KUMAŞ FİRE HESAPLAMA

kumas fire hesaplama fire orani
Tarafından | 10 Şubat 2020

Kumaşta Fire Nedir?

Fire, üretilen herhangi bir üründeki ham madde kaybına denir. Üretim sürecinde fire kaybı olması olağan bir durumdur ancak belli fire oranlarını aşmamak kaydıyla bu fire oranları tolare edilebilir. Fire yüzdesi diye tabir edilen ise her kumaşın bir fire oranı vardır, örneğin polyester iplik ile keten ipliğin fire oranı farklıdır. Polyester sağlam bir iplik olduğu için firesi neredeyse %1 iken keten ipliğin firesi %6-7 lere çıkabilir.

Örme kumaş üretiminde fire oranları firmadan firmaya göre farklılık gösterse de ortalama fire %5 dir. Bu firenin içinde iplik miktarlarından hesaplanarak genel fire oranları belirlenir.

Örme Kumaş Fire Hesaplaması

Örme kumaşlarda fire hesaplaması yapmak çok basit bir kaç işlemle mümkündür ancak zor olan bu miktarların takibi ve kayıt altında tutulmasıdır. Şimdi sizlere sırasıyla fire hesaplaması nasıl yapılır anlatacağım.

İlk olarak kalem kağıt ya da bilgisayar programı olan excel yardımı ile fason olarak ördüğümüz ya da kendi işletmemizde çalışmakta olan kumaşın planlamasını yapmalıyız

1. Ne kadar kumaş örülecek? Eğer siparişimiz 2.500 kg ise ve örülecek olan kumaş %100 pamuk, viskon ya da herhangi bir tek iplikten ise burada max. fire oranında iplik hesaplayarak iplik çıkmak olacaktır. Bunun için hesap makinesi yardımıyla “2500 x 5 % + = ” işlemi yapmalıyız. Bu işlemle 2500 kg üretim için %5 fire oranında fazla iplik çıkarak ihtiyacımız olan miktarda üretim yapmamızı sağlayacağız. Eğer bu kadar iplik çıkmanıza rağmen gelen kumaş 2.500 kg dan daha az ise burada fire kaybı vardır.

2. Diyelim ki 2.500 kg kumaş üreteceğiz ama bu kumaşın içinde 2 çeşit iplik var. (%95 Tencel %5 Likra) Bunun için yapmamız gereken işlem ise “2500 X 5 % + =” Çıkan sonucun da %95 ini bulmak olacak daha sonra bulduğumuz sayıyı toplam rakamdan çıkararak %5 lik likra miktarını bulacağız.

3. İplik çıkışlarımızı %5 lik oranda fazla olarak yaptıktan sonra üretilen kumaş miktarına yetersiz kalıyor ise orada fazla fire kaybı var demektir. Bu durumda yapılacak işler ise öncelikle gönderilen iplik ve gelen kumaş miktarlarını kontrol etmektir. Bu miktarlarda bir sorun yoksa gelen iade iplikler kontrol edilir. Burada da bir sorun yoksa fasoncu işletmeye fazla olan fire miktarında iplik fiyatından fatura edilir ve zarar tahsil edilir.

SİPARİŞ
NO:
GÖNDERİLEN
İPLİK (KG)
GELEN
 İADE İPLİK (KG)
GELEN
KUMAŞ (KG)
FİRE
ORANI (%)
2020-128 2650 25 2500 5%

Bu örnekle Excel programında takip edilebilir.

Son olarak;  Örme kumaş fire takibi için birçok program vardır. Bunlardan en çok kullanılanı “egemen yazılım”dır. Sizde işletmenizin kumaş takibini daha kolay yapmak ve kalıcı bir çözüm arıyorsanız tavsiye ederiz.

Aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazabilirsiniz.

KUMAŞ FİRE HESAPLAMA” için 1 görüş

  1. Mert

    Kumaş fire excel formulünü paylaşıyorum

    =(GİDEN KUMAŞ-GELEN KUMAŞ)/GİDEN KUMAŞ*100
    Giden kumaş miktarının yazılı olduğu excel sütunundan gelen kumaş miktarının yazılı olduğu sütunu çıkarıyoruz. Çıkan sonucu giden kumaş miktarına bölüyoruz. Daha sonra çıkan sonucu 100 ile çarpıyoruz
    Bu kadar

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir