KALİTELİ HAVLU NASIL ANLAŞILIR?

havlu
Tarafından | 18 Ocak 2020

Evimiz için havlu seçerken en başta yumuşak olmasına ve su emiciliğine dikkat ederiz. Bu iki husus var oldukça bizim için gerisinin çok da bir önemi yoktur.

Sık dokunmuş, tüyleri (hav) uzun, yüzde yüz pamuktan mamül herhangi bir havlu ev ortamında işimizi rahatlıkla görecektir. Peki aynı havlu konaklama hizmeti veren bir işletmede ne ölçüde randıman verir, doğru bir yatırım olur mu, gelin hep birlikte inceleyelim.

Oteliniz için havlu satın alacaksanız, havlularınızın ev koşullarının aksine; özellikle yoğun sezonda her gün yıkanacağını göz önünde bulundurarak yatırım yapmalısınız.

Hergün yıkamanın altından kalkarım” diye düşünebilirsiniz. Evet, iyi bir teşkilat kurarak oluşturduğunuz çamaşırhaneniz bu işe cevap verebilir. Ancak, satın aldığınız havlu ev tekstiline yönelik üretildiyse, sık yıkama uygulandığında sertleşecek, rengi beyazdan griye dönecek ve sonunda iplikleri koparak yırtılmaya başlayacaktır.

Yatırımınızı planlarken göz önünde bulundurmanız gereken bir başka husus ise havlunun gramajıdır. Yüksek gramajlı havlular özellikle yoğun sezonlarda sizi ciddi sorunlarla başbaşa bırakabilir.

450 gram banyo havlusunu yıkamakla 750 gram havluyu yıkamanın süre ve maliyet açısından ciddi farkları vardır. Düşük gramajlı havluları belki bir kerede yıkayabilecekken, sınırlı kapasiteye sahip çamaşır makinesinde yüksek gramajlı havluları belki 2 turda yıkamanız gerekebilir. Bunun günlük, haftalık maliyetinin altından kalkılabilir. Ancak, yıl geneline vurduğunuzda ciddi bir elektrik, su, kimyasal, makine bakımı ve personel gideri demektir. Yani ağır havlular, yalnızca satın alma maliyetinizi arttırmakla kalmaz, aynı zamanda işletme maliyetinizi de ciddi ölçüde yükseltirler.

Kaliteli otel havlusu nasıl olmalıdır?

Çarşaf ve nevresim için yazdığımız çarşaflık kumaşın bilinmeyenleri yazısında da bahsettiğimiz gibi, havlunun kalitesini belirleyen ilk unsur iplik kalitesidir. Pamuk ipliğinin kalitesini aşağıdaki hususlar belirler.

İpliğin menşei

  • Amerikan pamuğu
  • Türk pamuğu
  • Hindistan, Pakistan, Çin gibi ithal Asya ve Uzakdoğu menşeli pamuklar

İpliğin üretim tekniği

Kaliteli iplik kaliteli havlu üretimi için şarttır. Uzakdoğu’nun kısa ve kirli renkli liflerinden imal edilmiş pamuk ipliği ancak silikon benzeri kimyasallarla dolgun ve yumuşak gösterilir. Satın aldığınız havlular bir süre sonra zımpara kıvamında sertleşiyorsa, satın aldığınız havlu büyük ihtimalle uzakdoğu menşelidir.

İpliğin ardından havlu kalitesini belirleyen diğer önemli unsur terbiye ve boya işlemleridir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi çeşitli yardımcı kimyasallarla havlulara dolgunluk, yumuşaklık vermek mümkündür. Ancak her kimyasalda olduğu gibi sık yıkamaya maruz kalan tekstillerden bu tip kimyasallar kısa sürede ayrılır.

Havluda kaliteyi belirleyen baş unsur pamuğun menşei, lif uzunluğu ve lifin çapıdır.

Örneğin masa örtüleri için bizden su ve kir geçirmezlik özelliği sorarlar. Evet, boyahanelerde terbiye esnasında hemen her tip kumaşa bu özellikler kazandırılabilir. Ancak, bu kimyasalların kumaşa tutunabilmeleri için ekonomik ömürleri boyunca toplamda 20, bilemediniz en fazla 30 kere yıkanmaları gereklidir. 30 yıkamadan sonra bu kimyasallar kumaşın üzerinden akıp gider. Kimyasal apreler ev ortamı için mantıklı bir tercih olabilir, fakat işletmelerdeki yoğun yıkama mutlaka hesaba katılmalıdır. Aynı örnek havlular için de geçerlidir.

Terbiye aşamasında kullanılan aprelerin menşei ve kalitesi, terbiye aşamaları, silikon dolgu gibi yapay yöntemlerin kullanılıp kullanılmadığı kaliteyi belirleyen faktörlerden birkaçıdır.

Boyama aşamasında ise kullanılan boyanın maliyeti ürünün fiyatını doğrudan etkilediği için iki farklı tip boya tercih edilmektedir.

  • Indantren boya pahalıdır. Uzun süre kalıcı renk vermek için kullanılır.
  • Pigment boya doğrudan ipliğe nüfus etmez. İşlem “binder” adı verilen yapıştırıcı ile ipliğe yapışmak suretiyle gerçekleşir. Sık yıkamanın ardından renkleri solan ucuz tekstillerin çoğunda bu yöntem kullanılmıştır.

Özet

Yazıyı toplarlayacak olursak aşağıdaki kriterler havludaki kaliteyi belirler;

  • Amerikan veya Türk pamuğu (Maliyetinin çok yüksek oluşu sebebiyle Mısır pamuğundan bahsetmiyoruz. Ayrıca, piyasa fiyatlarına Mısır pamuğu ile dokumuş havlu sattığını iddia eden olursa ciddiye almayınız.)
  • Tüy (hav) yüksekliği
  • Terbiye ve boya işlemleri

Son sözler

Uzakdoğu’dan ithal edilen iplikler ile havlular dokunmakta veya satışa hazır şekilde havlular da ithal edilmektedir. Tamamı düşük kalite bu havlular uygun fiyatları sebebiyle ilginizi çekebilir. Ancak randıman alamayacağınızı, yatırımınızın boşa gideceğini ve üstelik tesisinizde konaklayan misafirlerinizin de işletmenizden memnun ayrılmayacaklarını belirtelim.

Bir de piyasada gitgide yaygınlaşan pamuk polyester ve polyester iplikle dokunmuş havlulardan kısaca bahsedelim. Silikon apreler ile geçici olarak hidrofilite (suyu emme özelliği) kazandırılan bu havlular, yukarıdaki satırlarda bahsettiğimiz gibi, birkaç yıkama sonrasında suyu emme özelliklerini yitirecek, cilde sürüldüğünde sentetik bir his vereceklerdir. Bu tip ürünlerden de kaçınmanızı önemle hatırlatırız.

Fiyatı düşük ürün satın alırken iki kere düşünmeniz gerekir. Nasıl Salı Pazarındaki gömlek ile Vakko’da satılan gömleğin fiyat ve kaliteleri aynı değilse, aynı durum tüm emtialar için geçerlidir. Bir ürün veya hizmeti ucuza sunmak için birşeyleri azaltmak, maliyeti düşük olanı tercih etmek gerekir. Yemek satıyorsanız zeytinyağı yerine bitkisel yağ, otomotiv tamirhaneniz varsa tam sentetik yağ yerine madeni yağ, yıkama hizmeti veriyorsanız pahalı deterjan yerine ucuz deterjan ve az su, bizim gibi tekstil alanında faaliyet gösteriyorsanız da yerli ve kaliteli ürün yerine Uzakdoğu’dan kilo ile ithal edilmiş tekstillerle çalışmanız gerekir. Hayır kurumları haricinde bu denklemin başka bir iktisadi açıklaması yoktur.

Kaynak: https://www.beltatex.com/faydali-bilgiler/kaliteli-havlu-nasil-anlasilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir