Ahşap Kaplama (Ahşap Kaplamalık): Sert ağaçlardan kesme, soyma veya biçme yöntemiyle elde edilen çok ince ahşap levhalara denir.
Ahşap Konstrüksiyon: Bir çerçeve içinde yan yana dizilen tablalara, bir ızgara meydana getiren ağaç çıtalarına, karton peteğin iki yüzüne kontrplak tablalara ve suni tahta levhası yapıştırılarak yapılmış tablalardır.
Ahşap Masif: Kütle ya da külçe halinde olan; som ahşap.
Bambu: Tropikal menşeli dayanıklı ve esnek bir malzemedir, bambu malzemenin bine yakın çeşidi bulunmaktadır.
Baza: Üstüne yatak konabilen, altı açılılır mekanizması sayesinde dolap veya sandık olarak kullanılan üniteye verilen ad’dır.
Bini: Kapı, pencere gibi bölümlerin kanatları kapandığında kalan boşluğu örtmek üzere bu kanatların kenarına yapılan çıkıntılı kısım veya taşkın çıta.
Cilalama: Bir mobilyaya düzgün ve parlak bir yüzey kazandırmak için mekanik yöntemlerle uygulanan bitirme işlemidir. İşlem sırasında aşındırıcı yada örtücü maddeler kullanılır.
Cumba : Bir ahşap tablanın kenar yüzüne denir.
Demonte Mobilya : Parça parça paketlenmiş ve yeniden sökülüp takılabilecek şekilde tasarlanan, buna uygun bağlantı elemanları ile üretilen mobilya çeşididir.
Dilsiz Uşak : Ceket, mont benzeri eşyaları asmak için kullanılan, üst tarafı askı şeklinde olan tekil vestiyerlere denir.
Emprenye : Emprenye; Özel yöntemlerle ahşabın gövdesine çesitli kimyasal maddelerin emdirilmesi işlemidir. Bu işlem ahşap malzeme işlenmeden önce bir kez uygulanırken ahşabın ömrünü en az 10 kat artırmaktadır.
Formika : Kaplama amacıyla kullanılan; Fenol formol reçinesine batırılmış ve yüzeyi yapay reçine ile kaplanmış birkaç kat kâğıttan oluşan malzemedir.
Gardırop : Giyim eşyalarının saklandığı dolaplara genel olarak verilen ad.
Gümüşlük : Evin yemek odasında yer alan; cam, porselen, gümüş ve benzeri dekoratif eşyaların sergilenebildiği genellikle cam kapaklı yüksek dolaplara denir.
High-Gloss : Mobilya sektöründe parlak ve yarıparlak malzemelerden üretilmiş paneller, genel adlarıyla high-gloss (yüksek parlaklık) panel olarak adlandırılmaktadır. Kısaca high-gloss adı verilen malzemeler;
İpyolet Kilit: Sürgüleri ile dolap kapağının altından ve üstünden kilitleme yapan, genellikle dolab türevlerine monte edilen gömme kilit türüdür.
Karyola: Üstüne yatak yerleştirilmesi için ahşap veya metalden üretilen edilen mobilya çeşididir.
Komodin: Karyola başlarında yer alan, iki – üç çekmeceli olarak tasarlanan ve genellikle dekoratif aydınlatma ile dekore edilen küçük dolaplardır.
Konsol: Genellikle salon için tasarlanan, duvar kenarına yerleştirilen, üzerine dekoratif eşyaların yerleştirildiği, çoğunlukla özel tasarım aynaların kulanıldığı çekmeceli dolap çeşididir.
Lake Boya: Mobilyanın; Bir kat astar boya ile boyandıktan sonra zımparalanması ve daha sonrada üzerine selülozik boyama yapılması sonucu elde edilen ve değişik renklerde uygulanabilen bir tür boyama işlemidir.
Laminat: Yapay reçine çözeltisi emdirilmiş kağıtların üst üste yerleştirilerek, sıcak preslerde basınç altında sıkıştırılması ile elde edilen malzemedir.
Mdf: (Medium Density Fiberboard= Orta Yoğunlukta Lif Levha) ağaç liflerinin sıcakta sertleşen sentetik reçine ile preslenerek birbirine kaynaştırılmasıyla levhalar halinde üretilen ahşap esaslı bir malzemedir.
Mdf LAM: MDF levha üzerine, sanayi makineleri yardımı ile melamin reçinesi ve tutkal tatbik edilerek dekoratif kağıt ile kaplanması sonucunda elde edilen levhadır.
Masif: Tomruktan biçildikten sonra kurutularak veya kurutulmadan kullanılan ahşap malzemeye verilen isimdir.
Mobilya: Farklı amaçlarla kullanılmak üzere ahşap, cam, kumaş, deri gibi malzemelerle imal edilen eşya. Mobilya, demonte veya bütün olarak taşınabilir ya da yerinde sabit olarak tasarlanabilir.
Pervaz: Gömme dolap, kapı, pencere v.b. işlerde taşıyıcı çerçeve ile duvarın üzerine tutturulan tahta. Veya kapı, pencere vb. yerlerin kenarlarına geçirilen ensiz parçaya verilen isimdir.
Portmanto: Ofis, otel, lokanta veya evlerde ceket, pardesü, şapka gibi eşyaları bırakmak üzere yapılmış askı ve dolaplardan oluşan mobilya’ya verilen isim.
Ranza: İki yataklı karyolanın özel olarak üst üste konumlandırıldığı dar alanlarda kullaılmak üzere tasarlanmış, 2 katlı karyoladır.
Sunta: Sıkıştırılmış talaş ve yongadan levhalar halinde üretilmiş malzemedir.
Suntalam: Odun veya odunlaşmış bitkisel hammaddelerin kurutulmuş yongalarının sentetik reçine tutkalları ile sıcaklık ve basınç altında yapıştırılması ve biçimlendirilmesi sonucunda elde edilen levhalardır.
Şifonyer: Birkaç çekmeceden oluşan, giysi ve eşyaları saklamaya yarayan bi kaç katlı olarak üretilen dolaplardır.
Tel Dolap: Eski dönemlerde buzdolabı yerine kullanılan yanları ve kapağı ince delikli telden yapılmış dolap çeşididir.
Vestiyer: Ofis, restoran, tiyatro gibi veya evlerde şapka, pardesü, şemsiye gibi eşyaları bırakmak üzere yapılmış askı ve kapalı dolaplardan oluşan bölüm.
Yüklük: Yorgan, döşek gibi büyük eşyaları barındırmak amacıyla yapılan, bu eşyaların günlük kullanımda olmayanların saklandığı geniş dolaplardır.
Zigon Sehpa: İç içe geçerek yer kaplamayan sehpalar grubudur.