KUMAŞ ÇANTA YAPIMI

kumas canta
Tarafından | 16 Ocak 2017

Kalıp Hazırlama

Kumaş çanta yapımında en önemli aşamalardan birisi de kalıp hazırlamaktır. Düzgün bir çanta elde etmek için kalıbın iyi hazırlanması gereklidir.

Kalıp hazırlamaya başlamadan önce model iyi analiz edilmeli, özellikle asimetrik modellerde model özelliği göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca mutlaka cetvel ve riga kullanılarak düzgün çizimler elde edilmelidir.

Kalıplar hazır hâle geldikten sonra kumaşa uygulamadan önce kağıttan veya Amerikan bezinden örnek model (mulaj) çalışılarak sonuç görülebilir ve kalıp üzerinde gerekli düzeltmeler yapılarak çanta hazırlamaya geçilebilir.

Kalıp Hazırlamanın Yararları

  •  Çantanın modele ve ölçülerine uygun çalışılmasını sağlar.
  •  Zamandan tasarruf sağlar.
  •  Malzeme ekonomik kullanılır.
  •  Pratiklik kazandırır.

Kalıp Çıkartma Teknikleri

Çanta kalıbı elde edebilmek için çeşitli teknikler kullanılmaktadır. Bunlar:canta kalibi

  •  Hazır model üzerinden ölçerek kalıp hazırlama: İlk aşamada çanta parçalarının boyutları belirlenir, isteğe göre büyütme küçültme yapılabilir. Hazırlanan kalıbı kumaşa uygulamadan önce mulaj hazırlanır, daha sonra kalıplar kartona veya mukavvaya çizilerek kullanıma hazır hâle getirilir.
  •  Hazır kalıplardan yararlanarak kalıp çıkarma: Hazır kalıplar alınarak kumaşa uygulanır. İstenirse kalıp aslına uygun olarak küçültülüp büyütü- lebilir. Çanta ölçülerinin hatasız olarak alınması önemlidir.
  •  Tasarım yapılan modelden kalıp çıkarma: Herhangi modelden esinlenerek hayal gücü kullanılarak oluşturulan modellerde öncelikle çanta mulajının hazırlanması ve denenmesi aşamasından sonra mukavvaya aktararak kalıp elde edilmesi gerekir.

Mulaj Hazırlama

Mulaj hazırlama, çantaya verilecek form, biçim, hacim ve oranların belirlenmesi yönünden önemlidir. Mulaj çalışmaları kişiye şekillendirme, ölçü, oran, el ve göz arasındaki işbirliğini kurarak el becerisi kazandırır.

Kalıpları Kumaşa Yerleştirme

kumas canta kalip plan

Kalıbı kumaşa yerleştirme

Kalıplar kumaşa yerleştirilirken bazı özelliklere dikkat edilmelidir. Unutulmamalıdır ki iyi hazırlanmış bir kalıp, çanta yapımını kolaylaştırır ve hızlandırır.

  •  Dikiş payları dikkatli ve muntazam verilmelidir.
  •  Orta işaretleri ve pay yerleri belirlenmelidir.
  •  Kalıp üzerinde model özellikleri belirtilmelidir.
  •  Fermuar ve cep yerleri işaretlenmelidir.
  •  Kalıp parçaları numaralandırılmalıdır.

Çanta Süsleme

Süslemeler ilk çağlardan günümüze kadar yaşamın içinde yer almış, bulunduğu dönemin ihtiyaçlarına göre şekillenmiştir ve estetik açıdan çok önemlidir. Kumaş çantayı süslemek için genellikle dikiş ve nakış tekniklerinin birlikte uygulanması ile yapılmaktadır. Çantayı süslemek büyük masraflar gerekmez. Elimizde bulunan artmış materyaller, kumaş parçaları, pullar, boncuklar ve uygun olabilecek malzemeler değerlendirilerek çok zarif süslemeler yapmak mümkündür. Bu şekilde çanta güzelleşerek estetik bir görünüş alır, böylece model ayrı bir anlam kazanmış olur.

Süsleme Malzemesi Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  1.  Kullanılacağı yere uygun olmalıdır.
  2.  Kullanılacak malzemenin dayanıklı ve kullanışlı olmasına dikkat edilmelidir.
  3.  Malzemeler mevsime ve modaya uygun olmalıdır.

kumas canta susleme malzsemelri

Çanta Süslemede Kullanılan Malzemeler

Kumaş çantanın süsleme malzemelerini seçmeden önce çantanın nerede ve ne zaman kullanılacağı bilinmelidir. Ayrıca çantadaki hataları gizlemek ve kıyafetlerle diğer aksesuarlarla uyum sağlamak içinde süslemeler yapılabilir.

Çanta süslemede; danteller, aplikeler, kurdeleler, çiçekler, tüyler, püsküller, saçaklar pullar, boncuklar, taşlar, metal ve ahşap aksesuarlar vb. çok çeşitli malzemeler kullanılabilir.

Çanta Süsleme Teknikleri

Çantaların göze daha hoş görünmesi için bazı süsleme teknikleri kullanılmaktadır.

  • Basit nakış iğneleri ile süsleme: Kumaş çantaların üzerine iğne veya özel araçlarla elde ya da makinede çeşitli malzemeler kullanarak (sırım, yün, sim, kurdele vb.) oluşturulan süsleme tekniğidir.
  • Aplike ile süsleme: Kumaş çantanın üzerine aynı ya da farklı özellikte diğer bir malzemenin kesilip yapıştırılarak elde veya makinede çeşitli işleme teknikleri ile tutturulmasıdır. Aplike işleminde girintisi fazla olmayan modeller tercih edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir