KREP KUMAŞ ÖZELLİKLERİ

krep kumaş
Tarafından | 27 Aralık 2017

Krep Kumaşlar genellikle ipek, yün veya viskozdan üretilir. Fakat günümüzde polyester –yün (pamuk ve polyester) karışımlı olarak da üretilmektedir. Doğal kumaşların hava geçirgenliği daha fazladır, doğal kumaş tercih ediyorsanız %100 ipek krep veya %100 yün krep olanlarını almalısınız. Yüzde yüz polyester olanların, yün veya ipek olan kadar hava geçirgenliği olmayacağını unutmamak gerekir.

Krep Kumaş Özellikleri

Bu kumaşın özellikleri arasında birçok unsur sayılabilir. Bu kumaşların özellikleri arasında öncelikle şunlar yer almaktadır:

  • Her vücut tipine yakışır, vücuda yapışmaz.
  • Yün, polyester, pamuk gibi kumaşlar karıştırılarak da imal edilmektedir,
  • %100 ipek, viskoz veya pamuk ile üretilebilirler,
  • Terleme yapmaz, hafiftir ve rahattır,
  • Dökümlü ve salaş bir kumaş türüdür,
  • Şık ve gösterişlidir,
  • Genellikle zor buruşur (Pamuk oranına göre değişir).

En belirgin özellikleri arasında hafif olması ön plandadır. Dökümlü bir kumaş olduğundan tesettür moda giyimde de sıkça tercih edilmektedir. Yaz mevsimi için oldukça uygundur.

krep kumas ornegi 2

Krep Kumaş Hangi Kıyafetlerde Kullanılır?

En çok kullanıldığı kıyafetler özellikle yazlık giysileri içermektedir. Kumaşın doğallık özelliği arttıkça yazın kullanılma imkanı da o derece yüksek olacaktır. Bu kumaşlar dökümlü, rahat ve üste yapışmayan kumaşlardır.

Bu kumaşlar ile elbise, pantolon, yelek, abiye, etek, ceket gibi her türlü kıyafet dikişi yapılabilir. Tesettür kıyafetleri de sıkça dikilmektedir; salaş ve dökümlü olması bu alanda da tercih sebebidir. Bu tür kumaşın kullanıldığı giysiler çoğunlukla ütü de istemezler.

krep kumaş

Taşlanmış Krep: Dökümlü, iç göstermeyen, kırışmayan bir kumaştır. Esnek değildir. Kumlu krep de denir. Elbise, etek, pantolon, tunik, yelek, abiye her şey dikilebilir. Astarlanıp çok güzel ceketler, pardesüler de dikilebilir. Dökümlü olduğu için yapılan ürünler muntazam durur. Mat ve dökümlü olduklarından dikimde de çok hata göstermezler ve ütü istemezler. Danteller veya taşlarla süslenip şıklığı daha da arttırılabilir.

taslanmis krep

Taşlanmış krep kumaş örneği

Yazlık Krep: Dökümlü, kırışmayan bir kumaştır. Esnek değildir. Genellikle yazlık kıyafet dikiminde tercih edilir. Şifon kumaştan biraz daha kalındır. Rengine göre bazen astar gerekebilir. Çokça tercih edilir. Elbise, gömlek, etek, pantolon, tunik dikilebilir.

yazlik krep kumas elbise

Yazlık krep kumaştan elbiseler

Empirme Krep: Yazlık krep kadar dökümlü değildir, ayrıca yazlık krepten farkı yüzeyinin daha tırtıklı olmasıdır. Biraz esnekliği vardır. Yazlık krep gibi rengine göre astar gerektirebilir. Özellikle gömlek dikiminde olmak üzere yazlık kıyafet dikiminde çokça tercih edilir.

emprime krep kumas

Emprime baskı yapılmış krep elbiseler

Pamuklu Krep: Özellikle yazlık kıyafetlerde tercih edilir. Gömlek, elbise, etek, pantolon her şey dikilebilir. İçindeki pamuk oranından dolayı kırışabilir bir kumaştır. Dökümlüdür. Viskon kumaştan biraz daha kalındır.
krep kumas dokuma
İpek Krep: Yumuşak ve parlak dokuya sahiptir. Kırışmayan ve tiril tiril rahat bir kumaştır. Yazın tercih edilir. İpek krepten her model kıyafet dikilebilir. Çok yumuşak ve kaygan bir kumaş olduğu için biçmesi ve dikmesi biraz zor olabilir. Hassas derecede elde yıkanmalıdır.

ipek ve sifon krep

İpek ve şifon krepler

Hürrem Krep Kumaş

Diğer adı Double krep veya Esnek kreptir. Biçilmesi ve dikilmesi rahat, likralı bir kumaştır. Az dökümlüdür, iç göstermez. Her mevsim giyilebilir, vucuda yapışmaz, yakmaz. Spor giyimde, günlük kıyafetlerde, abiye dikiminde yani her tür kıyafet dikimine uygundur.

esnek krep kumas

Esnek krep kumaş ve elbise

Şifon: Yazlık, iç gösteren, hafif esnek, dökümlü bir kumaştır.  Gömlek, elbise, pantolon dikilebilir. Astar dikilmesini gerektirir. Şal olarak da kullanılabilir.

Krep Kumaş Dikerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Krep Kumaşlar kenarına sürfile veya overlok isteyen, kenarları akabilecek kumaşlardır. Normal dikim iğnesiyle dikilebilen dikilmesi rahat kumaşlardır. Şifon veya yazlık krepler esnek ve dökümlü oldukları için biçilmeleri ve dikilmeleri biraz daha zor olabilir. Polyester içeriklerinden dolayı genelde çekmezler, fakat bu durum krep kumaşın pamuk oranına göre değişebilir. Bu nedenle tedbir amaçlı ve boya verme durumu açısından biçilmeden önce yıkanmasında fayda vardır.

krep kumas ornegi 4

Kumaşın Yıkanma Şekli

Yıkanma hakkında kuru temizleme ya da elle yıkama önerisinde bulunabiliriz. Elle yıkandığında da su ılık olmalıdır. Krep kumaşlar için yıkama önerisi arasında  suyun 30-40 derece olması bulunur. Gölgede kurutulursa rengini koruyacaktır.

 

Örme kumaş fiyatları
Krep kumaş özellikleri nedir
Krep kumaş fiyatları

Link bitiş tarihi; (sınırsız) 12.07.2023

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir