VİSKON KUMAŞ ÖZELLİKLERİ VE ÜRETİMİ

viscose fibre 1
Tarafından | 18 Aralık 2019
Kumaş adı Viskoz
Kumaş olarak da bilinir Rayon
Kumaş bileşimi Ağaç selülozu ve sentetik maddeler
Kumaş olası iplik sayısı değişimleri 300-600
Kumaş nefes alabilirlik Çok yüksek
Nem emici yetenekler Çok yüksek
Nem emici yetenekler Yüksek
Isı tutma yetenekleri Orta
Vücudu sarma özelliği Orta
Boncuklanma / kabarcıklanma  Orta
Kumaşın ilk üretildiği ülke Birleşik Krallık (İngiltere)
Bugün en büyük ihracatçı / üretici ülke Çin
Önerilen yıkama sıcaklıkları En düşük ısıda 
Yaygın olarak kullanılan Giyim, ev eşyaları, endüstriyel kayışlar, ipek alternatifleri

Viskon kumaş dokunuşa dayanıklı ve yumuşaktır ve dünyanın en sevilen tekstillerinden biridir ama pek çok kişinin merak ettiği viskoz kumaş tam olarak nedir, nasıl üretilir ve kullanılır?

Viskon Nedir?

Bir kumaş haline getirildiğinde rayon olarak da bilinen viskoz, bir tür yarı sentetik kumaştır. Bu maddenin adı, onu yapmak için kullanılan işlemden gelir; Bir aşamada, suni ipek, daha sonra katı bir forma yerleşen bal benzeri bir sıvıdır.

Rayonun ana maddesi odun hamurudur, ancak bu organik madde giyilebilir bir kumaş haline gelmeden önce uzun bir üretim sürecinden geçer. Bu özelliklerden dolayı, rayon’un sentetik mi yoksa doğal bir kumaş mı olduğunu belirlemek zordur; Kaynak materyali organik olmasına rağmen, bu organik materyalin maruz kaldığı işlem o kadar yorucudur ki sonuç esasen sentetik bir maddedir.

how viscose made

Viskon Kumaş Nasıl Yapılır?

Diğer rayon benzeri kumaş türleri, başlangıç ​​materyali olarak lignin içermeyen selülozu gerektirir, ancak bu tip kumaş odun hamurundan selüloz ile yapılabilir. Bu rayon üretim yöntemi birçok alternatiften çok daha ucuzdur ve bu işlemle yapılan rayon büyük ölçüde üretilebilir.

  1. Selüloz oluşturulması: Rayonun üretim süreci odun hamuru selülozun oluşturulması ile başlar. Kaliteli kumaş oluşturmak için, kullanılan selülozun en az yüzde 90 oranında saf olması gerekir.
  2. Alkali selüloz dönüşümü: Bu selüloz daha sonra selülozu alkali selüloza dönüştüren kimyasal bir reaksiyon üreten kostik sodada çözülür. Bu işlem, selülozdaki yabancı maddeleri uzaklaştırır ve üretim işleminin bir sonraki basamağına hazırlar.
  3. Presleme: Alkali selüloz daha sonra fazla sıvıyı gideren iki silindir arasına bastırılır. Bu preslenmiş tabakalar daha sonra parçalanır ve “beyaz kırıntı” adı verilen bir maddeye parçalanır.
  4. Yaşlanma ve xanthation: Beyaz kırıntı daha sonra saf oksijene maruz bırakılarak yaşlanır ve daha sonra “sarı kırıntı” adı verilen yeni bir madde yapmak için karbon disülfite maruz kalır.
  5. Olgunlaşma: Sarı kırıntı daha sonra eritilir ve birkaç saatlik bir süre için “olgunlaşmasına” izin verilir.
  6. Filtreleme ve ekstrüzyon: Olgunlaştıktan sonra sarı kırıntı süzülür ve gaz kabarcıkları giderilir. Daha sonra, duş başlığı gibi birçok deliğe sahip bir aygıt olan bir memecikten geçirilir.
  7. Asit banyosu ve tamamlanması: Son olarak, elde edilen madde, rayon filamentleri ile sonuçlanan bir sülfürik asit banyosuna batırılır. Daha sonra filamentler döndürülür, çekilir ve daha sonra istenen şekilde ve ebatta kesilebilen bir kumaş üretmek için yıkanır.

Viskon Kumaş Nasıl Nerelerde Kullanılır?

Rayon genellikle pamuk yerine kullanılır. Bu kumaş, pamukla birçok özelliği paylaşır, ancak bazı durumlarda, üretimi daha kolay veya daha ucuz olabilir. Çoğu tüketici pamuk ve ipek arasındaki farkı dokunarak anlatamaz ve bu kumaş organik malzemelerden yapıldığı için, bazen polyester gibi tamamen sentetik kumaşlardan daha üstün görülür.

Bu kumaş pamuğun kullanıldığı çoğu uygulama için kullanılır. Elbiseler, gömlekler veya pantolonlar olsun, suni ipek, çok çeşitli kıyafetler yapmak için kullanılır ve bu kumaş havlu, el bezi veya masa örtüsü gibi ev eşyaları yapmak için de kullanılabilir.

Rayon, bazen endüstriyel uygulamalarda da kullanılır. Bazı işletme sahipleri, suni ipekin pamuğa ucuz ve dayanıklı bir alternatif olduğunu düşünüyor.Örneğin, rayon, birçok tür lastik ve otomotiv kemerinde pamuk liflerinin yerini almıştır. Bu uygulamalarda kullanılan rayon tipi, giysi için kullanılan rayon tipinden çok daha güçlü ve elastiktir.

Ek olarak, suni ipekin aslında ipeğe alternatif olarak geliştirildiğini belirtmek önemlidir. Yıllar boyunca, tüketiciler rayonun ipeğin faydalı özelliklerinin hepsine sahip olmadığını kabul etmişlerdir ve rayon üreticileri şimdi ağırlıklı olarak bir pamuk yerine rayon üretmektedir. Bununla birlikte, bazı şirketler hala ipek yerine rayon üretebilir ve bu hafif ve yumuşak kumaştan yapılmış eşarp, şal ve gecelik görmek nispeten yaygındır.

Viskon Kumaş Nerede Üretilir?

viscose fabric uretim

Rayon, ağırlıklı olarak büyük ölçekli fabrika ayarlarında üretilmektedir. Raylı üretim süreci küçük işletme ortamında denenemeyecek kadar karmaşıktır;Bu kumaşı yapmak için, onlarca farklı tipte kimyasallara ve tekstil üretim makinelerine sahip olmak gereklidir. Çoğu durumda, diğer tekstil türlerinin de yapıldığı büyük fabrikalarda rayon yapılır.

Dünyadaki rayonların çoğu Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ta yapılırken, bu kumaşın üretimi büyük ölçüde denizaşırı yerlere taşındı. Bugünlerde çoğu rayon Hindistan, Pakistan, Endonezya ve Çin gibi ülkelerde yapılıyor.

Bu gelişmekte olan ülkelerde emek ucuzdur ve üretim düzenlemeleri yoktur veya zorunlu değildir. Bu faktörler, rayon üreticilerine, birinci dünya ülkelerinde çalışmanın gerekli bir yönü olan yüksek seviyedeki ek yükü emmek zorunda kalmadan daha fazla kar elde etmek için yön vermektedir.

Çoğu durumda, ham rayon, üretildiği tesisin veya yakın bir tesisin bulunduğu son ürüne dönüştürülür. Bununla birlikte, bazı rayon üreticileri, ham ürünlerini kıyafetlere, ev tekstillerine veya başka bir ürüne dönüştürmek için yurtdışına göndermeyi tercih edebilirler.

Viskon/Rayon Çeşitleri Nelerdir?

Rayon çeşitli şekillerde yapılır ve her üretim metodu farklı bir kumaş türü ile sonuçlanır. Bazı durumlarda, 19. yüzyılın sonunda geliştirilen orijinal rayon üretim yöntemleri hala kullanılmaktadır, ancak bazı üreticiler modern modern rayon üretim yöntemlerine geçmiş olabilir. Tüketici kullanımına uygun farklı tip rayon örnekleri:

  • Nitroselüloz: Üretilecek ilk rayon türü nitroselüloz rayon olarak adlandırılmıştır. Suni ipek kumaşın bu versiyonu ilk olarak 1855 yılında “yapay ipek” adı altında geliştirilmiştir ve 1891’de ticari üretime girmiştir. Ancak, nitroselülozlu rayon oldukça yanıcıydı ve üretimi asetat ve kupramonyum rayonundan daha pahalıydı. Bu nedenle, bu tür suni ipek üretimi 1900’lerin başlarında sona erdi.
  • Asetat: Rayon ve asetat kumaşları kimyasal olarak farklıdır, ancak asetat daha önce işleri bir dereceye kadar karıştıran rayon olarak adlandırılmıştı.Her iki kumaş da selülozdan yapılırken, asetat kumaşı üretme işlemi, selüloz ve asetik anhidrid arasında bir reaksiyon oluşturmayı içerir. Rayonun asetattan önemli ölçüde daha güçlü olması nedeniyle, asetat kumaş üretimi onlarca yıl önce durdu.
  • Cupramonyum rayon: 1800’lerin ortalarında selülozun tetraamincopper dihidroksit içinde çözündüğü ve ortaya çıkan maddenin başlangıçta ampuller için karbon fiber üretmek için kullanıldığı keşfedildi. 1899’da üreticiler tekstiller için cupramonyum rayon kullanmaya başladılar ve 1904’te gerçek ipek kadar yumuşak hissettiren rayon yapmak mümkün oldu. Bununla birlikte, yeni rayon üretim yöntemlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte, cupramonyum rayon üretimi durdu.
  • Modern yöntem: Çoğu rayon, 1894’te Charles Frederick Cross tarafından geliştirilen modern bir yöntemle yapılmıştır. Bu yöntem, rayon lifi üretmek için karbon disülfür ve ksanfat kullanır ve bu işlemle yapılan rayon, Amerika Birleşik Devletleri ve Amerika’da inanılmaz popüler hale gelmiştir. İngiltere, 20. yüzyılın ilk birkaç on yılında. Modern yöntemle suni ipek üretmek, daha önce gelen yöntemlerden çok daha ucuz, bu nedenle bu tip suni ipek tekstile seri üretime giren ilk model oldu. Modern yöntemle yapılan Rayon, endüstriyel uygulamalarda kullanılan ilk rayon türüdür.
  • Liyosel: Selülozu N-metilmorfolin N-oksit adlı bir çözücüde çözerek oluşturulduğundan, liyosel aslında kimyasal olarak rayondan farklıdır.Bununla birlikte, bu iki madde hem his hem de dayanıklılıkta neredeyse aynı olduğundan, liyosel genellikle bir çeşit rayon olarak kabul edilir. Liyosel orijinal olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde geliştirilirken, bu kumaş ağırlıklı olarak Çin’de üretilmektedir.
  • Modal: Bu tip rayon normal rayondan önemli ölçüde daha güçlü ve daha gergindir ve genellikle iç çamaşırı ve çarşaf gibi ev eşyası ve giyim eşyası yapmak için pamuk ve spandex ile birlikte kullanılır. Modal rayonların çoğu kayın ağaçlarından elde edilen selüloz ile üretilir ve sulandırılmış selülozun eğrilmesi ile oluşturulur. Modal rayon pamuğundan daha az hap alır ve normal rayonun aksine bu kumaşı kurutmak güvenlidir.

Rayon Çevreyi Nasıl Etkiler?

Suni bitkilerden elde edilen maddeler ile yapıldığından, doğası gereği kirletici değildir. Selülozun kendisi ekosistemdeki otomatik işlemlerle doğal olarak geri dönüştürülen doğal bir maddedir. Rayonun yarı sentetik bir elyaf olarak kabul edilmesi, birçok tüketicinin ve işletme sahibinin, sürdürülebilirliği ve çevresel etki açısından rayonu pamuğa eşit olarak görmesini sağlamıştır.

Ancak Rayon, sadece selülozdan ibaret değildir. Rayon üretim sürecinde bir takım zehirli kimyasallar kullanılır ve üretim işlemi tamamlandıktan sonra bu maddelerin uygun şekilde imha edilmesi zordur. Aslında, rayon üretimi sırasında üretilen kirli su, bu tür bir lifin gelişmesinden bu yana büyük bir endişe kaynağı olmuştur; Bu kaygılar 1970’lerin çevresel hareketi boyunca sürdü, ancak 1990’lı ve 2000’li yıllarda rayon üretiminin çoğunluğunun yurt dışına taşınmasından sonra öldüler.

Bununla birlikte, zehirli kimyasalların kullanılması, rayon üretim sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. Örneğin, sodyum hidroksit kullanmadan, su yollarını kirleten ve hava kalitesini düşüren rayon üretmek mümkün değildir. Karbon disülfit, rayon üretim sürecinin bir başka ayrılmaz parçasıdır ve bu kimyasal, doğum kusurları, kanser, cilt koşulları ve kalp hastalığı gibi insanlarda olumsuz etkilerle bağlantılıdır. Ayrıca, özün özü, bir ağacın yaklaşık yüzde 70’ini boşa harcar ve kalan kimyasal olarak kirlenmiş ağaç materyali genellikle ayrım gözetmeden dökülür.

Suni ipek üretmek, pamuk üretmekten çok daha fazla adım gerektirir ve üretilen her suni rayon lifi, genellikle uygun şekilde bertaraf edilmeyen çok daha fazla miktarda atık madde üretir. Raylı üretim başlıca üçüncü dünya ülkelerinde gerçekleştiğinden, gelişmekte olan dünyadaki çoğu tüketicinin bu popüler tekstil malzemesinin üretimi ile bağlantısı kesilmiş bir bakış açısı vardır.

Ancak, gelişmekte olan ülkelerdeki ekosistemler rayon üretiminden olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu kumaşın yaratılmasıyla bitki ve hayvan yaşamı zarar görür ve insan ekosistemi de kirlenir. Ayrıca, rayon üretimi ormanları hızla tüketmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir