Kına Süsleme
Kına gecesinin en çok talep gören malzemelerinden biri de kına çeşitleridir. Bir nevi kına gecesine davetiye özelliği taşımaktadır. Birçok türü olup hepsinin kendine has ayrı bir görselliği vardır. Kına gecelerinde tercih edilen modellerden bazıları; kutulu kına, gelin damat figürlü kına, güllü kına, oje aksesuarlı kına, tırnak törpüsü aksesuarlı kına, keseli kına vb.dir.
Kına Mumu
Kına geceleri için kullanılan kına mumunu, isterseniz evinizde süs olarak da kullanabilirsiniz. Sehpa üzerinde ya da dekor olarak evinizin herhangi bir yerinde kullanabileceğiniz kına mumları renkleri ve dikkat çeken hoş tasarımları ile kullandığınız yere güzel bir görü- nüm kazandırabilir.
Kına Gülleri
El Gülleri, kına gecesinde yeni yeni kullanılmaya başlayan bir aksesuardır. Renk alternatifi çok geniş olup genellikle kırmızı, krem, pembe renkleri tercih edilmektedir. El gülü yapımı da gayet basittir. Makyaj pamuğunun veya daire şeklinde kesilmiş keçenin etrafında dönecek kadar bir lastik silikonla yapıştırılır. Sonra tekrar silikonlanıp üzerine gül yapıştırılır. Böylece ele takılacak hâle getirilir.
Kına Sepeti
Kına çerezi, kına çeşitleri ve diğer malzemelerin dağıtımında kullanılan kına sepetleri kına gecelerinin olmazsa olmazlarındandır. Kına sepetleri ayrıca nişan sepeti olarak da kullanılabilir. Genellikle renk ve model uyumu bakımından kına tepsileri ile takım olarak satılır. Tabi ki tek olarak almak da tercih edilebilir. Genellikle kırmızı ve beyaz renkli kına sepetleri tercih edilen modeller arasındadır. Kına sepetinde kristal tül, polyester saten, kadife ve organze kumaşlar, danteller kullanılır.
Kına Tepsisi
Kınayı kullanmaya ve kına dağıtımına yarayan kına tepsisi kına gecesinin vazgeçilmez malzemelerindendir. İçerisinde kınanın koyulacağı bir kap mevcuttur. Bu kap tepsinin tam ortasında olup geri kalan bölgeleri ikram için kullanılır. Süslemeleri ve rengi gelinin kullandığı bindallı, kaftan gibi kıyafetlerle kombinasyon oluşturması açısından büyük önem taşır. Kına gecelerinde tercih edilen renkler arasında kırmızı, beyaz, bordo, fuşya, lila vardır. Sünnet kınalarında ise lacivert, beyaz ve mavi kullanılmaktadır. Kına tepsisi ve kına sepeti iyi bir takım oluşturur.
Kına Tacı
Uzun yıllardır çeşitli geleneklerde kullanılan taç, kına gecelerine de ayrı bir güzellik katmaktadır. Kına gecelerinde genellikle kırmızı, pembe ve beyaz renkli taçlar tercih edilmektedir. Üzerinde kullanılan taşlar, süsler ve tül taç fiyatlarını etkileyen faktörlerdendir. Bu ürüne nedime tacı veya nedime duvağı da denmektedir.
Kına Mendili
Halay mendilleri, kına gecesi, düğün, asker uğurlamaları gibi eğlencelerde kullanılan, halay başının belli olmasını sağlayan bir aksesuardır. Pullu kumaştan imal edilen halay mendilleri günümüzde de çok revaçtadır.
Kına Başörtüsü ve Eldivenleri
Kına gecelerinin olmazsa olmaz malzemelerinden birisi de kına başörtüsü ve kına eldivenleridir. Kına gecelerinde kullanılan çoğu malzeme gibi eskiden beri kullanılır. Bu kına örtülerinin yeşil olanlarını da erkekler kullanmaktadır. Kına başörtülerinin ve eldivenlerinin tamamına yakınının rengi kırmızıdır. Üzerlerine pullardan oluşan modeller, isimler şekiller yapılmaktadır. Gelin beli ile tamamlanan bir settir.
Kına Elbisesi
Kına gecelerinin yıllar öncesine dayanan âdetlerinden birisi de bindallı kullanımıdır. Bindallılar; kadife, ipek, saten, atlas kumaştan yapılan üzerlerine çeşitli desenler işlenerek gösterişlerine daha fazla estetik katılan uzun giysilerdir. Osmanlı döneminde hemen hemen her düğünde veya kına gecesinde bindallılar kullanılırdı.
Bindallılar, günümüzde daha çok Anadolu‟da ve diğer şehirlerde düğün örf ve âdetlerine dikkat eden insanlarımız tarafından tercih edilmektedir. Aynı zamanda düğünlerde kırmızı, pembe, lacivert bindallılardan sonra beyaz bindallı moda olmuş sonraları yerini Avrupa âdeti olan gelinliklere bırakmıştır. Fakat şu anda bazı şehirlerde sadece kına gecelerinde değil, düğünlerde de bindallılar kullanılmaktadır. Önceleri el işçiliği, kumaşın zor bulunması gibi sebepler dolayısıyla pahalı olan bindallılar, gelişen teknoloji sayesinde herkesin alabileceği bir elbise hâline gelmiştir. Kına kemeri, şalvarı, kına başörtüsü, çarıkları tamamlayıcı unsurlarıdır.
Kına Gecesi Hazırlıklarında Kullanılan Aksesuarlar
Düğünden bir gece önce, kadınların kendi aralarında, gelinin eline kına yaktıkları bu gecede temel gereç kınadır. Bunun yanı sıra değişik yörelerde çeşitli çerezler ve lokum ikram edildiği de görülmektedir. Kına gecesinde kullanılan objeler ise; çeşitli yapay çiçeklerle hazırlanmış buketler, simli veya cam taşlar, çiçek buketleri, nazar boncuklu ürünler, deniz kabukları, karton, polyester, porselen, akrilik, ahşap, metal gibi her türlü malzemeden yapılan kutular, keseler, kristal hediyelikler, buzdolabı mıknatısları, kelebek, uğur böcekli ve melekli ürünler, fotoğraf çerçeveleri, anahtarlıklar, çeşitli renkli ve kokulu mumlar, lavanta ve sabunlar vb.dir
Model seçimi
Model seçerken yaşanan yörenin özellikleri, gelenek ve görenekleri, ürünün niteliği, boyutu, müşteri grubu vb. etkenler göz önünde tutulmalıdır. Bu sayede kullanılacak kumaşların, kurdelelerin, objelerin, inci ve boncukların türü, rengi, boyutu, biçimi gibi özellikler belirlenebilir.