Peplos, antik Yunanistan’da kadınlar için MÖ 500 yılına kadar tipik kıyafetler olarak kurulmuş, beden boyu bir giysidir. Uzun, boru şeklindeki bir bezdi, üst kenarı yarıya kadar katlanmıştı, böylece tüpün üst kısmı şimdi belin altına sarılmıştı ve tüpün tabanı ayak bileğinde idi. Giysi daha sonra bel çevresinde toplanmış ve katlanmış üst kenar omuzlar üzerine sabitlenmiştir. Tüpün aşağı katlanmış üst kısmı, ikinci bir giysi parçası görünümü sağlamıştır.
Peploslar Dorik chiton gibi vücudun bir tarafında dökümlü ve açıktı. Bir tüp oluşturmak için katlanmış ve daha uzun kenarı boyunca dikilmiş bir kumaş parçası olan İyonik chiton ile karıştırılmamalıdır. Klasik giysi, MÖ 5. yüzyıldan kalma Yunan vazo resminde ve Dor düzenindeki tapınakların metoplarında temsil edilir.
Peplos: Antik Yunan’da, uzun dikdörtgen bir kumaş parçasının vücuda sarılarak sağ omuz üzerinde bir iğne ya da kopça ile tutturulmasıyla oluşturulan bir bayan giysisi.
Genellikle kolsuzdur. Bazen kumaşın omuzda kola sarkmasından dolayı kısa kollu bir görünüm almaktadır. Kumaşın yan tarafına gelen iki ucu dikişsiz olduğu için genelde yandan aşağı doğru zigzaglı bir şekilde sarkar.
Hellenistik dönemde kemer göğüslerin hemen altına takılırdı. Göğüs kısmında, kumaşın katlanmasından dolayı oluşan büzgülü kışıma apoptigma veya diploidion denirdi.
Genç kızlar kemersiz ve üst parçası uzun peplos giyerlerdi. Başka giysilerle birlikte kullanıldığı zaman peplos en üste giyilmekteydi.
Peplos: Arkaik, Klasik ve Helenistik dönemlerde Yunan kadın giysisi.
Boylamasına katlanan dikdörtgen kumaştan yapılırdı ve üst bölümü serbest bir parça halinde omuzlardan aşağı dökülürdü. İlk zamanlarda bele takılan bir kemerle kullanılırdı. Üst parça uzunsa kemer bunun altında kalır, kısaysa üstünden bağlanırdı.
Helenistik dönemde kemer göğüslerin hemen altına takıldı. Büyüme çağındaki genç kızlar üst parçası uzun peplos giyerdi. Başka giysilerle birlikte kullanıldığı zaman peplos en üste giyilirdi. Önceleri yün ve ketenSAK LİFLERİ (KETEN,KENEVİR,JÜT,RAMİ)den yapılırken, sonraları pamuk ve ipek peploslar da kullanıldı