol miktarda plastik atık var ve miktar günlük olarak hızla artmaya devam ediyor. Plastik biyolojik olarak bozulmadığından, yüzlerce yıl kalır. Okyanuslarımızda ve toprak dolgularımızda birikir ve çevremizi, hayvanlarımızı ve dolaylı olarak kendi sağlığımızı tehlikeye atar. Modern teknoloji sayesinde, bazı plastik türlerini geri dönüştürülmüş polyester kumaşa dönüştürebiliyoruz.

Geri dönüştürülmüş polyester nedir?​

Geri dönüştürülmüş polyester, geri dönüştürülmüş plastikten yapılmış ipliktir. Diğer kumaş türlerine yeşil ve sürdürülebilir bir alternatiftir. Bir etikette belirtilen ‘polyester‘ terimini gördüğünüzde, söz konusu kıyafetten uzaklaşmanız muhtemel olabilir. Sonuçta, cilde nefes almasına izin vermeyen ve bu nedenle terlemenize neden olan, enerjiye aç, sürdürülebilir olmayan bir sentetik elyaf olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, geri dönüştürülmüş polyester tam tersidir. Bu tekstilin PET’ten yapılmış yeşil bir versiyonu. Bu şeffaf plastik su şişelerinde bulduğunuz malzemedir. Bu şişeleri geri dönüştürürken, küçük peletler halinde ezilmeden önce temizlenir ve sterilize edilirler. Bu peletler, giysiler veya çantalar için kumaş oluşturmak için kullanılan ipliğe dönüştürülür.

re cyc pes

Geri dönüştürülmüş plastik çevreye faydalıdır.​

Geri dönüştürülmüş polyester kullanımı çevremize ve plastik atıkların azaltılmasına çok faydalıdır. Kullanılan plastik parçaların okyanuslarımızda veya depolama alanlarımızda bitmesini önler ve bu plastik parçaları için yeni bir yaşam sunar. Plastik okyanusa doğru yol bulduğunda, deniz hayvanları çok miktarda plastik tüketir. Onları büyük ölçüde tehlikeye sokan iç organlarını karıştırır. Küçük plastik parçalar da deniz mahsulleri yerken kendi tabaklarımıza doğru yol alıyor.

Neyse ki, PET tipi plastiği geri dönüşüme kazandırabiliriz. Bu yüzden boş şişeleri ve ayrı çöpleri toplamak önemlidir. PET ambalajı, geri dönüşüm etiketindeki 1 numarayla diğer plastik türlerinden ayırt edilebilir. Bu ambalajların doğru çöp kutusuna atıldığından emin olun, böylece potansiyel geri dönüştürülmüş polyester olarak kullanılırlar.​

Sürdürülebilir Tekstili Destekleyin!

Tekstilbilgi.net; Plastik atıkları toplamaya ve bu parçalara geri dönüştürülmüş polyester olarak yeni bir amaç sunmayı taahhüt eder. Plastik atıkları eritip geri dönüştürülmüş polyester giysiler ve çantalar oluşturmak için kullanılan ipliğe çeviriyoruz. Sebebimizi desteklemek ve geri dönüştürülmüş polyesterden yapılmış sürdürülebilir kıyafetler giymekle ilgileniyor musunuz?

Geri dönüştürülmüş polyester ile saf polyester arasındaki fark nedir?

Geri dönüşüm prosesi fiberi moleküler düzeyde sulandırdığı için, geri dönüştürülmüş polyester ile saf polyester arasında hiçbir fark yoktur. Geri dönüştürülmüş polyesterin yüksek mukavemeti ve fonksiyonel çok yönlülüğü dahil performans ve dayanıklılık, faydalar, geleneksel polyesterle aynıdır, ancak daha düşük çevresel etkiye sahiptir.

Geri dönüştürülmüş polyester neden daha iyi?

  1. Geri dönüştürülmüş polyester, yeni petrol çıkarma talebini azaltan ve genel karbon ayak izimizi azaltan yeni petrolün üretilmesini gerektirmez.
  2. Geri dönüştürülmüş polyester üretmek, iklim için daha iyidir, işlenmemiş polyesterden% 75 daha az CO₂ emisyonu oluşturur.
  3. Post-tüketici ve post-endüstriyel kullanım için

RE-CYCLE POLYESTER ÖZELLİKLERİ” için 2 görüş

  1. Halime Zengin

    Recycled polyester çok terletir mi?.. Vücuda zararlı mıdır?..Manto almıştım, bana zarar verecekse geri vereyim..Teşekkürler

    Yanıtla
    1. Halis Yazar

      Merhaba Halime hanım
      Recycle polyesterin sıradan polyesterden tek farkı geri dönüştürülmüş olmasıdır. Geri dönüştürme işleminden sonra normal polyesterden hiç bir farkı kalmamaktadır. Normal şartlarda polyesteri sadece dış giyim ürünlerinde kullanılmasını öneriyoruz. İdeal kullanım oranı olarak %50 polyester %50 diğer elyaf olduğu taktirde sizi terletmeyecek ve konforlu şekilde kullanabileceğinizi öngörüyoruz. %100 polyester bir manto aldıysanız bunu tekrar kontrol ederek polyester/pamuk ya da polyester/yün karışımlı bir ürünle değiştirmenizin doğru olacağını düşünüyoruz.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir