Süsleme, büyük ölçüde yaratıcılık isteyen bir iştir. Bununla birlikte, araştırıcı bir kişilik ve gözlemci olmayı gerektirir.
Pike süslemelerinde bir sınırlama yoktur. Günümüzde pikelerin dokumasında zengin çeşitlilik ve renk hâkimdir. Pikenin yüzeyine, rengine uygun süslemeler tasarlanır.
Çeyizlik ve günlük ürünlerde farklı süslemeler yapılmaktadır. Kullanılan mekan, kullanıcının zevki, cinsiyeti, yaşı süsleme tekniği ve tasarımında etkendir. Süslemeye başlamadan önce tema, uygulanacak teknikler ve malzemeler belirlenir. Kullanılacak malzeme miktarının hesaplaması yapılır.
Pike Süsleme Yöntemleri
Pike süslemelerinde birden fazla teknik bir arada kullanılabilmektedir. İşleme ve örgü teknikleri ile kumaş kombinasyonları, dikiş teknikleri, hazır gereçlerle belirlenen temaya uygun yardımcı malzemelerin de kullanımıyla yılın modası veya kişisel tercihler zevkin, teknolojinin de tüketiciye katkısıyla son derece özgün, kullanışlı ve dekoratif çalışmalara dönüşmektedir. Tek kişilik, çift kişilik ve bebek pikelerinin süslemeleri çeşitlilikler gösterebilir.
Hazır Gereçlerle Süsleme
Bu yöntemle yapılan süsleme, diğer süsleme tekniklerine göre daha kolaydır. Gereçlerin seçiminde kullanılacak mekan ve amaca uygun olmasına özen gösterilmelidir. Bunlar çeşitli dantel, fisto, güpür dantel, sutaşı, harç, kurdele, kordon, saçak, püskül, düğme ve benzeri malzemelerdir. Pike süslemenin tarzına uygun malzemelerden bir ya da birkaçı kullanılabilir. Pike üzerinde farklı bir kumaştan yan bantlar ve üst kısmında kapak kullanarak, hazır gereçlerle de süsleme yapılır.
Süslemede kullanılan gereçler kumaşa baskı dikişi ile makine çekilerek, zikzak dikiş yapılarak, paris puanı, basit nakış iğneleri, makinede ya da elde sarma yaparak ve benzeri yöntemlerle tutturulur.
İşleme Tekniği ile Süsleme
El nakışı ve makine nakışı, birçok mefruşatın süslenmesinde kullanılır. El nakışlarından zincir işi, tohum iğnesi, aplike, kanaviçe ve basit nakış iğneleri kullanılan tekniklerdendir. Son yıllarda zamanın yetersizliği, kullanma kolaylığı, ekonomik olması ve teknolojik yeni tasarımlar insanları hazır malzemelerin kullanımına yönlendirmiştir. Günümüzde, eskilerde altın çağını yaşayan kanaviçeler gibi çeşitli işleme teknikleri ile yapılmış ürünler, pikelere aplike edilerek değerlendirilmektedir. Makine nakışlarında; Çin iğnesi, sarma, aplike, delik işi, çeşitli sanayi nakışı teknikleri, kanaviçe gibi teknikler uygulanmaktadır.
Kasnaksız makine işlemelerinden sarma ve pikolar farklı tekniklerle bir arada kullanılmaktadır. Dantel, fisto, güpür ve harçların tutturulmasında yararlanılır. Ayrıca basit aplikeler de yapılabilir. Mefruşat hazırlamada eski, etrafı yıpranmış geleneksel işlemeler, sağlam bir zemin üzerine aplike edilerek, özelliği olan dekoratif eşyalar hazırlanabilir.
Nervür; pike süslemede, dantel tutturmaların çevresinde, kanaviçe vb. işelemelerin etrafında kullanılmaktadır. Yüzeye detay kazandırır. Makine aparatı ile çok rahatlıkla uygulanmaktadır.
Örgü Tekniği ile Süsleme
- Danteller: Kenar temizleme ve süsleme olarak pikelerde tığ danteli kullanılmaktadır. İnce ipliklerle tığın kullanılmasıyla oluşturulan ilmiklerle dantel örülür. Daha sonra, fon kumaş üzerinde tutturulur veya dikişleri gizleyerek süsleyici öğe olarak kullanılır
- Tığ işi: Kroşenin esası zincir ilmeğidir. İplik veya tığ yardımı ile yapılır. İlmikler tığ yardımı ile birbiri içinden çekilerek örülür. Tığ, bir önceki sıranın ilmiklerine veya ilmik aralarına değişik şekilde batılır. İlmiklerin tersten ya da yüzden alınışı, farklı dokuların oluşmasına neden olur ve değişik desenler meydana gelir. Düz desensiz pikeler üzerinde, uygun kalınlıktaki ipliklerle motifler örülebilir. Hayal gücü kullanarak şekiller, manzaralar oluşturulabilir.
Dikiş Tekniği ile Süsleme
Dekoratif eşyalar fitilli, biyeli ve çizgili dikişler, büzgüler, pliler ve bunun gibi dikiş teknikleri uygulanarak süslenir. Bunların herbirinin dikişi aynı özelliği gösterir.
- Biye: Seri üretim yapan firmaların günlük kullanım amaçlı pikelerinin kenar temizlemelerinde en çok biye kullandıkları görülmektedir. Biye genişlikleri 1 cm ile 3 cm arasında değişmektedir.
- Fırfırlar: Dekoratif eşyaları, mefruşatı süslemede kullanılır. Fırfır mefruşatın kendi kumaşından, garnitür olarak seçilen kumaştan, dantel veya fisto dantellerden hazırlanabilir. Pike süslemede kullanılan fon kumaştan, geniş kurdeleden, lame kumaştan vb. çeşitli genişliklerde fırfırlar hazırlanabilir.
- Büzgüler: Mefruşat hazırlamada çeşitli büzgülerden yararlanılır. Bu amaçla kullanılan başlıca büzgü çeşitleri; düz büzgü, kordon büzgü, zikzak büzgü, sutaşı büzgü ve su büzgüleridir.
- Bordür parçası geçirmek: Pikelerde bordür parçası, daha ince ve yumuşak farklı renkte ve desendeki kumaşlar kullanarak yapılmaktadır. Bu kumaşlar terikoton, lame, pamuk saten, ekoseli yerel dokumalar olabilmektedir. Ürünün modeline göre bordür genişliği ayarlanır. Düz ve net görüntü sağlar.