KONFEKSİYONDA UYGUN ÇALIŞMA ORTAMI

konfeksiyon 1
Tarafından | 17 Mart 2018

Hazır Giyim İşletmelerinde Çalışma Ortamının Düzenlenmesi

Çalışma alanlarını düzenlemede genel amaç, üretim faaliyetlerini ve iş akışını kolaylaştırmak, geri dönüşümleri minimize etmek, üretim süresini ayarlamak, işlem stoklarını azaltmak, dar boğaz teşkil eden işlemleri kontrol altına almak gibi üretim sürecindeki yerleştirmelerden kaynaklanan sorunları azaltarak maliyetleri düşürmek ve verimliliği arttırmaktır.

Ayrıntılı planlamada, çalışma alanlarının saptanması dışında eşyaların arasındaki hareket alanları da hesaplanır. Hareket alanlarına koridorlar, yani çalışma yerleri arasındaki gidiş geliş yolları ve çalışma aracı başında görevin uygulanabilmesi için gerekli olan ergonomik hareket sahaları girer.

Hazır giyim işletmelerinde çalışma alanlarının düzenlenebilmesi için, öncelikle genel olarak iş yeri yerleşim sistemlerinin bilinmesi gerekir. Bunlar:

Ürüne göre yerleşim: Hazır giyim için uygun değildir. Çünkü bu düzende ürün için gerekli tüm teçhizat bir bölümde toplanır.

Sürece göre yerleşim: Malzeme sistem içinde dolaşır. Sürece göre ayrılmış bölümlerin malzemenin gideceği yolu en aza indirecek şekilde sıralanması gerekir. Aynı karakterdeki makinelerin aynı yerde toplanması üretimi esnekleştirir. Uzmanlaşma üst düzeyde olduğundan ürün çeşitliliği arttırılabilir. Hangi tür işlemin hangi bölümde yapıldığı belli olduğundan kontrol kolaydır. Hazır giyim için en uygun düzen budur.

Sabit konumlu yerleşim: Hazır giyim için uygun değildir. Çünkü bu düzende ürünün ana parçası ve malzemeler sabittir.

tekstil sektor

Tekstil fabrika çalışanları

Çalışma araçları arasındaki mesafeleri belirlerken ergonomik bir yaklaşım içinde olmamız gerekir. Mesafeler rastgele değil antropometrik verilere göre yani insan vücudu boyut farklılıklarına uygun belirlenmelidir. Ayrıca ergonomik değerlerin dışında düşünülmesi gereken başka noktalar da vardır. Bunlar:

  • Üretim sistemi,
  • Transport sisteminin türü (taşıma araçlarının çeşidi),
  • Çalışma yerinde bekletilen malın miktarı,
  • Mamul parçaların depolanması,
  • Çalışma yerinde parçaların alınışı ve verilmesi,
  • Çalışma yeri emniyet kural ve talimatlarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir