ASETAT KUMAŞ ÖZELLİKLERİ

acetate fabric asetat kumas
Tarafından | 19 Aralık 2019

Lifler ipliklerin, iplikler ise kumaşların ham maddesidir. Lifler doğal veya yapay olabilir. Doğal lifler pamuk, ipek, yün ve keten içerir. Sentetik elyaf, asetat, naylon ve polyester içerir. Asetatın özellikleri, güzel ve rahat kumaşların üretilmesine imkan verecek şekildedir. Asetat iplikler, dokuma ve örme işlemlerinde önemli bir rol oynamaktadır. Astar gibi seri üretim ürünlerinde kullanım için idealdir ve ayrıca fantezi kumaş pazarları için özel kumaşların üretimi için de kullanılabilir. Bu gezegendeki her şey gibi, asetat da avantaj ve dezavantajlara sahiptir.

Asetat Kumaşlardaki Konfor Faktörü

Asetattan yapılan kumaşlar, kullanıcılara yüksek düzeyde konfor sunar. Astar için asetat kumaşın kullanılması, özellikle asetatın diğer sentetik elyaflara kıyasla daha iyi nem emme özelliklerine sahip olması nedeniyle faydalıdır .Bu özellik, kullanıcılara daha iyi ter kontrolü sağlayarak konfor seviyelerini arttırır. Ayrıca asetat kumaşları iyi sarkar ve yapışmadan vücut hatlarına uyar. Yumuşak bir havası vardır ve çeşitli derin renklerde mevcuttur. Bazı Üniversitele tarafından yürütülen bilimsel bir ‘Konfor Çalışması’ asetat astarların polyester astarlara göre daha az nemli, daha az yapışkan ve daha emici olduğunu göstermektedir.

acetate e1576587026117

Asetat kumaş üretim prosesi

(Yeşil Elyaf) Asetat Nasıl Üretilir?

Asetat, odun hamurundan imal edildiği için çevre dostu bir elyaftır. Odun hamuru, yakından yönetilen odun hamuru ormanlarında yetişen yenilenebilir bir kaynaktır. Ağaçlandırma programları tekstil endüstrisi için yeterli miktarda asetat elyaf tedariki sağlar. Ayrıca, asetat doğal kaynaklardan olduğu için, sentetik veya kimyasal elyaflara kıyasla hipoalerjeniktir. Asetatın ayrıca biyolojik olarak bozunabilir olduğunu ve çevreye zarar vermeden sıkıştırılabileceğini veya yakılabileceğini göstermiştir.

Asetat Kumaşlardaki Benzersiz Özellikler

Asetat lifleri normal kullanımları için dezavantajlı olan bazı özelliklere sahiptir.

  • Asetat, düşük ısıya dayanıklı özelliklere sahiptir ve yüksek sıcaklıklara duyarlıdır.
  • Bu, asetat kumaşları ütülerken dikkatli olmanız gerektiği anlamına gelir.
  • Bir asetat kumaşını ıslakken veya nemli bir bezle ütülenmek en iyisidir.
  • Asetat organik çözücülere duyarlıdır. Bu nedenle parfüm ve tırnak cilası sökücülerinden uzak durun ve asetat giysilerinin ömrünü uzatın.
  • Asetat lifleri ayrıca kırışmaya meyillidir ve hiçbir ütüleme işlemi kırışıklıkları dışarı çıkarmaz.
  • Asetat lifleri düşük aşınma direncine sahiptir. Aşınma direnci, elyafın yüzey aşınması, sürtünme ve diğer sürtünme aktiviteleri nedeniyle şekil kaybına dayanma kabiliyeti anlamına gelir. Düşük aşınma dayanımı nedeniyle, asetat kumaşlar düşük dayanıklılığa sahiptir, daha hızlı aşınır ve uzun süre dayanmaz.

Asetat Kumaşların Yıkanması

Asetat kumaşlar, doğal kumaşlara kıyasla daha fazla özen ve bakım gerektirir. Asetat lifleri, suya uzun süre maruz kaldığında mukavemeti kaybetme eğilimindedir. Yani evde yıkanamazlar. Çoğu asetat kumaşının iyi durumda tutulması için kuru temizleme yapılması gerekir ve düzenli olarak kuru temizleme pahalı bir iştir.

Selüloz asetattan yapılan giysilerin çoğunun kuru temizleme yapılması gerekir. Giysi talimatları yıkamaya izin veriyorsa, ılık suda elde yıkayın ve hafif köpüklenin. Giysiyi sıkmayın ve kuruması için düz olarak yatırmayın.

Ütüleme

Selüloz asetat kolayca yanar. Ütüyü düşük bir sıcaklığa ayarlayın ve giysi nemliyken iç kısmından ütüleyin. Dışarıdan bastırmak istiyorsanız, önce giysinin üzerine bir baskı bezi koyun.

acetate fibers

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir