Birçok farklı kumaş baskı yöntemi vardır ve hepsi farklı sonuçlar verir. Kullanılan tekstil baskısının türü genellikle baskı işlemlerinden dayanıklılığa kadar bir dizi hususa dayanır. En popüler veya en sık kullanılan yöntemlerden bazılarını bir araya getirdik ve aşağıda açıkladık.
Kumaş Baskı Yöntemleri
Damga Baskısı
Bu, söylediği gibi. Bir damga oluşturulur ve daha sonra kumaşa basmak için kullanılır. Çocukken güzel resimler yaratmak için patates pulu yapmaya benzer. Tasarımınız damgaya kesilir, daha sonra mürekkebe batırılır ve eşit basınç kullanarak bunu damgadan kumaşınıza aktarırsınız. Patates damgalama konusunda uzun bir yol katetmiş olsak da, pul baskısından alabileceğiniz detay seviyesi sınırlıdır, bu nedenle bu daha karmaşık tasarımlar için uygun değildir.
Artıları
- Makinelere gerek yoktur
- Tasarım her zaman kusursuzdur
- Küçük koşular için harikadır
- Uygun maliyetlidir
Eksileri
- Çok detaylı değildir
- Büyük miktarlarda yapmak zahmetlidir
- Damga başına yalnızca bir tasarım mevcuttur
- Kalite tutarsızdır
Transfer Baskı
Diğer bir yöntem ise transfer kağıdı kullanmaktır. Bu, çoğu kırtasiyecinin yanı sıra el sanatları dükkanları ve hatta bazı süpermarketlerden satın alınabilen özel bir kağıttır. Tasarımınızı transfer kağıdına yazdırmak için standart bir ev tipi yazıcı kullanabilirsiniz, ardından standart bir ev tipi buharlı ütü kullanarak seçtiğiniz kumaş üzerine yazdırabilirsiniz. Bu, daha büyük serilerde profesyonelce ölçeklenebilir ve yapılabilir ancak kumaşınız üzerinde parlak bir film veya yüzey dokusu bırakacaktır.Birden fazla yıkamayla çatlayıp soyulabildiği ve genellikle solduğu için kalıcı bir kumaş baskı yöntemi değildir.
Artıları
- Standart yazıcı ile yazdırabilir
- Uzman ekipman gerektirmez
- Küçük koşular için harikadır
- Yazdırması ve aktarması kolaydır
Eksileri
- Yüzey dokusu / filmi bırakabilir
- Transferler tek kullanımlıktır
- Soyulma, çatlama ve solma yapabilir
- Düşük çözünürlüklerden zarar görebilir.
Serigrafi Baskı
Ölçeğin diğer ucuna doğru ilerledikçe, profesyonel tekstil baskısı dünyasında giderek daha fazla kullanılan yöntemleri görmeye başlıyoruz. Serigrafi baskı, iş dünyasında en yaygın olanıdır. Bu baskı yöntemi, baskı tasarımını oluşturmak için bir şablon ve bir naylon ağ kullanır. Tasarımınızın görünmesini istediğiniz boşlukları kapatmak için su geçirmez bir malzeme kullanılacak ve daha sonra engellenen alanlar mürekkeple dolacaktır. Bu yöntemin uygulanma şekli nedeniyle, her ekran için yalnızca bir renk kullanabilirsiniz, ancak bu harika kopyalar üretiyor.
Artıları
- İnanılmaz görüntü efektleri vardır
- Uzun ömürlüdür
- Keskin kenarlar ve düz renk blokları için idealdir
- Büyük işler için uygun maliyetlidir
Eksileri
- Ekran başına bir renk – çok renkli tasarımlar için ideal değildir
- Çok emek yoğun, küçük çalışmalar için pratik değildir
- Fotoğraflar / değişen renkler için harika değildir
- Çok fazla atık yaratmaktadır
Süblime Baskı
Bu, tüm kumaş baskı yöntemlerinin en iyi sonuçlarından bazılarını üreten çok aşamalı bir işlemdir.Tasarımlar, boya süblimasyon kağıdı olarak bilinen bir termal transfer kağıdına basılır. Bu daha sonra kumaş üzerinde baskıyı oluşturmak için kullanılır. Mürekkepleri kumaşın liflerine kalıcı olarak bağlamak için hem ısı hem de basınç kullanılır. Bu, kumaşınızı basılmadan önceki kadar yumuşak bırakır. Derin infüzyon tekniği, özel su bazlı mürekkepleri tekstile derinlemesine nüfuz ederek baskınızı kalıcı hale getirir. Karmaşık ayrıntılar ve renkler için mükemmel.
Artıları
- Kalıcı olan inanılmaz görüntü üretimi vardır
- Kumaşta doku veya kalıntı bırakmaz
- Çevre dostu, su bazlı mürekkepler solmaz veya soyulmaz
- Her boyuttaki baskı çalışmaları için uygundur
Eksileri
- Doğal kumaşlarda değil, sadece polyester tekstillerde kullanım için uygundur
- Uzman ekipman ve boyalar gerektirir
- Daha pahalı baskı yöntemidir
- Derinlemesine bilgi ve deneyim gerektirir.
Pigment Baskı
Pigment baskı, selüloz elyaflarda kullanılan en popüler baskı tekniklerinden biridir ve bu da onları doğal kumaşlarda kullanım için ideal kılar. Sentetik malzemelerde de kullanılabilen kumaş baskı yöntemlerinden biridir, bu da onu oldukça çok yönlü kılar. Kumaşın tasarımınızın görülmesini istediğiniz kısmına boyaların uygulanmasını içeren lokalize bir tekniktir. Bu defalarca yapılır ve rengi yavaşça oluşturur.
Artıları
- Kalıcı renkli parlak baskıdır
- Yapması kolay, iyi renk uyumludur
- Uygun maliyetli, son teknoloji makine gerektirmez
- Yüksek hızlı baskı tekniğidir.
Eksileri
- Direkt kumaşa uygulanmaz
- Tekstilde kaplama bırakan bağlayıcılar kullanır
- Aynı malzeme üzerinde tekrar tekrar kullanıldığında renk azalır
- Boya, gömmek yerine liflerin üzerine oturur
Reaktif Baskı
Reaktif baskı, ısıyla etkinleştirilmiş kumaş baskı yöntemlerinden bir diğeridir. Kumaşların ön kaplaması ve ardından bir bağlayıcı (pigment baskıya benzer) ve bir baskı katkı maddesi kullanılarak yapılır. Kumaşa bir boya veya balmumu basar ve ısı reaksiyonu görüntüyü kalıcı olarak tekstile bağlar. Basitçe söylemek gerekirse, bu, kumaşı tasarımla kaplamaya ve ardından tasarımı malzemeye bağlayan bir reaksiyon oluşturmak için buharlamaya benzer.
Artıları
- Mürekkep ve kumaş lifleri arasında kimyasal bir bağ oluşturur
- Doğal tekstillerde inanılmaz derecede iyi sonuç verir
- Hızlı yıkama ve ovalamaya müsaittir
- Olağanüstü renk canlılığı vardır
Eksileri
- Ön işlem gerektirir
- Ayrıca tedavi sonrası gerektirir
- Gerçekleştirmesi özellikle kolay değildir
- En uygun maliyetli baskı yöntemi değildir.