POLİVİNİL ALKOL (PVA)

polivinil alkol
Tarafından | 16 Mayıs 2022

Polivinil Alkol (PVA)

Sentetik polimerlerin dünya çapında yaygın üretimi ve kullanımı, bu polimerler yüksek miktarlarının endüstriyel atık ürünler olarak ekosisteme girmesini sağlamaktadır. Bu nedenle çevreye zarar vermeyen, biyolojik olarak parçalanabilen plastik eşyaların kullanımına olan ilgi artmaktadır. Plastiğin bozulmaya karşı dayanıklılığı ve endüstride yaygınlaşması nedeniyle, plastik kirliliği sorunu küresel ekolojie bir tehdit haline geldi. Plastik kirliliği hem karasal hem de deniz kaynaklarından kaynaklanmaktadır.

Sürekli olarak kirletici plastik akışı, kasıtlı olarak, yasadışı veya uygunsuz evsel ve endüstriyel atıkların boşaltılması yoluyla yanlışlıkla, yetersiz bir şekilde muhafaza edilen statik ve taşınan atıklar yoluyla sağlanır. Kural olarak, yaygın olarak kullanılan plastikler çevreye attığında doğal olarak büyük ölçüde bozulmaz. Olağanüstü yüksek stabilite ve dayanıklılık, birçok polimerin popülerliğinin ve yaygın uygulamasının temel nedenlerinden biridir.

Çevrede plastik kalıntı olarak sonuçlanan en yaygın kullanılan polimerler, polietilenler, polivinil klorür (PVC), polipropilen (PP), polistiren (PS), naylon(PA), polietilen tereftalat (PET), polibütilen tereftalat (PBT) ve poliüretandır. Artan küresel tüketim ve bozulmaya karşı doğal dirençleri ile plastik malzemeler ve çevrede birikmeleri büyük bir endişe kaynağıdır.

Polivinil Alkol (PVA) Nedir?

Polivinil alkol (PVOH, PVA veya PVAl), Polivinil alkol (PVOH) suda çözünür bir polimerdir, hem tamamen hem de kısmen hidrolize formlarda satılmaktadır. Özellikleri moleküler ağırlığa (polimerizasyon derecesi) bağlı olarak değişir. Polivinil alkol (PVA), mükemmel fiziksel özelliklere sahip, suda çözünür sentetik bir polimerdir. Polivinil alkol (PVA), biyomedikal alan, kâğıt kaplamalar, yapıştırıcılar ve tekstil endüstrileri gibi çeşitli endüstriyel uygulamalarda kullanılabilen önemli bir sentetik polimerdir.

Çin, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından büyük miktarlarda üretilen ve tüketilen PVA, saf veya harmanlanmış formlarda çeşitli ticari uygulamalara sahiptir. Örneğin, dokuma sırasında elyafların zarar görmesini önlemek için tekstil endüstrisinde sentetik sertleştirme maddesi olarak kullanılır. Yapışkan ve kâğıt üretimi endüstrisinde olduğu kadar hava geçirmez ambalaj filmleri ve suda çözünür kaplamaların imalatında da vazgeçilmez bir malzemedir. Büyük miktarlarda PVA, bu endüstrilerden gelen atık su ile birlikte atılarak çevreyi kirletmektedir. PVA, yüksek oranda parçalanabilir olduğu bilinmesine rağmen, uygun işlem koşulları altında ve uygun hale getirilmiş mikroorganizmaların varlığında tamamen biyolojik olarak parçalanabilir.

PVA’nın yoğun kullanımı hem karasal hem de sucul ekosistemlerde kirliliğe neden olur, çünkü PVA doğrudan endüstriyel atık suya atılır. Endüstriyel su drenajı, PVA’nın kendiliğinden atması nedeniyle kirlenir ve bu sadece PVA’nın biyolojik olarak parçalanmasının aşırı derecede yavaş olması değil, aynı zamanda birikmesi de sudaki organizmalara oksijen teminini engellemesi nedeniyle sorunludur.


T.C.
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
BİYOTEKNOLOJİ ANABİLİM DALI

ABDULRAHMAN ZEYNO
Şubat 2022
Kaynak:  https://tez.yok.gov.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir