Bu yazımızda “Örme ve Dokuma Kumaşların Fiziksel Özelliklerine Göre Karışlaştırılması”nı ele alıyoruz.
Bu karşılaştırmalar
-
Kriterler
-
Örme Kumaşlar
-
Dokuma Kumaşlar
-
-
Şeklinde açıklanmıştır
-
Kumaş Yapıları Arasındaki Farklar
Üretiminde tek iplik veya bir grup çözgü ipliği, örücü elemanlar yardımıyla ilmek formuna getirilir. Bu ilmekler birbirleri ile bağlanarak örme kumaşı meydana getirir.
Çözgü ve atkı ipliğinin belli bir düzene göre birbiriyle bağlantı yapmasıyla oluşur.
-
Uzama ve Elastikiyet Farklılıkları
Atkılı örme kumaşlar dokumalara göre yüksek, çözgülü örme kumaşlar da dokumaya yakın uzama ve elastikiyet gösterir. Örme kumaşlar yapıları nedeni ile her yöne doğru uzama ve esneklik gösterir. Vücudu sarma ve vücut hareketlerine uyum sağlama özellikleri vardır.
Dokuma kumaşlarda özel esnek iplikler kullanılmamışsa uzama ve esneme yetenekleri atkı yönünde az, çözgü yönünde ise hiç yoktur. Dokuma kumaşlar verev yönde esneme gösterir, bu nedenle vücudu saran bir yapıya sahip değildir.
-
Çekme veya Boyut Kaybı Değerleri
İpliklere ilmek formu verilerek meydana getirildiği için çekme oranı iç gerilimler dokumaya göre çok farklıdır. Bu nedenle örme kumaşlarda çekme çok fazladır.
Yapılarından dolayı iç gerilimleri örme kumaşlara göre daha fazladır. Bu yüzden çekme oranları ve boyut kaybı örme kumaşlara göre daha azdır.
-
Dayanıklılık Miktarları
Dayanıklılık, elyafın cins ve kalitesine, iplik mukavemetine, örgü çeşidine ve ilmek sıklığına bağlıdır.
Dayanıklılık, elyafın cins ve kalitesine, ipliklerin mukavemetine, büküm miktarına ve yapısına, kumaşın örgü yapısına ve iplik sıklıklarına bağlıdır. Genel olarak örme kumaşlardan daha dayanıklıdır.
-
Nem Alma Yeteneği Farklılıkları
Nem alma kabiliyeti elyaf cinsine, iplik yapısına, kumaş konstrüksiyonuna ve terbiye işlemlerine bağlıdır. Örme kumaşlar, ilmek formunda olmaları nedeniyle gevşek ve hacimli bir yapıdadır. Bu yapıları nedeniyle dokumalara göre daha fazla nem alır.
Nem alma kabiliyeti elyaf cinsine, iplik yapısına, kumaş konstrüksiyonuna ve terbiye işlemlerine bağlıdır. Örme kumaşlarla dokumalar arasındaki fark kumaş konstrüksiyonuna bağlıdır. Genel olarak gevşek yapıdaki kumaşlar daha çok nem çeker.
-
Bollaşma ve Sarkma Biçimleri
Zamanla kendiliğinden olan ve kullanımdan kaynaklanan bollaşma problemi vardır. İlmek yapısından ötürü belli bir zorlamayla form değiştiren ilmekler eski formuna gelememekte ve bollaşma oluşmaktadır.
Atkı ve çözgü ipliğinin kesişmesi ile oluştukları için özel kumaşlar dışında bollaşma problemleri pek yoktur.
-
Isı İletkenliği, Hava Geçirgenliği ve İklim Özellikleri
Bu özellik elyaf cinsine, iplik yapısına kumaş konstrüksiyonuna ve terbiye işlemlerine bağlıdır. Ancak örme kumaşlar genel olarak dokuma kumaşlardan daha gevşek ve gözenekli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle ısı ve hava geçirgenliği daha iyidir.
Bu özellikler elyaf cinsi, iplik yapısı, kumaş konstrüksiyonuna ve terbiye işlemlerine bağlıdır. Ancak genel olarak dokuma kumaşların yapısı daha stabil ve sık olması nedeniyle örme kumaşlara göre ısı ve hava iletkenliği düşüktür.
-
Buruşma Eğilimleri ve Ütülenme Özellikleri Farklılıkları
Örme kumaşlar, dokuma kumaşlara göre buruşma dayanımları daha iyidir. Örme giysi ütülenmeden giyilebilir. Ütüleme ve ütü tutma özelliği ise dokumadan kötüdür.
Dokuma kumaşlar, örme kumaşlara göre daha çabuk buruşurlar. Buna karşılık ütü tutma özellikleri örme kumaşa göre daha iyidir.