ROTASYON BASKI VE HATALARI

rotasyon baski deneme
Tarafından | 9 Eylül 2017

Deneme Baskı Yapma

Rotasyon baskı hatalarını daha iyi görebilmemiz için bir miktar deneme baskı yapmalıyız.

Rotasyon baskı makinesinde seri baskıya geçmeden önce desen, renk ve makine ayarlarının yapılması gerekir. Amaç hataları önceden tespit ederek maliyet ve zaman kaybını önlemektir. Bu ayarların yapılması için deneme baskı işlemi uygulanır.

Her şeyden önce makine, baskı işlemi öncesi dikkatle temizlenerek baskıya hazır hâle getirilmelidir.

Deneme baskı öncesi kumaşın blanket üzerinde istenen gerginlikte ve düzgün gelmesi sağlanır. Kumaş hızı, mümkün olduğunca yavaş olarak ayarlanır. Şablonlar, kumaş üzerine indirilir. Kumaş geçerken desen, şablon, rakle ve kumaş ayarları kontrol edilir.

Kumaşa desen basıldıktan sonra kurutma kabinine girer ve oradan fikse olduktan sonra laboratuvara gönderilir. Numune karşılaştırılması yapılır. Deneme baskı işlemi, bir kere de baskı hızı artırılarak yapılır ve tekrar numune kontrol edilir. Kabul edilirse seri baskı işlemine geçilebilir.

Baskı patının liflere bağlanması fikse işlemi ile olduğundan kulanılacak fikse yöntemi doğru seçilmelidir.

Deneme baskısında önemli olan bir nokta da ıskarta kumaş miktarının minimum seviyede tutulmasıdır. Genellikle 15-20 metre yeterli olmaktadır.

rotasyon baski

Rotasyon Baskı Hataları ve Düzeltme

Oluşan hatalar ve alınması gereken önlemler aşağıda sıralanmıştır:

Desen kayması: Şablonların düzgün ayarlanmamasından kaynaklanır. şablonlar ileri geri, sağa sola hareket ettirilerek düzeltilebilir

Boya kirletmesi: Basılan renklerin kumaş üzerinde birbirine geçmesi şeklinde görülür. Şablon sıralarının iyi ayarlanması gerekmektedir.

Belirgin olmayan silik baskı: Baskı patının kıvamının doğru ayarlanmaması veya rakle çekim kuvvetinin az olması nedeniyle oluşan hatadır. Baskı patının kıvamı desenin karakterine, kumaş tipine ve şablonun gözenek sayısına bağlı olarak ayarlanmalıdır. Ancak kontür ve zemin şablonlarında kullanılacak baskı patlarının kıvamı da buna göre ayarlanmalıdır (Zemin şablonlarında daha akışkan, kontür şablonlarında daha az akışkan baskı patı kullanılması gibi).

Kumaşın durumunda bozukluk varsa kumaşın makineye istenen gerginlikte, düzgün ve kırışıksız girmesi sağlanmalıdır. Blanket yapıştıncısı olarak kullanılan yapıştırıcının kıvamı ayarlanmalıdır.

Kumaşta sağ sol kenar farkı varsa basınç ayarları kontrol edilip sağ sol basıncın eşit olması sağlanmalıdır. Blanket altındaki mıknatıs çekim kuvveti kontrol edilmelidir. Rakle desen karakterine uygun olarak seçilmelidir.

Baskı işlemi esnasında oluşabilecek diğer hatalar ise:

Beyaz kenar, kenar kirlenmesi, kenar kıvrığı, boya taşınması, raport kesim hatası, dalgalı zemin gibi hatalardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir